Kun Zoltán
2006.10.15 02:29 Frissítve: 2023.03.01 14:03
online

„Mi öregek lettünk?”

Újabb megaláztatásához érkezett a magyar futball, szerdán Eb-selejtezőn Máltán kapott ki 2–1-re a válogatott. Bár sokan a teljes szakmai stáb távozását várták, egyelőre minden marad a régiben. A válogatott szövetségi edzőjét, Détári Lajost kérdeztük a jelenkori magyar futballhelyzetről.

Bár a szövetségi edzô kicsit megtört az elmúlt napokban, továbbra is elszánt
Németh Ferenc
Bár a szövetségi edzô kicsit megtört az elmúlt napokban, továbbra is elszánt

– Bár már négy nappal túl vagyunk az újabb sokkon, azért érdekelne: ott, a máltai stadion szó szerinti kis padján miként élte meg az összeomlást?
– Kiabáltam, ugráltam, próbáltam visszatartani a fiúkat a második félidőbeli ész nélküli rohanástól, de igazából egy edző ebben a helyzetben már tehetetlen – mondta Détári Lajos. – Ismertük Máltát, tudtuk, milyen rendszerben játszik, a széleken vezetett támadásuk után akartunk gólt rúgni az ellenfélnek, ám hiába volt Torghelle Sándor fejese, Michael Mifsudot nem tudtuk tartani.

Détári Lajos Máltán is igyekezett fanatizálni játékosait, ám hiába volt az edzô buzgalma, a válogatott minden idôk egyik legszégyenteljesebb eredményét produkálta
Détári Lajos Máltán is igyekezett fanatizálni játékosait, ám hiába volt az edzô buzgalma, a válogatott minden idôk egyik legszégyenteljesebb eredményét produkálta
– Egyetlen máltai futballista képes megszégyeníteni tizenegy magyart?
– Természetesen ez nagyon sarkított megfogalmazás, de azzal nem vitatkozom, hogy Mifsuddal nem tudtak mit kezdeni a védők. És bár a több helyen megjelentekkel ellentétben igenis volt taktikánk, ugyanakkor azt el kell ismernem, hogy a második félidőben a kiállítás miatt túl sok nem valósult meg belőle.

– Ekkora zavart okoz a magyar válogatottnak az, hogy Málta ellen eggyel kevesebb emberrel kell játszania? Nem lehet legalább elviekben felkészülni az ilyen esetre?
– Fel lehet készülni egy karambolra?

– Szerintem nem ugyanaz a kategória.
– Még egyszer mondom: nem érzem, hogy a taktika vagy a feltérképezés elmaradása miatt hibásak lennénk. Biztos, hogy nekünk, edzőknek is megvan a felelősségünk, de arra nem tudunk senkit felkészíteni, hogy ha egy szabadrúgásnál már jóval az elvégzése előtt kirohan az egész máltai védelem, és lesre állít bennünket, akkor legközelebb ne sétáljunk bele bután ugyanabba a csapdába.

– De miért vagyunk buták?
– Ezt kérdezem én is…

– És semmi válasz?
– Lehet, hogy senki sem verte bele fiatalkorukban a játékosok többségébe, hogy gondolkodjanak, és éljenek együtt a szituációkkal, de lehet, hogy egyszerűen csak a stressz hozza ki belőlük a hibákat.

– Mi vagy ki stresszeli ezeket a játékosokat? Az újságírók, a szurkolók, esetleg saját maguk?
– Az egész közeg. Nézze meg, kikaptunk Máltán, és mindenhonnan csak azt hallom, hogy itt a világvége.

Détári Lajos

Született: 1963. április 24., Budapest
Játékosként posztja: irányító középpályás
Élvonalbeli mérkőzéseinek/góljainak száma: 164/81
Válogatottbeli mérkőzéseinek/góljainak száma: 61/13
Klubjai játékosként: Bp. Honvéd (1976–1987), Eintracht Frankfurt (német, 1987–1988), Olympiakosz Pireusz (görög, 1988–1990), Bologna (olasz, 1990–1992), Ancona (olasz, 1992–1993), Ferencváros (1993. ősz), Genoa (olasz, 1994. tavasz), Neuchatel Xamax (svájci, 1994–1996), Sankt Pölten (osztrák, 1996–1998), BVSC (1998–1999), Dunakeszi (1999. ősz), Felsőpatony (szlovák, 2001. tavasz)
Eredményei játékosként: 3x magyar bajnok (1984, 1985, 1986), Magyar Népköztársasági Kupa-győztes (1985), Magyar Kupa-győztes (1994), Magyar Szuperkupa-győztes (1993), 3x magyar gólkirály (1985, 1986, 1987), Német Kupa-győztes (1988), Görög Kupa-győztes (1990), az Év labdarúgója (1985), a Bundesliga legjobb légiósa (1988), 5x világválogatott
Edzői pályafutása: FC Bihor (román, 2000. ősz), Csepel (2001. ősz), Kispest-Honvéd (2002. tavasz), ACB (vietnami, 2002. november, 2003. március), Lombard FC-Haladás (2003. április) Tatabánya (2004. tavasz), Nyíregyháza (2004. ősz–2005), Panszerraikosz (görög, 2005. július), a magyar válogatott szövetségi edzője (2006–)
– Persze, hogy ezt hallja, mert itt van.
– Szégyen és gyalázat, ami történt. Azonban ne felejtsük el, hogy elég hátul kullogunk a világranglistán, és mi Bozsik Péterrel sohasem mondtuk, hogy világverő csapatunk lenne. Úgy éreztem, főként a grazi győzelem után, hogy valami elindult, de az utóbbi két mérkőzés kétségtelenül mindent lerombolt. Megérdemeljük a kritikát, elfogadom az újságírók és szurkolók véleményét, de könyörgök, azt azért ne mondják, hogy fiatal labdarúgók és fiatal edzők kellenek. Két hónap alatt mi öregek lettünk?

– A pályán azért jobban kitűnik a kor. Legközelebb négy év múlva, kétezer-tízben juthat ki a magyar válogatott nagy tornára, és a játékosok egy része addigra bőven harminc fölött lesz.
– És kit hívjunk be a keretbe? A tizenkilenc éves Dzsudzsák Balázst és Hrepka Ádámot vagy a tizenhét éves Németh Krisztiánt? Netán a tizenhat esztendős Simon Andrást? Azért tizenhat évesen ne játsszon már senki a válogatottban! Ám ha tényleg az a kívánság, hogy hat-nyolc év múlva ütőképes csapatunk legyen, akár bele is vághatunk. Csak akkor senki se lepődjön meg, ha addig mondjuk kétszer-háromszor utolsók leszünk az aktuális csoportban.

– Vagyis mehet tovább minden, mint ahogy az elmúlt húsz évben ment? Már ne is háborogjunk, ha éppen olyan csapat alázza meg játékban a magyar válogatottat, amely tizenhárom éve nem nyert tétmeccset?
– Háborogjunk, szégyenkezzünk, zokogjunk, de utána higgadjunk le. Várjunk néhány napot az értékeléssel. Legyen meg az az egy hét, hogy átgondolhassuk az elmúlt két meccs tanulságait. Először mindenkinek magába kell szállnia.

– Ez kinek szól?
– Mindenkinek. Nekem is, másnak is.

– Eddig még egyetlen válogatott játékost sem említettünk név szerint. Mintha egy óriási massza lenne az egész magyar válogatott, amelyből nem lehet sem fölfelé, sem lefelé kilógni. Nem túl kollegiálisak önök a labdarúgókkal, hogy nyíltan senkit sem kritizálnak? Emlékszem, az előző ciklusban azért hallottunk néhány dörgedelmes szózatot Lothar Matthäustól…
– Sosem tagadtam, hogy játékospárti vagyok, miként a szövetségi kapitány is az, és nem érezzük úgy, hogy nekünk a nyilvánosság előtt kell bántanunk vagy dicsérnünk valakit.

– De nyugtasson meg: legalább Máltán a meccs után zengett az öltöző.
– Nem volt rá szükség. Egyetlen játékos sem nevetgélt, mindenki szégyenkezve és megtörve jött le a pályáról. Rossz pedagógia lett volna, ha ott mi, edzők elkezdünk üvöltözni. Beszélgettem velük a meccs után, és elmondtam a játékosoknak, amit most is elmondok: attól, hogy valaki rosszul csúszott be, vagy lemaradt a csatárról, a szememben még ugyanolyan nagyszerű ember, mint két órával előtte.

– Kétségtelen, szimpatikus hozzáállás, de ugyanilyen szimpatikus lett volna, ha a meccs után lemond a teljes szakmai stáb. Tekintve, hogy soha ilyen rosszul nem kezdett még magyar válogatott Európa- vagy világbajnoki selejtezősorozatot, ez az etikus lépés.
– Amit felvetett, természetesen azt is át kell gondolni, bár gyávaságnak tartanám. Én is úgy érzem, sohasem volt még ilyen mélyen a magyar futball, de ha jól megnézzük az ellenfeleket, be kell látnunk: a törökök és a norvégok elleni pontszerzésben legfeljebb reménykedni lehetett, Boszniában bravúros eredményt értünk el, Máltán pedig szégyenteljeset. A máltai meccs az, ami teljességgel elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan.

– Félve jegyzem meg: a bosnyák és a szlovák kapitány is egyetlen rosszul sikerült meccs után mondott le.
– Ne haragudjon, ez nem érdekel. Mindenki saját maga eldöntheti, mit tesz ilyen helyzetben. Ők a lemondást választották, mi pedig a további munkát. Sem magamat, sem pedig Bozsik Pétert nem olyan embernek ismerem, aki megfutamodna.