CH. GÁLL ANDRÁSonline 2006.05.26 02:14 Frissítve: 2023.03.03 06:46

Nyolc magyar bokszoló jutott be az elődöntőbe

Az európai uniós országok 4. ökölvívó-bajnokságán csütörtökön a szorítóba lépő három magyar közül csak egy tudott győzni – a nehézsúlyú Darmos József –, viszont a lehetséges tizenegyből nyolc súlycsoportban szerepel hazai bokszoló a pénteki elődöntőkben!

Farkas Csabának (jobbra) nem volt túl sok esélye Matej Matkoviccsal szemben
Laufer Péter
Farkas Csabának (jobbra) nem volt túl sok esélye Matej Matkoviccsal szemben

A bajnokság harmadik napjára befutott Eduard Huszajnov, az EABA, az európai szövetség nem is olyan régen, a prágai „szakadár” kongresszuson megválasztott orosz elnöke, s talán nem is véletlen, hogy még reggel hazautazott Caner Doganeli, a világszövetség, az AIBA török főtitkára. Ők ketten nem esznek egymást tenyeréből, s minő véletlen, hogy „melegváltással” utaztak a pécsi uniós bajnokságra.

Mindez azonban csak egy kulisszák mögötti apróság, amely a legcsekélyebb kihatással sincs az amúgy tényleg színvonalas verseny nívójára. A versenyen Európa-bajnokok, világbajnoki érmesek vívnak olykor kifejezetten látványos, a végsőkig kiélezett öszszecsapásokat.

Ilyen volt például a 19 éves Varga Miklós és a világbajnoki bronzérmes olasz Domenico Valentino mérkőzése a könnyűsúlyú negyeddöntőben. A hajdúsámsoni Varga, aki csak nemrégiben jött fel pehelysúlyból – egyrészt azért, mert már kinőtte, másrészt így helyet adhatott 57 kilóban a szintén roppant tehetséges Rácz Sándornak –, derekasan megállta a helyét rutinosabb, nevesebb és talán most még erősebb ellenfelével szemben. Az első menetet egálra hozta, a későbbiekben is „ragadt” itáliai riválisára, s csupán 33:25-ös pontozással maradt alul.
„Miki minden dicséretet megérdemel, nagyon szépen fejlődik, ezért a vereségért csöppet sem kell szégyenkeznie” – értékelte a Harangi SE versenyzőjének teljesítményét idősb Balzsay Károly szövetségi kapitány.

Farkas Csabának 75 kilogrammban már jóval kevesebb esélye volt Matej Matkovic ellen. A horvát öklöző „régi motoros” a szakmában, még Balzsay fiával, a ma már a profik között babérokat arató ifjabb Károllyal is verekedett, és tulajdonképpen a papírformát igazoló fejlemény volt, hogy a második menetben padlóra küldte a civilben kocsmáros Farkast, az UTE sportolóját. A szövetségi kapitány jó tempóban reagált a kemény ütésre, és bedobta a törülközőt.

„Farkasnak, aki későn érő típus, hiszen már elmúlt huszonhét esztendős, ez az ellenfél túl erős volt” – vonta le a konzekvenciát a szakvezető.
Darmos József, a szakma által „Mr. Balhorognak” – a rossz nyelvek által Mr. Tenyeresnek – becézett magyar nehézsúlyú összecsapása zárta a pénteki magyar mecscsek sorát. Nem volt könnyű dolga a Vasas termetes bokszolójának, de azért 28:20-as pontozással „lerendezte” a német Boris Boshenkót, aki neve alapján aligha a Rajna mentén látta meg a napvilágot.

AZ EU ÖKÖLVÍVÓ-BAJNOKSÁGA, PÉCS

Negyeddöntő. 60 kg: Valentino (olasz)– Varga Miklós p. gy. (33:25). 75 kg: Matkovic (horvát)–Farkas Csaba d. f. a 2. m-ben. 91 kg: Darmos József– Boshenko (német) p. gy. (28:20)