Szigorú bírók, elődöntő

KOVÁCS ERIKA jelenti BécsbőlKOVÁCS ERIKA jelenti Bécsből
Vágólapra másolva!
2009.03.08. 00:24
Címkék
Huszár Erika a nyolcadik helyen végzett Bécsben a rövid pályás gyorskorcsolyázók világbajnokságának 500 méteres küzdelmeiben. Knoch Viktor visszalépett a versenytől.

Péntek éjjel rossz hír érkezett Bécsből, amely így szólt: „Egyelőre nem állunk túl fényesen, Viktor nincs jól, szombaton reggel döntünk arról, hogy indul-e ötszáz méteren.”

Az üzenetet a válogatott menedzsere, Darázs István küldte, aki szombat délelőtt széttárt karokkal fogadott minket: „Nem kockáztathattunk!”

„Viktort visszaléptettük a további küzdelmektől, vagyis nemcsak ötszázon, ezer méteren sem versenyez. Így volt a legbiztonságosabb” – tette hozzá Telegdi Attila szövetségi kapitány.

Knoch Viktort péntek délután zárták ki a bírók az 1500 méteres táv középdöntőjében, miután a pécsi koris szabálytalanul belépett vetélytársa elé. Knoch el is esett, ellenfele a mellkasára lépett, a magyar sportoló agyrázkódást szenvedett.

Ezután nem volt meglepő, hogy a csapatvezetők Knoch visszaléptetése mellett döntöttek.

Nem keltett különösebb meglepetést az sem, hogy a háromtagúra fogyatkozó magyar válogatott minden versenyzője sikerrel vette az első akadályt: Huszár Erika, Heidum Bernadett és Darázs Péter is túljutott az ötszáz méteres táv selejtezőkörén.

Az előfutam azonban Heidum és Darázs számára is a végállomást jelentette ezen a napon.

„Nem tagadom, csalódott vagyok, szerettem volna még legalább egy kört menni. Azt hiszem, túl szigorúak a bírók ezen a világbajnokságon” – mondta Darázs Péter, arra utalva, hogy az előfutam során francia ellenfele nem tiszta körülmények között előzte meg.

A bírákat valószínűleg Huszár Erika sem zárta a szívébe Bécsben, hiszen a legrövidebb táv második középdöntőjébe a második legjobb idővel jutott, ennek ellenére a hármas pályát kapta…

Huszár azonban nemcsak a gyorsaságát mutatta meg szombaton Bécsben, hanem bátorságát és karakánságát is: szólt a bíráknak, s ugyan néhány perccel később rajtolt a futam az előírtnál, de Huszár Erika a kettes pályáról indulhatott.

Az első rajt után néhány méterrel az amerikai Jessica Smith megbotlott, s Huszárt is elsodorta. Az újraindítás után a magyar lány rátapadt az első helyen korizó kínai Jang Csoura – elszántsága pedig elődöntőt ért.

Az nyilvánvaló volt, hogy Huszár nemigen juthat be a fináléba, hiszen futamában két kínai is helyet kapott, ám a cseh Katerina Novotnát mindenképpen le akarta győzni.

Ez sikerült is – legalábbis úgy hittük, a bírák ugyanis kizárták a magyar lányt…

„Nem éreztem szabálytalannak az előzésemet – kesergett Huszár. – Meg kellett próbálnom az előbbre jutást, hiszen a nyolcadiknál rosszabb helyen nem végezhettem. Szerintem szabályosan megcsináltam, a bírók nem így látták. Van ilyen.”

Vasárnap az ezerméteres táv küzdelmeivel, a szuperdöntőkkel és a férfi és női váltófinálékkal zárul Bécsben a világbajnokság.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik