Ajánló: Max Woosnam, a valaha volt egyik legnagyobb sportember története

Vágólapra másolva!
2018.04.29. 11:56
null
A férfi, akit úgy ismernek, mint <br />„Anglia valaha volt legnagyobb sportembere”
Max Woosnam volt a Manchester City és az angol futballválogatott csapatkapitánya, de remekelt krikettben, zseniális volt golfban, nyert Wimbledont és olimpiát teniszben, összejött a maximum brék sznúkerben, és egyszer Charlie Chaplint is megverte pingpongban – egy kenőkéssel.

A szintén brit polihisztorral, C. B. Fryjal – akit hatvan évvel a halála után is ünnepelnek, amiért krikettben és futballban is képviselte Angliát, és világcsúcsot állított fel távolugrásban – ellentétben Woosnamről keveset tudunk. Talán azért is, mert utóbbi soha egyetlen pennyt sem fogadott el a szolgálataiért. Vagy talán azért, mert soha egyetlen interjút sem adott, hagyta, hogy inkább az eredményei beszéljenek helyette. Azok a produkciók pedig szinte önálló nyelvet alkottak.

„Bármilyen sportágról is volt szó, Max Woosnam fittyet hányt a konvenciókra, amelyek azt súgták, hogyan is kellene játszania”– írta róla a Daily Mail. Mick Collins, a Woosnamről 2006-ban megjelent életrajzi kötet szerzője megjegyzi: „Ha Max Woosnam nem született volna meg, valaki biztosan feltalálja őt.”

A Gamage's Association Football Annual folyóirat nevezte őt az 1921–22-es Év játékosa címre, és egyben a legpontosabban fogalmazta meg, mi is volt Woosnam lényege: „Több sportágban is megmutatta erejét, és az egyik legnagyobb sportember, akit a világ a hátán hordozott.”

Max Woosnam hihetetlen élettörténete teljes terjedelmében elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik