Egy álommal lettek szegényebbek

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2009.05.17. 01:59
Címkék
Története során először játszott női BL-döntőt a Győri Audi ETO KC, amely a legrangosabb európai klubtrófeáért a dán Viborggal csapott össze. Az első találkozón Aalborgban 26–24re nyert a Győr, a visszavágon viszont három góllal kikapott. Minden várakozást felülmúló BL-remekléséért így is csak dicséretet érdemel.

Két kimaradó győri büntető miatt bosszankodtak a szurkolók, ám Pálinger bravúrjai helyrebillentették a hangulatot, s továbbra is fergeteges légkörben kézilabdázhatott az ETO. Pálingert ezen a meccsen sem lehetett eléggé dicsérni, hiszen hetest, ziccert egyaránt védett, és nem rajta múlott, hogy a többször is emberelőnybe kerülő dánok egy-egy góllal vezettek.

Aggodalomra azonban semmi ok sem volt, hiszen 4–6-nál öszszesítésben még csak egyenlített a Viborg, a harmadik hetesét is elhibázó Győr pedig a mezőnyben okosan, fegyelmezetten játszott, a kis hátrány miatt sem kapkodott, játékosain látszott, hogy hisznek és bíznak önmagukban. Ennek alapja Pálinger bravúrsorozata volt, amely sziklaszilárd tartást adott az ETO játékának.

A hazaiak igyekeztek lassítani az iramot, mert kevés cseréjük miatt be kellett osztani erejüket.

Ezt kihasználta Mikkelsen, s 5–8nál összesítésben átvette a vezetést a szerencsés, a bírók által enyhén támogatott Viborg.

A kis megtorpanást látva időt kért Konkoly Csaba 5–9-nél, és Vérten vezérletével újra lendületbe jött a Győr. Aztán sajnos újra kapkodott, gyakran előkészítés nélkül ellőtte a labdát, a Viborg pedig igyekezett pontosan, biztos helyzetig játszani (8–13). A hazaiaknak hideg fejjel, nyugodtan kellett volna védekezniük és támadniuk ahhoz, hogy csökkentsék hátrányukat, s Konkoly edző szerint ezt a kapuscsere is segíthette.

Valójában akkor javult a hullámzóan teljesítő Győr játéka, amikor védekezése erőszakosabb lett, átlövői pedig rést találtak a magas dán védőfalon. Tomori Zsuzsanna mellett Kovacsics Anikó is egyre bátrabban vállalkozott, Simona Spiridon hatalmasat küzdött védőivel, a kapuba visszatérő Pálinger pedig ismét parádézott. Erre szükség is volt 12–18-nál, amikor Katarina Mraviková és Hornyák Ágnes is egyre többet vállalkozott.

Számos támadási variációt próbált ki az ETO, Gabriela Rotis-Nagy is bizonyíthatta klasszisát, mégis 14–21-re állt a csata, s kellett a nézőtérről teljes hangerővel jövő ,,Mindent bele!”.

Megint Pálinger bravúrjai adtak új erőt Kovacsicséknak, akik a sorozatos viborgi szabálytalanságok miatt emberelőnyben játszhattak, s felzárkóztak, bizonyítva, hogy erőnlétük kifogástalan (18–21). Talpon volt a csarnok, mert úgy látszott, megállíthatatlan az ETO, amely ismét valódi tudását mutatta. Pálinger remekelt, társai pedig szinte önkívületben kézilabdáztak, s ez átragadt a győri kispadra is, amely maximálisan együtt élt a játékkal. Herr Anita 20–25 után három hetesből szépített, ezzel összesítésben egyenlő lett az állás. Még két és fél perc volt hátra, és Lene Nielsen betalált (23–26), Herr Anita viszont hetest hibázott ötven másodperccel a vége előtt. A Győr időn túli szabaddobását Tomori a blokkba lőtte, s ezzel a végig vezető Viborg lett a BL-győztes. A fiatalodó, sokra hivatott ETO először játszott BL-finálét, s biztosan lesz még alkalma a javításra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik