Nemzetisport.hu online 2006.10.19 01:22 Frissítve: 2023.02.13 11:22

„Nekünk győznünk kell!”

Olyan a zaj a háttérben, mintha egy Formula–1-es futam kellős közepén tartanánk. Pedig Sáfár Szabolcsot nem a korábbi osztrák verseny helyszínén, az A1-Ring pályán értük utol, az Austria Wien kapusa éppen Bécs utcáin autózott, edzésre sietett, hiszen csapata ma este a belga Zulte-Waregem ellen játszik UEFA-kupa-csoportmérkőzést.

Sáfár Szabolcs nem dôlhet hátra: az Austria Wien kapusa tart csapata szurkolóitól, hiszen a bécsi együttes gyengén szerepel az osztrák bajnokságban, ám reméli, az UEFA-kupában eredményesek  lesznek
Imago
Sáfár Szabolcs nem dôlhet hátra: az Austria Wien kapusa tart csapata szurkolóitól, hiszen a bécsi együttes gyengén szerepel az osztrák bajnokságban, ám reméli, az UEFA-kupában eredményesek lesznek
– Mi ez a hangzavar?
– Autóban vagyok, és ilyenkor a kihangosítót használom, úgyhogy ne csodálkozzon, ha különféle hangokat hall a háttérben – mondta Sáfár Szabolcs. – Ha vezetek, mindig az autósszettet használom, mert Ausztriában, ha rajtakapja az embert egy rendőr, hogy a mobilon cseveg a kocsiban, súlyos bírsággal bünteti. Arra pedig most nincs szükségem.

– Miért, rosszul áll anyagilag?
– Maradjunk abban, hogy soha, senkinek nem jön jól néhány száz eurós felesleges kiadás.

– Tehát a rendőrség nem tud kihúzni pénzt a zsebéből, de mi van a klubvezetőséggel: nem kapnak mostanában büntetéseket a gyenge bajnoki szereplés miatt?
– Higgye el, elég kínos nekünk, játékosoknak az, hogy az utolsó előtti helyen állunk a tabellán. Bár hozzáteszem, nagyon szoros a mezőny. A táblázat harmadik helyén álló csapattól például csupán két pont választ el bennünket.

– Gólokat viszont alig kap az Austria Wien. Ez pedig az ön teljesítményét dicséri.
– Valóban jól megy a védés, ám az, hogy az ellenfelek nehezen találnak a kapunkba, a védelmünk dicsérete. Ha jól tudom, egyedül a Salzburg kapott kevesebb gólt nálunk, viszont a támadósorunk nem szerepel valami fényesen.

– Ön kirobbanthatatlan a kapuból, a Zulte-Waregem elleni UEFA-kupa-mérkőzésen is kezdő lesz. Mit vár az összecsapástól?
– Nekünk győznünk kell! Mivel a bajnokságban gyengélkedünk, legalább az UEFA-kupában kényeztetnünk kell a szurkolóinkat. Ha nem... Hát akkor kitör a botrány...

– Ha már a botrány... Nem szabadult el a pokol, miután az erőnléti edzőjüket, Christoph Reisingert megverték egy kávézóban?
– Néhány napig ez volt a slágertéma a bécsi újságokban. Úgy tűnik, a városi riválisunk, a Rapid Wien néhány drukkere bántalmazta a trénert, mert az egyesület melegítőjében üldögélt.

– Ekkora háború dúl a két klub között?
– Olyasmi ez, mint a Ferencváros–Újpest párharc. Ahogy Magyarországon, úgy Ausztriában is a zöld-fehérek vannak többen, és ők a fanatikusabbak.

– Önt nem támadják?
– Nem. A Rapid elleni meccseinken is csak a hangulat miatt áll fel a szőr az ember hátán. Bevallom, a saját szurkolótáborunktól jobban félek, mint a Rapid kemény magjától. Sajnálom a közönségünket, hogy gyengébben teljesítünk mostanában. Ideje lenne eredményesen szerepelni mind a bajnokságban, mind az UEFA-kupában, és akkor biztos nem lesz probléma a drukkerekkel.

– Tudja, hogy Magyarországon már ilyesmire nem is gondolhatnak a labdarúgók, hiszen egyre inkább elfordulnak az emberek a futballtól...
– Természetesen engem is elszomorít a magyar válogatott eredménytelensége. Figyelemmel kísérem a csapat Európa-bajnoki selejtezőit, a norvégok elleni mérkőzést Budapesten néztem meg, a bosnyákok elleni találkozót pedig Bécsben, hiszen a lakásban tudjuk fogni a Duna televíziót. A Törökország ellen elszenvedett vereséget szintén Magyarországon láttam, a máltai blamát viszont – mondhatom, szerencsére – nem követtem figyelemmel.

– Tehát látta, hogy kollégája, Király Gábor nem remekel mostanában...
– Nem lehet egy-egy vereséget a kapus nyakába varrni.

– Akkor a szövetségi kapitány a hibás?
– Mondom, nem láttam a Málta elleni vereséget, így erről nem tudok nyilatkozni.

– Valamilyen megoldást azért tud javasolni?
– A fiatalítást! Nekünk már nem erre az Európa-bajnoki selejtezősorozatra, hanem a világbajnoki kvalifikációra kell koncentrálnunk. Néhány játékos már sehol nem lesz akkor, azaz nem a harmincas éveiben járó labdarúgókra kellene építeni.

– Ha jól értem, így ön sem számít már meghívóra, védjen bármilyen jól is Ausztriában és jusson bármilyen messze a csapatával az UEFA-kupában.
– Tömör lesz a válaszom: engem eddig sem kerestek...