Alba Volán 19

AMLER ZOLTÁNAMLER ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2009.03.31. 22:59
Címkék
Az édesapa hétfőn sajtótájékoztató keretében közölte: a boncolási eredmények alapján szívelégtelenség miatt hunyt el ifjabb Ocskay Gábor, akinek emlékére mostantól az Alba Volán 19 nevet viseli a fehérvári bajnokcsapat. A játékost szerdán temetik.

Mécsesek százai, emléktárgyak, fekete zászló – még mindig ez a látvány fogadja a székesfehérvári jégcsarnokba érkezőket. No és egy láthatóan, érthetően megviselt édesapa, idősebb Ocskay Gábor. Már semmi sem lesz ugyanolyan, mint korábban…

„Csicsó bá” könnytől csillogó szemekkel ugyan, de hétfőn a nyilvánosság elé állt (néhány kivételtől eltekintve a média tiszteletben tartva kérését nem kereste), mert mint mondta: „Ideje elejét venni a találgatásoknak.”

Erőt véve magán kiállt a kamerák elé, és megrendítő hangon közölte: „Heveny szívelégtelenség okozta ifjabb Ocskay Gábor halálát.”

Megjegyezte, az orvosok arról is tájékoztatták, ilyen tragédia bárkivel megtörténhet, nem csak élsportolókkal. Kitért rá, hogy fia emlékére olyan alapítványt hoznak létre, amely fiatal jégkorongozókat és beteg gyerekeket, illetve gyerekek kezelését végző kórházakat, klinikákat támogat. A sportoló hagyatékának egy részét elárverezik, az ezekből befolyó összeget is az alapítvány kapja. A jövőben rendszeresen szerveznek majd Ocskay Gábor-emléktornát.

„Szeretném megköszönni az orvosoknak, Papp Lajos szívsebésznek, a csapatnak, hogy végig kiálltak Gábor mellett. A fiamnak a hoki volt az élete, ha ezt elveszik tőle akkor, amikor kiderült a szívproblémája, biztosan összetört volna. Emlékét őrizzük békében!” – utalt arra, hogy a 2004 szeptemberében diagnosztizált szívizombetegsége ellenére fia négy hónapos kihagyás után, több eltanácsolást követően végül engedélyt kapott pályafutása folytatására.

Az édesapától Tóth István, az Alba Volán társelnöke vette át a szót, aki tájékoztatta a megjelenteket: a csapat emblematikus tagjának tiszteletére mostantól az Alba Volán 19 nevet viseli. Gábor mezszámát amúgy nemcsak Fehérváron, hanem a válogatottnál is visszavonultatják. A szerdai gyászszertartásra rengetegen jelezték részvételüket, ezért nem a korábban kiadott 13 órától, hanem már negyed egytől be lehet majd menni a jégpályán felállított ravatalhoz. Közvetlenül ez előtt, délben névtáblaavatóra kerül sor, a csarnok a jövőben ifjabb Ocskay Gábor nevét viseli. A közönség a temetés napján 12.15 és 14 óra között járulhat a ravatalhoz. A koporsót a jégpálya közepén helyezik el, oda szőnyegen juthat be, aki főhajtással szeretne tisztelegni az elhunyt előtt. 14.15-kor püspöki ceremónia lesz, majd az emlékezők átvonulnak a Béla úti temetőbe. Azok, akik autóval érkeznek a jégcsarnokhoz, rendőri kísérettel, konvojban haladhatnak. A gyalogosok számára az Alba Volán 15 különbuszt biztosít.

A felejthetetlen játékos menyasszonya, Nóra is ott volt a csarnokban hétfőn, Gábor mosolygós fotójával a kezében – olyan, de olyan szép pár voltak…

Búcsúzóul átöleli az ember az édesapát, aki ennyit még képes kipréselni magából: „Sokan, nagyon sokan szerették.”

Ahogy halála után mondta a telefonba: mindig a legjobbak mennek el. Az égő mécsesek százaival is rá emlékeznek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik