Nemzetisport.hu online 2006.10.24 00:37 Frissítve: 2023.03.03 14:32

Veszélyben a klasszis jobbátlövő pályafutása

Radulovics Bojanát szombaton megműtötték. A játékostól hétfőn arra kértünk választ, mikor mehet haza a kórházból, hol tervezi a rehabilitációt, elképzelhetőnek tartja-e pályafutása befejezését, és ki segít kisfia ellátásában, amíg a mozgása korlátozott lesz.

"Két napig rettenetes fájdalom gyötört, amely minden korábbinál erősebb volt – mondta Radulovics Bojana. – Még nem tudom, mikor engednek haza, de egyelőre nem is kérdeztem az orvostól, mert nagyon súlyos műtéten vagyok túl, nem akarom sürgetni a hazatérést. Édesanyám segít majd kisfiam ellátásában. Már itt van Győr-ben, de biztosan hazamegyünk néhány hétre a vajdasági Palicsra. A rehabilitációmról sem volt még szó, de alighanem Győrött lesz. Mivel nagyon súlyos a sérülésem, akár fél évig is eltarthat a gyógyulásom. A pályafutásom befejezését is elképzelhetőnek tartom, de nagyon remélem, a felépülésem tökéletes lesz, és folytathatom a kézilabdát.”

Sikeres újvárosi évek után a nyáron úgy döntött Radulovics, a világ legjobbjának kétszer (2000, 2003) megválasztott jobbátlövő, hogy új klubban, a Győri Audi ETO KC-ben próbál megfelelni a rá váró újabb kihívásoknak. A váltás nem volt egyszerű, mert minden Újvároshoz köti, bár kisfia, Józsika vele költözött Győrbe.

Radulovics Bojana, a világklasszis jobbátlövô bal vállának sérülését másfél órás, nehéz m?téttel hozták rendbe a gyôri kórház sebészei, akik nem tudják pontosan, mikorra épül fel a játékos
Meggyesi Bálint
Radulovics Bojana, a világklasszis jobbátlövô bal vállának sérülését másfél órás, nehéz m?téttel hozták rendbe a gyôri kórház sebészei, akik nem tudják pontosan, mikorra épül fel a játékos
A baj az október 8-i Győr– Dunaferr összecsapáson történt, amelyen a bemutatásnál a vendégszurkolók is megéljenez-ték Radulovicsot, aki temérdek dicsőséghez segítette egykori együttesét. Az egyik ütközésnél megsérült Radulovics bal válla, amelyet már korábban is műtöttek. Az eset akkor és ott nem tűnt drámainak, hiszen az ápolást követően az átlövő visszatérhetett a pályára, és négy gólt lőtt. Igaz, a csata után fájlalta a vállát, de a magas fájdalomküszöbére jellemző volt mindaz, ami a rangadón a sérülésekor és azt követően vele történt.

Az első – de a második és a harmadik – orvosi vizsgálat sem tudta kiderítni, miért fáj folyamatosan Radulovics válla. A röntgen-, az ultrahangos és a mágnesesrezonancia-vizsgálat sem mutatta ki a gond okát. Ezért dr. Balogh Péter és dr. Szálasy László csapatorvos azt ajánlotta a játékosnak: kisebb, úgynevezett artroszkópos mű-téttel feltárható a baj eredete, és egyúttal elvégezhető a szükséges gyógyító beavatkozás.

Az orvosok javaslatát Radulo-vics elfogadta, és a műtétet október 21-én el is végezték a győri megyei kórházban. Az operáció során kiderült, hogy a vállban a rögzítőszalagok nem sérültek meg, ugyanakkor egy korábbi, még nem tökéletesen gyógyult szakadásra rásérült Radulovics. Az úgynevezett inas lemezszakadása háromcentisre nőtt, és ennek a helyrehozása másfél órán át tartott. A műtétet Balogh doktor vezette, aki elmondta, hogy az elkerülhetetlen beavatkozás jól sikerült.

A legfontosabb kérdés persze az, mikorra épülhet fel a játékos, valamint folytathatja-e sportpályafutását. Ezekre a felvetésekre Szálasy doktor egyelőre nem tudott pontos és megnyugtató választ adni.

„Jelenleg csupán az biztos, hogy négy hétig nem mozgathatja a vállát – mondta az orvos. – Nem titkolható, hogy rendkívül súlyos sérülést szenvedett Radulovics, a gyógyulása több hónapig tarthat. Hogy ez az idő pontosan mennyi, most képtelenség megjósolni. A műtét nélkül viszont a civil életben sem tudná tökéletesen használni a vállát. További sportolói pályafutásáról pillanatnyilag nem lehet egyértelmű véleményt formálni, hiszen ez a gyógyuláson túl attól is függ, miként dönt ő maga.”

Bizakodó a győri edző

Róth Kálmán, a Győri Audi ETO KC edzője: „Hosszan gyógyuló sérülésről van szó, évad közben mégsem gondolhatunk arra, hogy Radulovics helyére hozzá hasonló tudású és rutinú klasszist igazoljunk. Voltunk már hasonló helyzetben, és akkor is megoldottuk a gondokat, sőt bajnoki címet szereztünk – jobbkezes jobbátlövővel. Ezt a variációt kell újra alkalmaznunk, vagyis Radulovics helyén Hornyák Ágnes, Aurelia Bradeanu vagy Temes Bernadett léphet pályára. A feladatainkat sokkal nehezebb lesz Radulovics nélkül megoldanunk, ám bízom a csapatban.”

Szavazás

Melyik csapat nyeri a bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!