A csúf azért csúf, mert nem értjük, mi a szépség – a skót futball diszkrét bája

Vágólapra másolva!
2022.03.10. 19:03
A felvilágosult barcelonai tiki-takát Skóciában felaprítják, leőrlik és bezúzzák, a brazilos cselezőket páros lábbal tiporják a földbe, az érzékeny finomkodókat kíméletlenül csapják fel a reklámtáblára.


A skót futball ködös, kemény és misztikus, szépségét egyesek a kalapácsvetéséhez hasonlítják.
A skót futball ködös, kemény és misztikus, szépségét egyesek a kalapácsvetéséhez hasonlítják.

Lássuk be: ezért imádja a világ, és ezért is viszolyog tőle. A felvilágosult barcelonai tiki-takát Skóciában felaprítják, leőrlik és bezúzzák, a brazilos cselezőket páros lábbal tiporják a földbe, az érzékeny finomkodókat kíméletlenül csapják fel a reklámtáblára.

Egy skót nagyvárosi stadion vagy felföldi falusi pálya hangulata ugyanakkor semmihez sem fogható, különösen, ha a régi idők romlatlan őszinteségét, egyszerűségét tükrözi. Felismerték ezt a fotókönyvsorozat készítői, akik a fekete-fehér fényképek korszakából alkottak az elmúlt években három csodálatos albumot. A képek a Puskás Ferenc négy góljáról és a Real Madrid 7:3-as győzelméről nevezetes 1960-as glasgow-i BEK-döntő korábban sohasem látott pillanatfelvételeitől kezdve elveszett futballpályák emlékfoszlányain át a szikrázó rangadók vad összecsapásaiig őrzik letűnt korok üzenetét, amelyet a skót futball vonatkozásában egy régi igazsággal foglalhatunk össze: „A csúf csak azért csúf, mert nem értjük, hogy mi a szépség.”

(Lifted Over The Turnstiles vol. 1-3: Scottish Football Grounds and Crowds in the Black & White Era, D. C. Thomson & Co Ltd, 2018–2021)



(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. március 5-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik