Eddigi legjobb meccse volt

RÁC BENEDEK BALÁZS, SZURDI ISTVÁNRÁC BENEDEK BALÁZS, SZURDI ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2009.06.26. 23:36
Címkék
A wimbledoni tenisztorna ötödik napja nagyobb meglepetés nélkül ért véget. Roger Federer ugyan szettet vesztett, de továbbjutott, akárcsak a szervaháborút megnyerő Ivo Karlovic és a negyedik kiemelt szerb Novak Djokovics.

A Roland Garros idei döntősei Wimbledonban újra összecsapnak. A svájci Roger Federer és a svéd Robin Söderling újabb találkozójának a tétje viszont még „csak” a nyolc közé jutás lesz.

A rekordot jelentő 15. Grand Slam-sikerére hajtó svájci a füvön szinte mindenkire veszélyes német Philipp Kohlschreiberrel találkozott. Federer rendkívül magabiztosan kezdte a mérkőzést, s noha az egyes gémeken belül Kohlschreiber egészen jól tartotta magát, a fontos pillanatokban szinte kivétel nélkül a svájci koncentrált jobban. Szervái csaknem tökéletesen működtek, a németnek mindössze egy bréklehetősége volt, s bár azt kihasználta, Federer kétszer is elvette az adogatását, s magabiztosan hozta az első szettet. Ha az első játszmára a magabiztos jelzőt használtuk, a másodikra minimum a fölényest kell alkalmaznunk. A tornagyőzelme esetén a világelsőséget is visszaszerző svájci ugyanis röpke fél óra alatt megnyerte úgy, hogy Kohlschreibernek még csak lehetősége sem volt a brékre. A továbbjutást előrevetítő fölény viszont kissé elkényelmesítette a svájcit, aki a harmadik szettben egyre többet hibázott, majd a rövidítésben el is bukta a szettet – ez volt az első vesztett játszmája idén Wimbledonban! Federer ettől rögtön észbe kapott, s a negyedik felvonásban újra úgy teniszezett, mint a másodikban, ami azt jelentette, hogy két és fél órás küzdelemben kiharcolta a továbbjutást. „Ez volt eddig a legjobb mérkőzésem a torna során” – mondta Federer, akire a következő körben a Roland Garros idei döntőjében már legyőzött svéd Robin Söderling vár.

A nap legparázsabb meccsét a horvát Ivo Karlovic és a francia Jo-Wilfried Tsonga vívta. A nézők tulajdonképpen szervaháborút láttak, egyik teniszező sem cifrázta túl a játékot, hatalmas adogatásaiknak köszönhetően rendre hozták saját szervájukat, miközben brékesélynek többnyire közelébe sem jutottak. Csak néhány adat: Karlovic 46, Tsonga 26 ászt szervált, előbbi 90, utóbbi 87 százalékban szerzett pontot első adogatásaiból, a horvát legerősebb szervája 224, a franciáé 213 kilométer per órás sebességgel süvített. Karlovic a négyszettes mérkőzés során egyetlenegyszer sem veszítette el adogatójátékát, három játszma rövidítésben dőlt el, míg a negyediket a meccs egyetlen brékjét produkáló Karlovic 7:5-re nyerte meg. Ebből is látszik, ha csak kevéssel is, de minden mutatóban a 22. kiemelt horvát volt a jobb, aki ezzel búcsúztatta a nála előrébb rangsorolt riválisát.

Az esti programban az amerikai Mardy Fish akár meg is tréfálhatta volna Novak Djokovicsot, ám a szerb végig összeszedetten, koncentráltan teniszezett, s a fontos pillanatokban rendre el tudta venni ellenfele adogatójátékát, s mindhárom szettet 6:4-re nyerve jutott tovább.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik