Győr: az álom kapujában

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2009.04.19. 01:13
Címkék
Sorozatban harmadszor játszik BL-elődöntőt a Győri ETO, amely ezúttal végre szeretné átlépni saját árnyékát. Ez azonban pokoli nehéz lesz a Hypo NÖ ellen, amely a párharc első találkozóján csak 26–25-re nyert, ám Németh András, Tóth Tímea és Kirsner Erika nyolcszoros BEK és BL-győztes együttese a visszavágóra is nyerni jön. A másik elődöntőből a Viborg jutott tovább.

Húsvétvasárnap játszották le az idei BL-elődöntő párharcainak első mérkőzését. A vendégként pályára lépő Viborg 34–28-ra győzött a román Valcea ellen (a visszavágó 21–21-re végződött, vagyis döntős a Viborg), a Hypo pedig otthon eggyel nyert a Győrrel szemben. Az egy hete Südstadtban látott mérkőzés színvonala alig érte el a közepest, és kemény, olykor a kíméletlenség határáig menő összecsapások tarkították.

Hasonlóan forró hangulatú visszavágóra számít mind az osztrák, mind pedig a magyar bajnok, s a Győr, valamint a Hypo egyaránt azt reméli, hogy a sportszerűség határát senki sem lépi át. Ezt a jelenlegi helyzetben nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen az első találkozó után magasra csaptak az indulatok egy-egy brutálisnak mondott (s valóban több mint férfias) ütközés és szabálytalanság miatt. Már nem érdemes tovább ragozni, de a hét azzal telt el, hogy a Hypo, az Európai Kézilabda-szövetség és a Győr sokat foglalkozott a südstadti mérkőzésen történt durva belemenésekkel, a bírók gyenge teljesítményével.

Mostantól azonban már a viszszavágó és remélhetőleg a játék áll a középpontban – ezt igényli és kéri egymástól, valamint a szurkolóktól is a két együttes. Az indulatok elszabadulása vasárnap felmérhetetlen kárt okozna a Győrnek, sőt a magyar kézilabdának is.

Mi hát a teendő?

Görbicz Anitáéknak és Tóth Tímeáéknak csak a magas színvonalú játékra, a taktika betartására, a látványos gólokra és a sportszerű, hatékony védekezésre szabad figyelniük. A kispadon ülőknek és a lelátó népének is a játékkal, s nem egymással kell foglalkozniuk.

Ha így lesz, akkor a Győrnek sikerülhet a bravúr: kiverheti a Hypót, sőt nagy különbségű diadalt is ünnepelhet. Ez lenne az igazi elégtétel az utóbbi napok osztrák lélektani hadviseléséért.

A Hypo azonban nem esélytelen, s ezt Konkoly Csaba csapata is jól tudja.

Az idei BL-ben a csoportmérkőzések és a középdöntő során Németh András együttese idegenben is megverte az FCK-t (28–27), az Eldát (31–26), a Koprivnicát (31–30) és az Ikastot (33–23). A Győr itthon csak az Ikasttól kapott ki (25–27), igaz, a dán csapat csarnokában meg egy góllal győzött.

„Az első meccs tanulságos volt, mert amit előtte megbeszéltünk, annak hatvanöt-hetven százalékát sikerült megvalósítanunk – mondta Konkoly Csaba. – Játékunk sebessége azonban elmaradt a várakozásomtól, és a védekezésünknek is agresszívebbnek kell lennie a visszavágón. Nagyon kemény, de sportszerű csatára számítok. Südstadtban kissé nehezen lendültünk játékba, hosszú időre, mintegy negyven percre volt szükségünk ahhoz, hogy fel tudjuk venni a Hypo ritmusát. Itthon nem kényszerülhetünk arra, hogy fussunk az eredmény után. Az első találkozó tanulsága még, hogy kétszer is előnyt szereztünk, de hibáink miatt a Hypo fordított.”

A győri tréner szerint csapata olyan eredményt ért el idegenben, hogy a továbbjutás kérdése a visszavágón dől el.

„Legalább két góllal kell nyernünk, de én megnyugtatóbb különbségű győzelemben bízom – folytatta Konkoly Csaba. – Ehhez a záró dudaszóig azt a teljesítményt kell nyújtanunk, mint Südstadtban a második félidőben, amikor teljes odaadással harcoltak a lányok. Jó védőmunkával elbizonytalanítható a Hypo.”

Érdekes, hogy Németh András is a védekezés fontosságára, valamint a támadások pontosabb befejezésére hívta fel játékosai figyelmét.

„Sorsdöntő lesz a kapusok teljesítménye – hangoztatta az évad végén hazatérő, karrierjét Vácon folytató edző. – Nekünk az eredményezhet sikert, ha kulcsjátékosaink összeszedettebben, csak a mérkőzésre koncentrálva küzdenek, s ezt el is várom tőlük. Ismerjük a Győrt, tudjuk az erényeit, s azt is, hogy milyen hibákat követtünk el ellene az első találkozón. Ezeket próbáltuk kijavítani. Nagyon izgalmas meccset, szoros eredményt várok. Kevésen fog múlni a továbbjutás.”

Az elődöntő szombati viszszavágóján: Viborg (dán)–Valcea (román) 21–21 (8–12). Továbbjutott: Viborg (55–49)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik