A Vasas az esélyesebb

RÁC BENEDEK BALÁZS, SZŰCS ANDRÁSRÁC BENEDEK BALÁZS, SZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.05.21. 22:50
Címkék
Pénteken kezdetét veszi a férfibajnokság döntője, amelyben tavalyhoz hasonlóan a TEVA-VasasPlaket és a ZF-Eger küzd

A bajnoki döntő előtt kívülálló szakember véleményére voltunk kíváncsiak. Vincze Balázs, a BVSC-Atlantis Casino játékosként BEK-győztes, Eb-1. edzője egy-egy játékelem, poszt alapján hasonlította össze a két csapatot.

EMBERELŐNYÖK. Az Eger emberelőnyös játéka sematikusabb, a Vasaséban több az improvizáció. Egyik sem jobb a másiknál, mert ha a sémát jól hajtja végre egy csapat, bejön, és ha egy-egy ad hoc jellegű megoldást a megfelelő időben választanak, az is sikeres. Tökéletesen különböző ilyen téren a két csapat, nem tudom, melyikük stílusa vezethet eredményre.

EMBERHÁTRÁNYOS VÉDEKEZÉS. Magyar szinten a Vasas emberhátrányos védekezése rop-pant ütős, már csak azért is, mert hazánkban nagyon kevés a jugoszláv stílusban támadó pólós, aki tudná az ellenszerét. Amikor Óbecsén játszottam, gyakran találkoztam ezzel a fajta taktikával. Itthon nem látom, hogyan tudnak egy kapuban álló csapat ellen támadni az ellenfelek. A Vasas a magyar mezőnyben ezzel a védekezéssel öl és gyilkol. Az Eger védekezése nem annyira tipikus, éppen ellentéte a támadásoknak, amelyek sokkal sematikusabbak.

KAPUSOK. Ha Szécsi Zoltán jó formában véd, nincs nála jobb magyar kapus, és a Honvéd elleni nagy gólkülönbségű, kevés kapott gólos meccsekből arra lehet következtetni, hogy elég stabilan védett. Nagy Viktornak magas hőfokon kell égnie és dolgoznia ahhoz, hogy jó teljesítménnyel rukkoljon ki. A hangulat, és itt nemcsak a saját táborra, hanem az ellenfélre, az esetleges szidalmakra is gondolok, segítheti a jó produkció elérésében.

CENTEREK. Kis Gábort érzem, éreztem az elmúlt évben a legdinamikusabb, legerőteljesebb centernek, amit az olimpián is bizonyított. Mandulaműtétje után nem láttam még, hogy tétmérkőzésen tudta volna hozni ezt az erőteljes pólót, így most nagy visszatérés előtt áll. Hárai Balázs az elmúlt években nagy reménység volt, most viszont már folyamatosan felelősség nyomja a vállát. Bárány Attila virágkorát éli, újra olyan szerepet vállal a csapatjátékból, amellyel az Eger húzóemberévé is válhat.

IMPROVIZÁCIÓ, MEGLEPETÉS. Az lehet a meglepő, ha a Vasas a beállásos védekezésen kívül mást is elővesz, illetve ha kialakít néhány új támadásvariációt, mivel jellemzően a két Varga és Hosnyánszky Norbert improvizatív játéka tolja előre a csapat szekerét. Az Eger részéről az lehet a meglepő, ha sematikusnak tűnő előnyfiguráiba egy kis improvizációt is belevisz.

HAZAI PÁLYA KONTRA MARGITSZIGET. A Sziget gyakorlatilag minden csapatnak idegen pálya. Szeretjük, rengeteg ember befér, ideálisak a lehetőségek, ennek ellenére úgy gondolom, nem lenne szerencsés, inkább egy másik vidéki helyszínt tekintenék semleges pályának. Ha cél, hogy a Budapest-centralizációt csökkentsük, a legnagyobb marhaság lenne a semleges helyszín elveként egy pesti és egy vidéki csapat meccsét a fővárosban rendezni.

TIPP. Öt meccset szeretnék. Az alapszakasz alapján a Vasas az esélyesebb, viszont most több sansza van az Egernek a trónfosztásra, mint tavaly.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik