Nemzetisport.hu online 2006.10.14 02:06 Frissítve: 2023.02.15 22:29

Az egész szakma közös bűne az újabb szégyen

Bár a válogatott újból becsődölt, sem a kapitány, sem az MLSZ-elnök nem akar leköszönni, és a következő torna, amelyen részt vehet a csapat, csak négy év múlva, 2010-ben esedékes. Ennek apropóján kerestünk meg néhány szakembert, hogy ebben a helyzetben szerintük mi lenne az illő cselekedet.

3 kérdés

  • A Törökország és Málta elleni vereséget követően le kell-e mondania a kapitánynak és az MLSZ elnökének?
  • Érdemes-e teljes fiatalításba kezdeni úgy, hogy a jelenlegi csapatból csupán három-négy labdarúgó maradjon?
  • Hányadik helyre sorolja az eddigi négy Eb-selejtező tükrében a magyar válogatottat Európában?
Mezey György
A szakember nem kertelt: szerinte Bozsik Péternek azonnal le kellett volna mondania.

1. Kezdjük az elnökkel, Kisteleki Istvánnal és díszes csapatával. Hat hónapja, amióta átvették a magyar futball irányítását, szó szerint az égvilágon mindent lezüllesztettek. Az edzőképzést, az utánpótlást és az amatőrfutballt is. A magyar futball jelenlegi állapotában egy szánalmas romhalmaz. Lothar Matthäust, az előző szövetségi kapitányt, aki – mondanom sem kell – nemzetközileg is hatalmas tekintélynek örvend, kár volt leváltani. Bozsik Péternek erkölcsi kötelessége lenne a három vereség után felajánlani a lemondását, ez etikai kérdés.
2. Először is le kellene fektetni a normákat, de amíg Kisteleki és csapata jelen van a magyar futballban, ez lehetetlen. Nincs értelme most teljes fiatalításba kezdeni, ennek az egésznek show-műsor jellege lenne, és elfedné a magyar futball valós problémáit. Filkor Attila, Németh Krisztián, Hrepka Ádám ugyan tehetséges játékos, de komolytalan lenne őket a felnőttválogatottban számításba venni.
3. A világranglistát is teljesen irreálisnak tartom, nem sokat ér. De roppant egyszerű a kérdésre a válasz: ne számoljuk a nem európai csapatokat a világranglistánál, és megkapjuk a magyar csapat helyezését, ami nem tükrözi hűen a valóságot.

Dárdai Pál (balra) és a teljes magyar válogatott összerogyott Máltán
Meggyesi Bálint
Dárdai Pál (balra) és a teljes magyar válogatott összerogyott Máltán
Kiss László
A markáns véleményéről ismert edző most is kritikus volt: szerinte Magyarország Európában az ötvenedik a csapat…

1. Ne gondolja senki, hogy a sértődöttség szól belőlem, amikor a véleményemet mondom el. Az eredménytelenség nem elsősorban Bozsik Péter hibája, hanem azoké, akik kinevezték. Ő a maga módján mindent megtett, hogy sikeres legyen a válogatott, de olyan emberrekkel van körbevéve, akik csak nézik a mérkőzéseket, de nem látják. Úgy gondolom, hogy Bozsik Péterrel együtt nem mond le a Magyar Labdarúgó-szövetség vezérkara sem, pedig amióta Kisteleki István az elnök, az emberek visszasírják Bozóky Imrét. Kisteleki regnálása alatt a szponzorok menekülnek a válogatottól, de még most is van megoldás a kialakult helyzetre, csak tükörbe kellene nézni.
2. A mai fiatalok nem Albert Flóriánok és nem Varga Zoltánok, de még csak nem is Törőcsik Andrások vagy Nyilasi Tiborok. Azt azonban vallom, ha van egy kialakult gerince a válogatottnak, akkor néhányukat be lehet vetni, sanszunk most már úgysincs továbblépni a csoportból. Bozsik Péter ugyan elismerte, hogy bravúr lenne a harmadik hely elérése, ezért azonban nem kell elvállalni a feladatot. Azok a játékosok, akik most játszottak a válogatottban, nem is tudják, mennyit ártottak itthon futballozó társaiknak, mert ezek után szinte lehetetlen lesz elmenni külföldre.
3. Bozsik Péter csupán abban hibázott, hogy feltételezte, csak támadó felfogásban képes legyőzni az ellenfelet. Bebizonyosodott, hogy hiba volt, ugyanis még a legerősebb válogatottak sem támadnak ennyire nyíltan, mint azt tettük Máltán. Kíváncsi lennék, ki javasolta ezt a taktikát, ugyanis ez a szakmai dilettantizmus csúcsa. Európában az ötvenedik hely körül vagyunk…

A "mágus"
A "mágus"
Verebes József
A korábbi szövetségi kapitány szerint furcsa paszszusok is szerepelnek Bozsik Péter szerződésében.

1. Már azzal sem vagyok kibékülve, hogy a kapitány, szerződése szerint, a harmadik hely megszerzésével automatikusan folytathatja a munkát, míg a negyediknél meg kell beszélni vele a folytatást. Ha a kudarcokból indulunk ki, fölösleges nevezni, ám az is igaz, hogy az elmúlt években számos selejtezőn rendre a negyedik hely jutott nekünk. De Kisteleki Istvánnak miért is kellene lemondania? Szerintem jól csinálja a dolgát, a kudarcokból csupán annyi a felelőssége, hogy a szövetség nevezi ki a kapitányt.
2. Mindig a végletek országa voltunk, az abszolút fiatalítás nem több mint handabanda. Ami szembeötlő, hogy Bozsik Péter ugyanazoknak a külföldön futballozóknak szavazott bizalmat, akik évek óta csalódást okoznak a szurkolóknak.
3. Már azt sem mondhatjuk, hogy Málta előtt járunk. Nehéz megállapítani, hogy az alsó szint előtt vagy éppen azon vagyunk-e.

Bicskei Bertalan
Alaposan meg kell vizsgálni, van-e kellő számú és minőségű ifjú játékos, mielőtt fiatalítanánk, állítja Bicskei Bertalan.

1. Nem akarom megkerülni a kérdést, de fontos, hogy mielőtt bármilyen döntés születik, üljön össze a szövetség és a kapitány, és beszélje meg, ki miben hibázott. Reálisan kell értékelni a három vereséget, és az elemzés elkészülte után lehet csak esetleg kapitányváltásról beszélni.
2. Meg kell vizsgálni, érdemes-e tömegesen a fiatalokhoz nyúlni. Mivel lehetnek ők jobbak, mint a mostaniak? Milyen eredményeket értek el a korosztályukban? Sok helyről hallani, hogy ennyit ők is tudnak produkálni, de vajon tényleg képesek-e felnőni a feladathoz és hozni az eredményt, még ha az szerény is. Ritkán akad annyi bevetésre kész tehetség, mint kilencvennyolcban, amikor húsz új, fiatal tehetséget tudtam behívni a keretbe. Természetesen a legjobbakat a huszonegy évesekből már most ki lehet próbálni. A tizenhét évesek viszont még túl fiatalok a válogatotthoz.
3. Ha öt csoportba soroljuk az európai válogatottakat, akkor Magyarország a negyedikben szerénykedik, ami a huszonötödik helyhez elegendő csak.

Szavazás

Menjen vagy maradjon Bozsik Péter?

Írja be az itt látható számot!