A Római új császárnője

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2009.07.13. 00:54
Címkék
Pályafutása harmadik WTA-Pályafutása harmadik WTAtornagyőzelmét szerezte Szá-tornagyőzelmét szerezte Szávay Ágnes, miután majdnem vay Ágnes, miután majdnem kétórás csatában 2:6, 6:4, kétórás csatában 2:6, 6:4, Schnydert. Ági több mint más-Schnydert. Ági több mint másfél év után nyert újra rangos fél év után nyert újra rangos viadalt.viadalt.

Már az elején szögezzük le: amíg Magyarországon nem rendeznek Grand Slam-tornát, addig magyar teniszező számára nem nagyon van ennél feljebb. Hazai pályán, hazai közönség (pláne zsúfolt ház) előtt WTA-viadalt nyerni – ez nagyjából a csúcs. Persze nemzetközi mércével mérve ez „csak” egy verseny az évente ötven közül, és nem is egy wimbledoni bajnokság, de magyar játékos – esetünkben akár Szávay Ágnes – ennél többet egyelőre aligha kívánhat.

Azt, hogy ez a csúcs, az is mutatja, hogy Ágit tavaly (amikor már az első meccsét elvesztette) és tavalyelőtt (amikor meg az elődöntőt izgulta túl) is megbénította a tét a budapesti WTA-tornán. Esetében épp ez idén a legjelentősebb és legörömtelibb változás: hiába volt az első kiemelt Patty Schnyder elleni fináléban is szörnyen ideges, ezúttal felül tudott emelkedni a nehézségeken.

Márpedig azok akadtak szép számmal. Az első szettet úgy bukta el 31 perc alatt, hogy a svájci lány sem játszott különösebben zseniálisan, csak kevesebbet hibázott, és bátrabban mert támadni, mint Ági, akinek a szervái sem voltak az igaziak, és az egész első felvonásban képtelen volt hozni az adogatójátékát.

Aztán bejött Karl-Heinz Wetter, az „ideiglenes” osztrák edző, súgott néhány dolgot tanítványa fülébe – és csak ennyi kellett.

Ági elkezdett bátran, agresszíven játszani, meg merte „húzni” azokat az ütéseket, amelyekről mindenki – ő maga is – tudja, hogy képes rájuk, csak nem mindig tudja hibátlanul kivitelezni őket. Az egész női mezőnyben párját ritkító fonákja ült, ejtéseivel az őrületbe kergette Schnydert, és kellően magabiztosan teniszezett ahhoz, hogy a kevés extrát nyújtó, de stabilan teniszező svájci ne tudja visszavenni egyetlen elbukott szervagémjét. A harmadik játszmában pedig már két, meccslabdánál túl gyorsan letámadott szerva, és egy-két vonalbírói félrenézés is belefért. Schnyder 5:2-nél egy újabb labdát ütött a vonalon túlra, így Ági egy óra 56 perc alatt, 2:6, 6:4, 6:2-re győzött, és kissé félszegen integetve fogadta a 3500 néző vastapsát. Palermo és Peking után pályafutása során harmadszor is tornagyőztes lett. A győzelemért 37 ezer dollárt és 280 ranglistapontot kasszírozott – utóbbival tíz helyet javítva a 27. helyre jött fel a világranglistán –, de ennél is fontosabb, hogy visszatért oda, ahová tartozik: az élvonalbeli teniszezők közé. Hogy mást ne mondjunk, ha megtartja mostani pozícióját, minden bizonnyal ott lehet majd az évadzáró „kisvilágbajnokságon” Balin, ahová csak a 220 ezres tornák győztesei közül hívják meg a legjobbakat.

WTA-TORNA, GDF SUEZ GRAND PRIX, BUDAPEST (220 000 dollár, salak)

Egyes. Döntő: Szávay Ágnes (magyar, 4. kiemelt)–Schnyder (svájci, 1.) 2:6, 6:4, 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik