Kulcsár a lengyel focinyelvet tanulja, Vayer távozhat

Vágólapra másolva!
2009.07.30. 09:35
Első tétmeccsére készül Lengyelországban Kulcsár Tamás, a Polonia Warszawa magyar légiósa: az MTK-tól külföldre kerülő szélső egy hét edzés után már a kezdőcsapat tagja lehet a NAC Breda elleni Európa-liga-mérkőzésen. Egy másik magyarnak kevésbé áll jól a szénája: a hosszú sérülés után az LKS Lódz második csapatával készülő Vayer Gábort elküldené a másodosztályba visszasorolt klub.
Kulcsár Tamásban nagyon bízik az edzője, a NAC ellen mély vízbe dobja
Fotó: Szabó Miklós (archív)
Kulcsár Tamásban nagyon bízik az edzője, a NAC ellen mély vízbe dobja
Kulcsár Tamásban nagyon bízik az edzője, a NAC ellen mély vízbe dobja
Fotó: Szabó Miklós (archív)
Kulcsár Tamásban nagyon bízik az edzője, a NAC ellen mély vízbe dobja

Lengyel sajtóértesülések szerint mintegy 54 millió forintot fizetett a Polonia Warszawa az MTK-nak Kulcsár Tamásért. A 26 éves szélsőben nagyon bízik új edzője, Jacek Grembocki, aki ragaszkodott a szerződtetéséhez: mindössze egy hét közös tréningezés után Kulcsárt a kezdőcsapatba jelölte a NAC Breda elleni Európa-liga-selejtezőre.

Miközben a légiós a „futball-lengyelt” tanulja, edzője az alapvető magyar kifejezéseket magolja a jobb kommunikáció érdekében. Kulcsárnak egyébként a Lengyel Labdarúgó-szövetség volt elnöke, a magyarul kifogástalanul beszélő Michal Listkiewicz segít a tolmácsolásban.

„Jacek Grembocki összeírt tíz, a futballban használatos kifejezést, amelyet csütörtökre meg kell tanulnom. Ő pedig fonetikusan jegyezte fel magának a magyar kulcsszavakat, és abban is megegyeztünk, hogy milyen kézjelekkel értekezünk majd a meccsen. Mondta, ha nem érteném a magyar szavait, ne mutassam azt feltűnően, mert azonnal elkezdik fényképezni a fotósok, ezért inkább biccentsek a fejemmel, és akkor újra próbálkozik… Ez már azután történt, hogy elárulta: én kezdek a jobb oldalon a Breda ellen, és az eddig ezen a poszton szereplő Adrian Mierzejewskit akkor cseréli be, ha kifulladok…” – mondta a légiós a Nemzeti Sportnak.

„Nem tudom, milyen állapotban leszek a NAC ellen, mert kimerítő volt a kedd és a szerda is. Hosszú edzéseket vezényel a mester, amibe belesűríti a labdás, a futó- és az erősítőprogramot is. Bár a Polonia inkább a passzolós futballt játszó csapatok közé tartozik az országban, látom, hogy itt is az erő dominál. Furcsa is lesz kicsit, hogy míg az én játékomhoz a holland stílus áll közelebb, csütörtökön nem a Fehér Csabával felálló Bredában jutok majd szóhoz, hanem a letámadásokra építő, nagy futóteljesítményét kamatoztatni igyekvő Polonia színeiben. Mindegy, az egyéni siker érdekében alkalmazkodni kell” – tette hozzá.

A licenc nélkül maradt, így a lengyel másodosztályba visszasorolt LKS Lódz közben megszabadulna egyik legmagasabb fizetésű játékosától, a tavasszal súlyos sérüléssel bajlódó Vayer Gábortól. A magyar támadó a második csapattal edz, és várja a vezetőség döntését. Vayernek hatályos szerződése van, így maradna a lódzi klubnál, de a helyi Gazeta úgy tudja, a vezetők megfelelő ajánlat esetén eladják.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik