Csanálosi Beátaonline 2006.03.27 02:28 Frissítve: 2023.01.24 17:03

Meissner meglepetése

Meglepetésre a mindöszsze 16 éves amerikai Kimmie Meissner nyerte a nők versenyét Calgaryban. Európa-bajnoknőnk, Sebestyén Júlia a rövid programhoz képest két helyet javítva végül 22. lett.

Kimmie Meissner fiatalos lendülete leny?gözte a pontozókat
Imago
Kimmie Meissner fiatalos lendülete leny?gözte a pontozókat


Az amerikaiak tudhatnak valamit, hiszen rendre náluk fordul elő, hogy neveznek egy szinte ismeretlen fruskát egy világversenyre, aki aztán mindenki legnagyobb meglepetésére megnyeri az aranyérmet. Így volt ez Tara Lipinski esetében az 1998-as naganói olimpián, ez történt Sarah Hughes-zal is 2002-ben, Salt Lake Cityben, most pedig a calgaryi világbajnokságon a még csak 16 éves Kimmie Meissner következett.

Az a Meissner, aki junior-világbajnokságon is csupán 2004 óta szerepel – igaz, rögtön, bemutatkozásként második lett –, az idén pedig, első felnőttidényében, olimpiai hatodik hellyel és világbajnoki címmel büszkélkedhet.

Istenáldotta tehetség. No, és kellően pimasz is hozzá, hiszen míg a rutinos versenyzők többsége nem kockáztatta meg a tripla-tripla kombinációt, addig ő, 16 éve minden lendületével kettőt is ugrott belőle. Nem véletlen, hogy technikai pontszáma az egekbe szökött, s végül több mint kilenc pontot vert a másodiknak befutó rutinos japán Szuguri Fumiéra, tízet pedig az egy hónapja olimpiai ezüstérmet szerző honfitársára, Sasha Cohenre.

Meissner elsőségével egyébként az a nem mindennapi helyzet állt elő Calgaryban, hogy egyetlen orosz győzelem sem született, erre 1984 óta nem volt példa. Azt azért tegyük gyorsan hozzá, hogy az olimpiai bajnoki címvédők – a Tatjana Totmjanyina, Makszim Marinyin páros, Jevgenyij Pljuscsenko és a Tatjana Navka, Roman Kosztomarov tánckettős –, illetve a Torino miatt csalódott Irina Szluckaja nem is neveztek.

Az oroszok mellett nekünk, magyaroknak sem sikerült ez a verseny, hiszen Zákány Bertalan a selejtezőn sem jutott túl, Pavuk Viktória a rövid program után búcsúzott, Sebestyén Júlia pedig pályafutása leggyengébb vb-szereplését produkálta, és a tavalyi pozíciójához képest – akkor 15. volt – a Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettős is három helyet lépett vissza.

VILÁGBAJNOKSÁG, CALGARY
Nők. Világbajnok:
Kimmie Meissner (Egyesült Államok) 218.33, 2. Szuguri Fumie (Japán) 209.74, 3. Sasha Cohen (Egyesült Államok) 208.88, 4. J. Szokolova (Oroszország) 202.27, 5. Nakano J. (Japán) 195.65, 6. S. Meier (Svájc) 195.11, ...22. Sebestyén Júlia (Magyarország) 142.30, ...25. Pavuk Viktória (Magyarország)