Nemzetisport.hu online 2006.05.29 01:20 Frissítve: 2023.06.28 11:41

Fernando Alonso újabb előjegyzett diadala

Fernando Alonso kihasználta, hogy Michael Schumachert a rajtrács végére sorolták, magabiztos győzelmet aratott Monte-Carlóban, és újabb hat ponttal növelte pontversenybeli előnyét a hétszeres világbajnokkal szemben.


Fernando Alonso a Spanyol Nagydíj előtt azt mondta, hogy már nem elsősorban a világbajnoki cím megszerzése hajtja, az tavaly sikerült neki. Inkább megpróbál megnyerni néhány olyan futamot, amelyet eddig nem sikerült, és amely fontos a számára. Az egyik ilyen ugyebár a Spanyol GP volt, és a listán szerepelt a monacói viadal is, amely nemcsak az ő álma, hanem minden autóversenyzőé.

„Ez egyike azoknak a versenyeknek, amelyek mellé kis keresztet tettem az év elején” – árulta el a spanyol.

Tartja magát az elképzeléseihez, hiszen Barcelona után Monte-Carlóban is nyert, és ami a legszebb az egészben számára, a sikerekkel együtt jár az is, hogy a világbajnoki pontversenyben hétről hétre növelni tudja előnyét. Ezzel a sikerével már 21 pontra van Michael Schumachertől, az egyetlen embertől, aki egyáltalán reménykedhet benne, hogy megszorongathatja. Mögötte ugyanis Kimi Räikkönen és Giancarlo Fisichella 37-37 pontos lemaradással áll holtversenyben a harmadik helyen.

Nem zavarta, hogy a nyakában loholnak

Alonso az eddigi hét viadalon megszerezhető 70 pontból csupán hatot tékozolt el három második helyével, 24 éves kora ellenére a legösszeszedettebb versenyző benyomását kelti a mezőnyben. Monacóban a pole pozícióból rajtolva a futam nagy részében úgy versenyzett, hogy a nyakán loholt Räikkönen, de ez cseppet sem zavarta, apró hibát sem követett el az egész erőpróbán.

Amikor pedig motorhiba miatt kiesett mögüle a két legveszélyesebb vetélytárs, Räikkönen és a williamses Mark Webber, okosan taktikázott, elengedte maga mellett a korábban lekörözött, pozícióért csatázó Michael Schumacher, Giancarlo Fisichella duót. A Ferrari németje a szombati időmérőn és utána a zöldasztalnál történeket követően (lásd keretes írásunkat) esélytelen volt a dobogóra, csak a kiesők által elhullajtott pontokat csipegethette össze.

Alonso pedig könnyedén nyerte meg a számára oly fontos viadalt, amely után a pénteken hajóbalesetben elhunyt Édouard Michelinre, a Michelin-vállalat igazgatójára emlékezett.

Michelinnek ajánlotta győzelmét

Albert herceg trófeája kiemelt helyet kap Alonso vitrinjében, a spanyol ugyanis elôzetesen álmodott már a hercegségbeli diadalról
Albert herceg trófeája kiemelt helyet kap Alonso vitrinjében, a spanyol ugyanis elôzetesen álmodott már a hercegségbeli diadalról

„Mindenekelőtt ezt a győzelmet Édouard Michelin emlékének ajánlom – mondta Alonso a verseny után. – Péntek este szörnyű hírt hallottunk, és ezután külön köszönetet kell mondanunk a Michelin embereinek a hét végén nyújtott teljesítményükért. Ez a verseny mindig tele van szenvedéllyel, de az idén megkönnyítette a feladatunkat, hogy az élről rajtoltam. Elöl maradtam, de vigyáznom kellett, mert Kimi folyamatosan sakkban tartott. A verseny közepén lassítottam kicsit, de ekkor is nagyon oda kellett figyelni.”

Az eredményhirdetésnél Édouard Michelin halála miatt el is maradt a pezsgőzés. Juan Pablo Montoya, aki az idén másodszor állhatott fel a dobogóra, először nem is értette, miért nem spriccelhetik a nedűt, úgy kellett elmagyarázni neki. A kolumbiai két műszaki hibának, Webber és Räikkönen motorgondjainak köszönhette, hogy dobogóra állhatott.

Bdíszelgett a dobogón

Az eredményhirdetés harmadik szereplője, David Coulthard a Red Bull-istálló első dobogós helyezését érte el, a Superman új filmjének promotálása érdekében jól mutatott a szuperhős palástjában. Neki ehhez kellett Jarno Trulli és Christian Klien kiesése és Rubens Barrichello boxutcán áthajtásos büntetése is. (Ide kapcsolódik, hogy Christian Horner csapatvezető a verseny előtt megfogadta, hogy ha dobogós lesz valamelyik pilótája, meztelenül beugrik a motorhome udvarán fekvő úszómedencébe.)

Barrichello, aki a roppant nehéz, egy boxkiállásra beállított, telitankolt Hondával az ötödik helyről rajtolhatott, a Schumacher-affér legnagyobb nyertese volt, egészen a büntetéséig. Ám a Honda az idén már csak ilyen: az ölébe hulló sikerről is le kell mondania amatőr hibái miatt.