BERECZKY ATTILA, THÉKES ISTVÁNonline 2006.10.22 01:25 Frissítve: 2023.02.24 19:01

A két pont volt a lényeg

Nem játszott jól, de nyert a Szeged a fehérorosz Breszt ellen, s így harcban áll a továbbjutásért.

Bajusz Sándor (jobbra) bátran ment neki a riadt fehérorosz falnak ? hatszor gólt is dobott
Czagány Balázs
Bajusz Sándor (jobbra) bátran ment neki a riadt fehérorosz falnak ? hatszor gólt is dobott

Zoran Kurtes nem így képzelte el a nyáron a csapat összeállítását. A szerb szakember, ha álmatlan éjszakáin taktikai terveket készített, valószínűleg nem sok támadási variációból hagyta ki Danijel Andjelkovicsot és Milorad Krivokapicsot. Ám a két klasszis egy ideig kényszerpihenőt tart, hiszen a kézműtét után lábadozó Andjelkovics, valamint a térdoperáció után gyógyulgató Krivokapics momentán mindössze erkölcsi támogatást adhat a társaknak. Ez pedig – bár kétségtelenül értékes – nehezen váltható át gólokra. Ezzel együtt persze a Breszt Meskov legyűrése több mint kötelező volt, mivel a második körben, idegenben is biztosan szerezték meg a két pontot a Tisza-partiak.

A Schaffhausen elleni, múlt szombati hazai pontvesztés (27–27) nyomai azért még érezhetőek voltak: a BL-meccseken szokásosnál kevesebben gyűltek össze a kezdésre az Újszegedi Sportcsarnokban, s ezzel egyenes arányban csökkent a hangerő is. Pedig ezúttal valóban létkérdés volt a két pont megszerzése. A svájciak elleni döntetlen nyomait a Pick játékán is fel lehetett fedezni kapkodás, technikai hibák sora a támadásokban. Még szerencse, hogy a védekezéssel nem volt probléma, jól védett Nenad Puljezevics, s bónuszként kétszer a kapufa is segített a hazaiakon.
Szerzett gólok nélkül azonban nehéz kézilabdázni!

Erre a Szeged válogatott átlövője, Ilyés Ferenc ébredt rá a leghamarabb: a székelyudvarhelyi játékos klasszikus mesterhármassal indított (alig több mint két perc alatt triplázott), s ez egy kicsit megnyugtatta a magyar együttes tagjait. Az Ilyés szekerén szárnyaló Pick elkapta a ritmust, s hamarjában elhúzott 5–1-re, nem csoda, hogy a vendégek mestere időkéréssel próbálta meg rendezni a sorokat. Sikerrel, hiszen hátradőlés helyett idegeskedés következett a Szegednél, mert Andrej Mocsalov és Konsztantyin Kirilenko találataival felzárkózott a Breszt.

Ettől kezdve üldözőversenyt láthattunk, időnként meglépett négy-öt góllal a szegedi gárda, ám egyszer sem sikerült végleg padlóra küldenie ellenfelét. A jól harcoló fehéroroszok rendre visszakapaszkodtak, kihasználták a házigazdák hibáit. Az első percekben joggal dicsért védekezés sem működött jól, így nem akart összejönni a megnyugtató előny.

A szünet után úgy tűnt, elkapták a fonalat Zoran Kurtes játékosai – minden szépnek tűnt, amikor a játékrész derekán stabilizálódott a hatgólos hazai előny. Ekkor kevesen gondoltak arra, hogy a hajrában 25–22-es állásnál időt kér, s idegesen magyaráz majd a szegediek szerb edzője, pedig így történt. Szerencsére a mezőny legjobbja, Ilyés újra villant, ezzel el is döntötte a két pont sorsát.

A látottak alapján egyértelmű, hogy a hátralevő két BL-csoportmeccsen, főként az utolsó fordulóban, Schaffhausenben ennél több kell, ha a Pick-Szeged ott akar lenni a nyolcaddöntőben.

Mestermérleg

Két meghatározó játékosunk, Danijel Andjelkovics és Milorad Krivokapics nélkül harcoltuk ki a kötelező győzelmet. Örömteli, hogy végig vezettünk, mi irányítottuk a mérkőzést. Sikerünkből erőt meríthetünk a folytatásra.
Zoran Kurtes, a Szeged edzője

A mérkőzés elején állva hagyott bennünket a Szeged, ám amikor fölzárkóztunk, észrevettük, hogy ideges az ellenfelünk. Sorsdöntőnek bizonyult, hogy a fontos pillanatokban elemi hibákat követtünk el, emberelőnyben játszva is gólokat kaptunk.
Vlagyimir Szavko, a Breszt edzője