A csapatbronz a vigasz

ARDAY ATTILA     jelenti LipcsébőlARDAY ATTILA jelenti Lipcséből
Vágólapra másolva!
2009.06.27. 23:39
Címkék
Az egyéni végeredmény megszületésekor – bár a tinédzser Kovács Sarolta hatodik helye ragyogó eredmény – nemigen tudtak mosolyogni a magyarok, de aztán annál szebb vigaszban lett részük. Némi várakozás után kiderült, csapatban bronzérmesek.

Gyenesei Leila már kora reggel közelharcot vívott egy-egy találatért a páston, és a lelkesedése szinte repítette előre; az ellenfelek felén már túl volt, amikor plusz ötre állt. Tőle ez ebben a számban remek, egyik győztes találatát kísérő sikítása után a török zsűrielnök pedig megállapította: „Szép magyar lányok.”

Gyenesei Kovács Saroltával járt párban pástról pástra, és egymást erősítve verték meg az ellenfeleket. Saroltának sikerült is plusz öttel zárnia, Leilának viszont a végére eggyel több lett a veresége, mint a győzelme.

„Elkezdett számolni” – mondta az okokról Deák Ferenc fehérvári vívóedző; miután felnézett a táblára a versenyző, hogy milyen jól áll, rögtön megijedt.

A Vörös Zsuzsanna, Cseh Krisztina kettősből csak előbbinek ment a vívás, de neki nagyon. Aztán az úszásnál is nagyon odatette magát, bár telt ház buzdított előre egy másik olimpiai bajnokot, a német Lena Schönebornt. Gyönyörű stílusa ellenére simán kikapott Athén aranyérmesétől.

Schöneborn egy hátborzongató esés után ­– amely során alighanem az mentette meg a maradandó sérüléstől, hogy kapaszkodott a kantárba – az összetettben is visszaesett, de nekünk is több bosszúságunk akadt, mint örömünk. Cseh Krisztina lova semmit sem akart csinálni, míg Gyenesei Leiláé csak egy ideig engedelmeskedett, aztán az akadályok előtt inkább megállt. Vörös Zsuzsannáé egy idő után elkezdte leverni őket, az utolsót pedig többször is megkerülte. Volt azért hibátlan produkció is: Kovács Saroltáé, aki a szürke Altanát kapta társként.

„Le a kalappal előtte, hogy ezzel a lóval így teljesített” – kommentálta Ákos Ajtony lovasedző, aki látta korábban kitörni Altanát.

Mindezek után Kovács Sarolta a francia világbajnok Amélie Cazé mögött a második helyről kezdte a kombinált versenyszámot, 34 másodperces hátránnyal. Mire az első lövészetet és egy kilométer futást követően visszaértek a stadionba, 11 másodpercre faragta a különbséget, a második és a harmadik lövészetben viszont ő hibázott (kétszer-kétszer), végül a hatodik helyen ért célba a 18 éves, juniorkorú hölgy. Cazé fölényesen nyert.

Kevés volt az elégedett ember a magyaroknál, de aztán jött Vörös Zsuzsanna s a hír: bronzérmes a csapat, amelyet rajta kívül Kovács és Gyenesei alkot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik