Livramentótól Musialán át Sulemanáig – 2021 legjobb topligás tinijei

Vágólapra másolva!
2021.12.27. 11:00
null
Jamal Musiala és Josko Gvardiol akcióban (Fotó: Getty Images)
Nincs sem egyértelműen domináns csapat, sem egyértelműen domináns liga a Nemzeti Sport Online már-már hagyományos, a naptári évben „berobbant” topligás tehetségeket bemutató álomcsapatában. A legtöbb fiatal tehetséget a francia, a német és a spanyol élvonal adja, szám szerint hármat, míg a maradék két pozíciót az angol bajnokságból töltik be, azaz ezúttal az olasz első osztályból nem tudtunk nagy ígéretet beválogatni. A csapat átlag életkora 18.9 év, becsült értéke 256 millió euró, a legdrágább tagját 55 millióra taksálják.

 

Miként a legutóbbi három, azaz a 2020-as,a 2019-es és a 2018-as álomcsapatunk összeállításakor, most is három szabály alapján válogattuk az idény topligás „felfedezettjeit”. Egy: olyan labdarúgókat kerestünk, akik tinédzserként nyújtottak kimagasló teljesítményt klubjukban, azaz 2001. január 1-je után születtek. Kettő: olyan játékos nem jöhetett szóba, aki a naptári esztendőt megelőzően 15 topligás (angol, spanyol, német, olasz, francia élvonalbeli) mérkőzésnél többet tudott felmutatni, miként olyan sem – három –, aki összességében 50-nél több profi bajnokin lépett pályára 2020. december 31-ig. Negyedik, amolyan magától értetődő kiegészítő szabály: aki a korábbi években már az álomcsapatunk tagja volt, nem ismételhet.

KAPUS
Julen Agirrezabala (spanyol)
Kor: 21 – korkedvezményes tag
Becsült érték: 5 millió euró
Klub:
Athletic Bilbao

Immár negyedik éve készül el az idény legjobb tinédzserkorú játékosairól szóló összeállításunk, s negyedszer jelent komoly kérdőjelet a kapusposzt. De kapus nélkül mégsem állhat fel a csapat! Hiába akadnak komoly kapusígéretek 20 év alatt Oroszországban (Danyiil Hudjakov), Ukrajnában (Anatolij Trubin) vagy Belgiumban (Maarten Vandervoordt), ők a topligás kritérium miatt nem jöhetnek szóba. Topligás kritérium hiányában pedig embertelenül nagy adatmennyiséget, meccsfelvételt kellene feldolgozni egy lista összeállításához (ezt inkább a CIES-re bíznánk). Hasonlóan a 2019-es évhez, némi korkedvezmény bevezetésére volt szükség, hogy legyen kapusunk: így már nyugodtan eshetett a választás az épp december 26-án 21 évessé váló Julen Agirrezabalára. A kapusnak eddig négy bajnoki jutott a Bilbao első csapatában, az idény elején kettő, s most a karácsonyi időszak előtt is kettő. Kulcsszerepe volt abban, hogy az Athletic győzni tudott a dobogóért hajtó Betis ellen, majd szintén több nagy védéssel jártul hozzá ahhoz, hogy a Real Madrid ne robogjon keresztül a csapatán, s a baszkok jó darabig reménykedhessenek a pontmentésben a rekordbajnok ellen… Alighanem találkozunk a jövőben is a nevével, és nem csak amiatt, mert magyar fül számára (miközben baszkoknak lehet, hogy ez nem meglepő) nagyon hasonlít bizonyos Kepa Arrizabalagáéra.

VÉDELEM


Valentino Livramento
(angol)
Kor:
19
Becsült érték: 12 millió euró
Klub: Southampton

Livramento helye már kora ősszel biztos lett az év végi válogatáscsapatban: a Chelsea-től vásárolt U21-es védő pikk-pakk alapemberré vált a Southampton védelmének jobb oldalán, s ezzel együtt megannyi Fantasy Premier League-gárdában is. A 19 éves bekk 17-ből 17 bajnokin lépett pályára, és csupán egyet nem játszott végig (a City elleni bravúrdöntetlen során a 86. percben cserélték le). Remek védőmunkája támadásban egy góllal és egy gólpasszal párosult. Londonban alighanem bánják már, hogy mindössze 5.9 millió fontért cserébe lemondtak a játékjogáról, még akkor is, ha Reece James mögött vélhetően kevés játéklehetőséghez jutott volna (főleg, hogy az eddigiek alapján szárnyvédő helyett a klasszikus jobb-bekk feladatkör jobban is passzol a stílusához).

Odilon Kossounou (elefántcsontparti)
Kor: 20
Becsült érték: 23 millió euró
Klub: Bayer Leverkusen

Nem sokon múlt, hogy a 11-szeres elefántcsontparti válogatottat listánkon köszönthetjük: egyfelől 43 felnőttbajnokival a háta mögött érkezett Leverkusenbe – a németek 23 milliót sem sajnáltak érte –, másfelől január 4-én született, így éppen csak megfelel kritériumainknak. Teljesítményével azonban abszolút megszolgálta az említést: 17-ből 15 bajnokin lépett pályára a Bayerben, s az Európa-ligában is alapembernek számított, egy rövid októberi etap kivételével, amikor kisebb sérülés hátráltatta. Érdekesség, hogy Belgiumban, az FC Bruges színeiben többnyire még középső középpályásként kapott lehetőséget, Németországban viszont belső védőként lett meghatározó tagja a Leverkusennek. Csapata a német élvonal negyedik helyén telel.

Josko Gvardiol (horvát)
Kor:
19
Becsült érték:
25 millió euró
Klub: RB Leipzig

„Remek srác, remek képességekkel, ráadásul még mindig nagyon fiatal. Óriási a potenciál benne” – ezt nem mi mondjuk Josko Gvardiolról, hanem lipcsei csapattársa, Szoboszlai Dominik, aki néhány hete a Fabrizio Romanóval készült beszélgetésben jelölte saját álomcsapatába a horvátot. Gvardiol kétszeres horvát bajnokként, mindössze 19 esztendősen csatlakozott az RB Leipzighez, ahol azonnal alapember lett. Az első lehetőségekhez kellett, hogy sérülés miatt a hátsó alakzat fele hiányozzon a lipcseiektől, Marcel Halstenberg még most is maródi, de az idény meghatározó részét kényszerült kihagyni Lukas Klostermann és Willi Orbán is. A horvát azonban bármelyikük helyén kapott lehetőséget (jobb vagy bal szél, bal oldali középső középpályás) – megállta a helyét. 18 millió euróért érkezett a Dinamo Zagrebtől, 23 tétmeccset játszott Lipcsében és már 25 millióra becsülik a piaci értékét. Az értékemelkedést segítette, hogy nyár óta horvát válogatott is, eddig kilencszer viselte a nemzeti csapat szerelését, az Európa-bajnokságon a horvátok mind a négy mérkőzésén kezdő volt, s csak egyszer, a skótok elleni utolsó csoportmeccs hajrájában cserélték le.

Nuno Mendes (portugál)
Kor:
19
Becsült érték
: 40 millió euró
Klub: Paris Saint-Germain

Nuno Mendes is azon fiatalok közé tartozik, akit már emlegettünk tavaly is. Topligás szerződést kívántunk számára, és lám, augusztus végén, a nyári átigazolási időszak hajrájában megköttetett az üzlet: a Paris Saint-Germain vette kölcsön a Sporting CP-től, rögvest egy 40 millió eurós kötelező vásárlási opcióval. Nem lettünk volna Juan Bernat helyében a szerződés bejelentésekor... Kettejük párharca szezon közben is érdekesen alakult, a bajnokságban eleinte a portugál kezdett, aztán az ősz második fele már a rutinosabb spanyol balbekké volt. Közben a Bajnokok Ligájában mind a hat fordulóban lehetőséget kapott Mendes. Hogy kié a jövő Párizsban, nem kérdés, de az is látszik, hogy az ifjú portugálnak még akad néha-néha formaingadozása, hiába a korábban lábába szedett 47 portugál élvonalbeli bajnoki rutinja...

KÖZÉPPÁLYA

Harvey Elliott (angol)
Kor: 18
Becsült érték: 15 millió euró
Klub: Liverpool

Ritka, hogy egy 18 éves srác sérülése miatt vészharangokat kongassanak egy Liverpool-szintű klubnál, ám amikor a Leeds United elleni meccsen hordágyon kellett levinni Elliottot, Jürgen Klopp és az angol sajtó is azonnal azon kezdett gondolkodni: vajon hogyan lehetne pótolni a csapatjátékban betöltött fontos szerepét? Végül a rutin és a Fabinho, Jordan Henderson kettős átvezénylése jelentett megoldást. A jobb oldali középpályás az előző idény jelentős részét a másodosztályban, a Blackburnben töltötte kölcsönben – az ott megszerzett tapasztalatokat pedig egy jó felkészülést követően azonnal kamatoztatni is kezdte a Poolnál. Bokasérüléséből villámgyorsan felépült, érdekesség, hogy decemberben már vissza is térhetett volna, ám jött a koronavírus. A négy meccs kevésnek tűnhet, de az azokon nyújtott teljesítménye annyira meggyőző volt, hogy itt a helye álomcsapatunkban.

Jamal Musiala (német)
Kor: 18
Becsült érték: 55 millió euró
Klub: Bayern München

„Komoly dilemmát jelentett a Bayernben ősszel tíz bajnokin három gólig jutó, az angol és a német szövetség által is körüludvarolt Jamal Musiala szerepeltetése” – írtuk róla tavalyi összeállításunkban, amikor végül a Pedri, Bellingham, Saka középpályássorba nem fért be. Ezúttal viszont kétség sem lehetett, hogy listánkon a helye. A naptári évben 32 bajnokin kapott lehetőséget, hat gólt szerzett és öt gólpasszt osztott ki a Bundesligában. A Bajnokok Ligájában is remek pillanatok fűződnek a nevéhez, a Barcelona csoportkörben való búcsúztatásából góllal vállalt oroszlánrészt. S arról se feledkezzünk meg, hogy márciusban bemutatkozott a német felnőttválogatottban – kevesebb mint egy hónappal a 18. születésnapja után –, azóta pedig már kilenc meccsen kapott lehetőséget, a többi között megjárva az Európa-bajnokságot is (más kérdés, hogy maga az Eb a németeknek nem a legjobb emlék).

Gavi (spanyol)
Kor: 17
Becsült érték: 25 millió euró
Klub: FC Barcelona

Idén ősszel Gavi az, aki egy évvel ezelőtt Pedri volt a Barcelonának: a tinédzserkorú középpályás-mindenes. A 17 éves játékos az első két fordulóban még nem kapott lehetőséget, azóta viszont elképzelhetetlen nélküle a Barca kezdője – mindegy, hogy az edzőt Ronald Koemannak vagy Xavi Hernándeznek hívják –, a bajnokságban 16, a Bajnokok Ligájában 6 csoportmeccs fűződik a nevéhez. Egy gólja mellé három gólpassz társult eddig. Átadásaival fontos szerepe van a katalánok támadásépítéseiben, védekezésben pedig egy-egy határozott faulttól sem riad vissza, hiába nem az a kőkemény csontozatú srác. Össze is szedett már öt sárgát a La Ligában... Kiemelendő vele kapcsolatban, hogy mennyire sokoldalú, idén játszott már középső középpályást, jobb és bal oldali középpályást, valamint baloldali támadót is. A spanyol felnőttválogatottban(!) októberben debütált és négy tétmeccsen is bevetették. A legutóbbi, svédek elleni vb-selejtezőt már végig is játszotta.

TÁMADÓSOR

Yeremi Pino (spanyol)
Kor:
19
Becsült érték: 30 millió euró
Klub: Villarreal

Pino már múlt decemberben letette a névjegyét, amikor előbb az Osasuna legyőzéséből vette ki a részét gólpasszal, majd az Athletic ellen szerzett pontot érő gólt csereként. 2021-ben fokozatosan játszotta be magát a csapatba, az új idény első hat fordulójában góllal és három assziszttal kezdett – nem véletlen, hogy novemberben hat évre, 2027 nyaráig meghosszabbította a szerződését a Villarreal. Nyár óta megduplázódott a becsült piaci értéke.


Hugo Ekitike (francia)
Kor:
19
Becsült érték:
6 millió euró
Klub: Stade Rems

Ekitike nyolc góllal és három gólpasszal vétette észre magát az ősszel – mindezt úgy, hogy szabályosan berobban a francia élvonalba, az idényt megelőzően összesen két meccse volt a Ligue 1-ban, és másik tizenegy kölcsönjátékosként a dán első osztályban. A 19 éves, U20-as válogatott csatárnál az ősszel egész Európában csak egy 21 év alatti játékos vállalt szerepet több gólban: a tavalyi összeállításunkban már szerepet kapott Florian Wirtz (Leverkusen). A 190 centis centert már most összeboronálták több angol csapattal.

Kamaldeen Sulemana (ghánai)

Kor: 19
Becsült érték
: 20 millió euró
Klub
: Rennes

A még mindig csak 19 éves szélső a dán élvonalból tette át a székhelyét Franciaországba és lett szempillantás alatt a Rennes alapembere. A bajnokságban 19-ből 18 fordulóban kapott lehetőséget, ezek közül 13-szor kezdett. Eddig négy gólja és két gólpassza van – igaz, az ősz második fele már kevésbé alakult jól számára, a legutóbbi nyolc körben csupán egy assziszt szerepelt a neve mellett, s többször volt csere. A Rennes-hez való megérkezése óta folyamatosan nő a becsült piaci értéke, nem véletlen, hogy a Manchester Uniteddal is hírbe hozták.

EMLÍTHETNÉNK MÉG...

A Manchester City „következő Phil Fodenjeként” emlegetettCole Palmer jövőre lesz esélyes kezdő a támadósorban.

Kicsit a Citynél is maradva meg nem is: a Barcelona által szerződtetett Eric García tavaly már volt. Az idén történelmi fölénnyel Golden Boynak nyilvánított Pedri is tavalyi álomcsapatunk tagja a katalánoktól. Adná magát a 20. életévét cikkünk idejére éppen csak betöltő monacói védelmi oszlop, Benoit Badiashile, de ő már 100 tétmeccsen is túl van a csapat színeiben. A 20 évesen többszörös spanyol válogatott Bryan Gil is a túl rutinos kategóriába esik – no meg ez az ősz nem is alakult jól számára a Tottenhamnél. A Bundesligában az idény eddigi második leggyorsabb sprintjével is büszkélkedő Kevin Schadét sem véletlenül boronálták össze a Liverpoollal, de a szélsőtámadó poszton szerencsére bőven akadnak ígéretes futballisták Európa-szerte.

Kiemelt helyen említendő Georginio Rutter, az U20-as francia válogatott a Rennes-től igazolt a Hoffenheimhez 2020 elején. A németek mindössze 750 ezer eurót fizettek az ígéretért, akit azóta már 8 millióra taksálnak. Kellett ehhez, hogy – igaz, többnyire csereként beállva – szűk egy év alatt 26 Bundesliga-meccsen gyűjtsön rutint a lábába. A bizalmat öt góllal és három gólpasszal hálálta meg eddig – no meg látványos fejlődéssel. Meg lennénk lepve, ha tavasszal nem lőne a mostani góljaihoz még legalább ötöt, s előbb-utóbb ne boronálná össze valaki a Bayern Münchennel...

A Rennes középcsatárként is bevethető szélsőjétől, Jérémy Dokutól egy éve a kicsit több gólt hiányoltuk – s hiányoljuk most is. Az AZ Alkmaar volt gólfelelőse, Myron Boadu a kritériumainkhoz képest túl sok felnőttmeccsel a háta mögött érkezett meg Franciaországba. A balbekkek között a jövőben nagy tülekedés lehet, ott a Rennes-ben alapemberré vált Adrien Truffert, a Wolvesban játszó Rayan Ait-Nouri vagy épp a Real Madridban idén debütált Miguel Gutiérrez – mindezt úgy, hogy ha őszinték vagyunk, az alapcsapatba is két bal oldali szélső védő került már be. Az Ajaxtól nagy reményekkel Lipcsébe érkezett Brian Brobbeynak csatár létére nincs még gólja, gólpassza is csak kettő a „bikáknál”.

Ryan Gravenberch az Ajaxból, Karim Adeyemi a Red Bull Salzburgból érdemelt volna behívót, de ugye nekik nem topligás a klubjuk...

Említést érdemel még a Juventus brazil csatárüdvöskéje, a Santostól igazolt Kaio Jorge, a watfordi Joao Pedro (másfél éve még Fluminense). Kapusposzton a Sahtar fiatalja, a BL-ben például az Internazionale ellen parádézó Anatolij Trubin, a Besiktasnál első számú posztfelelőssé vált Ersin Destanoglu, egy másik török, a Rennes által a Kayserisporból kinézett Dogan Alemdar. Aligha marad sokáig a Genk játékosa a még mindig csak 19 esztendős Maarten Vandervoordt, aki ebben az idényben a belga bajnokságban és az Európa-ligában is biztos pontja a csapatnak – csakhogy akkor már rég túl lesz az 50 felnőtt bajnokiján (most 34-et számlál).

Tökéletes lista aligha létezik. De ha az öt topligára szűkítjük a kört, ezzel a csapattal talán nem lövünk nagyon mellé – írtuk tavaly, s idén is igaz a mondat.

A KORÁBBI ÉVEK CSAPATAI
2020
Illan Meslier (Leeds United) – Wesley Fofana (Leicester City), Eric García (Manchester City), Marash Kumbulla (Hellas Verona/Roma) – Sergino Dest (Barcelona), Pedri (Barcelona), Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Bukayo Saka (Arsenal) – Florian Wirtz (Bayer Leverkusen), Giovanni Reyna (Borussia Dortmund) – Youssoufa Moukoko (Borussia Dortmund).
2019
Aaron Ramsdale (Bournemouth, korkedvezmény) – Emerson (Betis/Barcelona), William Saliba (St.-Étienne/Arsenal), Özan Kabak (Schalke) – Eduardo Camavinga (Rennes) – Mason Mount (Chelsea), Callum Hudson-Odoi (Chelsea) – Nicolo Zaniolo (AS Roma) – Rodrygo (Real Madrid), Mason Greenwood (Manchester Untied), Ansu Fati (Barcelona).
2018
Andrij Lunyin (Real Madrid) –Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Declan Rice (West Ham United), Ibrahima Konaté (RB Leipzig), Dan-Axel Zagadou (Dortmund) –Mattéo Guendouzi (Arsenal), Arne Maier (Hertha BSC), Jadon Sancho (Borussia Dortmund) –Reiss Nelson (Hoffenheim/Arsenal), Patrick Cutrone (AC Milan), Justin Kluivert (AS Roma).

*A piaci értékeknél a Transfermarkt adatait vettük figyelembe.
** Az összeállításban szereplő képek forrása az AFP és a Getty Images.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik