Ő Moszkva új cárja

FAZEKAS ZOLTÁN és MOLNÁR CSABA jelenti SalamancábólFAZEKAS ZOLTÁN és MOLNÁR CSABA jelenti Salamancából
Vágólapra másolva!
2009.04.06. 11:27
Címkék
A Jekatyerinburg elleni elődöntőbeli sikert követően a címvédő Szpartak Moszkva nem hagyta kiénekelni a szájából a sajtot – a fináléban legyőzte spanyol ellenfelét, egymás után harmadszor is megnyerve az első számú európai sorozatot. Külön öröm, hogy magyar szakember, Rátgéber László vezetésével sikerült ez az orosz elitcsapatnak.

Elegáns fekete öltöny, izga lomnak látszólag nyoma sincs.

„Nyugodt vagyok, mert a munkámat elvégeztem” – mondta Rátgéber László a meccs előtt egy olyan katlanban, amelyben hatazer fanatikus öltözött talpig kékbe, s óhajtotta az ellen sikerét. Mert a hazai pályán játszó Salamanca nem esett hasra az oroszok nagysága előtt. Ha már eddig eljutott…

A sorsolás szeszélye folytán a nagydöntő jegyzőkönyvébe mégis a Szpartakot írták hazai csapatként, s már az elején látszott, akár otthon is játszhattak volna a moszkvaiak világhírű játékosai, olyannyira nem zavartatták magukat a félelmetes salamancai hangulattól. Ezzel együtt kezdetben még tartotta a lépést riválisával az Halcón Avenida, a spanyolok láthatóan élvezték a miliőt, és mindent kiadtak magukból. Főleg a lett Gunta Basko villogott, ám amikor eljött a látvány, a bűvöletes kosárlabda ideje, Diana Taurasi és Sue Bird vette át a főszerepet. A két amerikai olimpiai bajnok olyan magától értetődő természetességgel oldotta meg a helyzeteket, mintha csak a Broadwayn sétálgatna New Yorkban, egyik ámulatból a másikba ejtve a szurkolókat.

Ráadásul Rátgéber László légióskülönítménye hathatós segítséget kapott az orosz „haderőtől”. Marina Karpunyina szállította a pontokat, Irina Oszipova pedig a lepattanókat. S amikor a második negyedben Lauren Jackson is megtalálta a gyűrűt – első hét dobása nem ment be az ausztrál világbajnoknak –, a gyakorlati kérdések eldőltek. A Szpartak nyugodtan játszott, az orosz csapat játékosai kiélvezték a meccs minden ízét. Nem voltak ezzel másként a spanyolok sem – ők is tudják: a Szpartak Moszkva más kategória.

Vasárnaptól Rátgéber László is a történelemkönyvekben szerepel: Moszkva új cárt avatott – magyar edző eddig még sohasem ért fel a kontinens csúcsára!

Rátgéber megtette.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik