Nemzetisport.hu online 2006.05.29 01:20 Frissítve: 2023.02.09 13:46

Janika immár egyedül az élen

Az ifjabb Tóth János, Bahor Bea kettős nyerte meg az országos bajnokság idei első murvás viadalát, a Duna-ralit, és ezzel az összetettben immár egyedüliként áll az élen.

A második Spitzmüller Csaba (balról) is elégedetten pezsgôzött a dobogón a két gyôztessel, Bahor Beával és ifjabb Tóth Jánossal
A második Spitzmüller Csaba (balról) is elégedetten pezsgôzött a dobogón a két gyôztessel, Bahor Beával és ifjabb Tóth Jánossal

A hétszeres bajnok ifjabb Tóth János az utóbbi időben elirigyelte a világbajnoki címvédő Sebastien Loebtől a sima győzelmeit, mondta is navigátorának, Bahor Beának, néha szívesen lenne a francia pilóta helyében, aki vasárnaponként általában már nyugodtan hátradőlhet a székében. A Duna-ralin történtek után aztán belátta: mégiscsak a küzdelem az igazi, mert akkor jobban koncentrál az ember, kevesebb a hibázási lehetőség.

No nem mintha hibázott volna: úgy vigyázott a Peugeot 307 WRC-re, mint a szeme fényére, de azért közben persze próbált látványosan is autózni. És ezt nemcsak a közönség élvezte, hanem a navigátora, Bahor Bea is, aki szerint hihetetlen élmény ezzel az autóval murván versenyezni, ráadásul „Janika” oldalán. A céldobogón túl is csordultak az érzelmei, és bár ilyen helyzetekben nem szokott beszédes lenni, most megveregette a pilótája vállát: „Köszönöm az élményt, nagyon jó voltál!”

Azok után, hogy tavaly már átéltek együtt ezt-azt, többek között nyertek egy bajnoki címet is, szavai valószínűleg minden dicséretnél többet értek ifjabb Tóth János számára.

Szavazás

Ki nyer az abszolútban?

Írja be az itt látható számot!

Az N-csoportban?

Írja be az itt látható számot!

A Szuper1600-ban?

Írja be az itt látható számot!

Rali ob: ki nyer az abszolútban?

Írja be az itt látható számot!
Az utóbbi viadalokra oly jellemző, késhegyre menő ütközet egyébként vasárnap azért maradt el, mert Benik Balázs autójában nem sikerült megjavítani a kormányszervót, és a szombaton parádésan közlekedő pilóta ahelyett, hogy legfőbb riválisával küzdött volna, a Forddal volt kénytelen birkózni. (Az biztos, hogy konditerembe nem kell mennie mostanában, ugyanis ez a három szakasz nagyjából olyan volt számára, mintha egész nap negyvenkilós súlyzókat emelgetett volna.) Egyértelműen ő volt a viadal nagy vesztese, adott körülmények között az is csoda, hogy egyáltalán be tudta fejezni a versenyt. Hát még, hogy dobogóra állhatott.

Őt azonban ez sem vigasztalta túlságosan, mint ahogyan Spitzmüller Csaba szavai sem, aki, bár a végén megelőzte Beniket, maximálisan elismerte a teljesítményét, és kalapot emelt előtte. Hozzá kell tenni, Spitzmüller defektje miatt az utolsó kilométerekre maradt a döntés, ott azonban már nem volt pardon: Spitzmüller a nagy ijedtség után hirtelen felindulásból megnyerte a szakaszt – ami elég nagy fegyvertény, figyelembe véve, hogy a Fordja már eléggé öregecske.

Jó hír, hogy az első napon hatalmasat bukó és a Mitsubishijét rommá törő Aschenbrenner György és Percze Nándor elhagyhatta a kórházat.

Az újabb ütközetre négy hét múlva kerül sor, Szombathely környékén.

Duna-rali, az ob 3. futama
Abszolút végeredmény: 1. Ifjabb Tóth János, Bahor Bea (J. R. T., Peugeot 307 WRC) 1:14:38.5, 2. Spitzmüller, Kazár (Pacotti Motorsport, Ford Focus WRC) 2:25.0 perc hátrány, 3. Benik, Varga (OMV Benik Rally Team, Ford Focus WRC) 2:32.1 p h.
A bajnokság állása 3 verseny után
Abszolút sorrend: 1. Ifjabb Tóth János, Bahor Bea 55 pont, 2. Benik, Varga 47, 3. Spitzmüller, Kazár 27
Következik (június 22–24.): Szombathely-rali