Ünnepelni akar a Győr

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2009.05.15. 23:20
Címkék
A Győri ETO 26–24-re győzött a dán Viborg ellen idegenben a BLdöntő első meccsén, és története legnagyobb sikerét ünnepelheti szombaton Veszprémben, ha a visszavágón is – a válogatott Kovacsicz Mónikával felálló – vetélytársa fölé kerekedik.

A Bajnokok Ligája-finálé első, Dániában lejátszott mérkőzésén kisebb csoda történt: nyert az esélytelenebbnek tartott Győr. Az Aalborgban rendezett csata után a vesztes Viborg edzője, Jakob Vestergaard hitetlenkedve mondta, hogy csapata ilyen rosszul még nem játszott a BL-sorozatban ebben az évadban. Igaz, azt is hozzátette, a Győr ezúttal a sérült Görbicz Anita nélkül is remekelt. Azt meg már mi fűzzük hozzá, hogy a szenzációsan felkészített Viborgnak ennyit engedett meg a nála sokkal jobb Győr.

Már csak az a kérdés, meg tudja-e ismételni bravúros teljesítményét Konkoly Csaba csapata szombaton a Veszprém Arénában. A győri játékosok egyöntetűen állítják: igen, csak nehéz lesz. De hát BL-döntő, miért is lenne sétamenet a visszavágó?

Mivel a győri csarnok az EHF szabályai szerint nem alkalmas BL-finálé rendezésére, Pálinger Katalinéknak „idegenben” kell fogadniuk a Viborgot (hasonló volt a helyzet a dániai meccsen is). A győri lányokat megkérdezték, hol játszanának a legszívesebben, s ők Veszprémet választották. Döntésüket azzal indokolták, hogy közel fekszik Győrhöz, és kézilabdaváros lévén hozzáértő a közönsége.

Lehetett erre nemet mondani?

A sikert sikerre halmozó lányokat amúgy is a tenyerükön hordozzák mind a városban, mind az egyesületben – teljes joggal. Egyhuzamban harmadjára indultak a BL-ben, s most bejutottak a döntőbe, amelynek megnyerésére legalább nyolcvan százalék az esélyük. Már megszerezték a Magyar Kupát, s gyakorlatilag bajnoknak tekinthetők (aligha fognak otthon pontot veszíteni a Békéscsaba és a Debrecen ellen).

Érdekes volt hallgatni Mocsai Lajost, az MKB Veszprém edzőjét (ő volt a trénere 1982-ben a BEK-et nyerő Vasasnak), aki feltétlenül bízik Pálingerékben.

„El sem tudom képzelni, hogy itthon, mert Veszprémben tökéletesen hazai pályája lesz, kikapjon a Győr – mondta a KEK-győztes férficsapat mestere. – Ez a siker úgy kell a magyar kézilabdának, mint egy falat kenyér. Hiszem, hogy nem maradunk éhesek.”

Mindenki ebben bízik, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a tavaly tavasszal történtekről. Akkor az orosz Zvezda Zvenyigorod elleni BL-elődöntő első mérkőzése előtt Görbicz Anita súlyos bokasérülést szenvedett, s Csehovban nem is tudott pályára lépni. A klasszis irányítót nélkülöző győriek így is győztek 25–23-ra, majd a visszavágón Görbicz Anitával kiegészülve, de talán túlságosan elbizakodottan játszva, 27–21-re kikaptak, s kiestek. Most fogadkoznak a győriek, hogy ez annak ellenére sem ismétlődhet meg, hogy mumusuk a Viborg: az EHF-kupában két finálét (1999, 2004) veszített ellene az ETO.

Az idei BL-döntőre viszont beérett Konkoly Csaba és elődje, Róth Kálmán munkája, ezért elképzelhetetlen, hogy a kirobbanó erőben levő, taktikailag érett, a rutinos és a fiatal játékosok remek elegyét alkotó csapat itthon kikapjon (ráadásul három góllal) a Viborgtól.

A dánok magyarja, a volt győri Kovacsicz Mónika mégis csapata várható sikeréről beszélt – és magától értetődő, hogy így vélekedett.

„Az első meccs keserű veresége tanulságos volt, és megmutatta néhány hiányosságunkat – mondta a válogatott jobbszélső. – Grit Jurack például azt mondta, leginkább azért szomorú, mert magunkat vertük meg, pontosabban csak önmagunkat okolhatjuk a vereségért. Én hozzáteszem, a Győr nagyon jó volt, és ismerve hajdani együttesemet, a visszavágón sem fog megijedni saját árnyékától, sem a nagy lehetőségtől. Csakhogy a Viborg is a kupáért jött, és idegenben is képes kiemelkedően teljesíteni.”

Jakob Vestergaard edző csak kicsit panaszkodott, aztán határtalanul bizakodva beszélt az esélyekről: „Kellemetlen meglepetés ért az első mérkőzésen, mert csapatom csak védekezésben játszott elfogadhatóan, támadásai gyengék, átütő erő nélküliek voltak – mondta az edző. – A visszavágón azonban ez nem ismétlődhet meg, s meg tudjuk szerezni a BL-serleget. A legfontosabb, hogy kapusunk újra kiemelkedően védjen, a Győr lerohanásaira pedig találjunk ellenszert.”

A dánok száz szurkolójuk kíséretében pénteken megérkeztek Budapestre, ahonnan busz vitte őket balatonalmádi szállodájukba. Este edzést vezényelt Vestergaard edző a veszprémi régi csarnokban.

A Győri ETO szombat délelőtt busszal érkezik Veszprémbe, a szállodában taktikai videózást tart, majd az ebéd után pihen, s másfél órával a mérkőzés előtt érkezik az Arénába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik