Duda Győrben szambázhat

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2009.03.08. 00:24
Címkék
Évek óta egyre több légiós játékost igazolnak a magyar élvonalbeli női kézilabdacsapatok, hazánk európai uniós csatlakozása óta ez a folyamat különösen felgyorsult. Osztrák, fehérorosz, litván, román, orosz, szerb, szlovák és ukrán lányok után brazil játékos, Eduarda Amorim érkezett az NB I-be, pontosabban Győrbe.

A még csak 22 éves, de már 50-szeres brazil válogatott bal-átlövő, Eduarda Amorim (beceneve Duda) február végén szerződést bontott a Kometal Szkopjéval, és 2011. június 30-ig a bajnok Győri Audi ETO KC-t erősíti. A kiemelkedően tehetséges játékosra, aki januárban még a macedón bajnok színeiben szerepelt Győrben, a pekingi olimpián a magyarok ellen nyújtott teljesítménye miatt is emlékezhetünk.

A magyar válogatott nem a legszebb emlékei között őrzi a Brazília elleni pekingi meccsét. Önnek viszont akkor kijött a lépés.

Izgalmas meccs volt, mert az első félidőt öt góllal elvesztettük, a másodikat ugyanennyivel megnyertük, és nagyon büszkék voltunk a kitűnő magyarok elleni pontszerzésre – mondta az akkor tíz gólt szerző Eduarda Amorim, akinek góljával Brazília vezetett a csata utolsó percében. – Közel voltunk a nagy meglepetéshez, a győzelemhez is, hiszen két perccel a vége előtt kettővel vezettünk.

Igen, a döntetlennek a végén a magyarok is örülhettek.

Egyre gyakrabban mutatja meg válogatottunk, hogy Európában kézilabdázó játékosai vezérletével a legjobb csapatokat is képes megizzasztani.

Miért kezd valaki kézilabdázni Brazíliában?

A mozgás, a sportolás nálunk családi hagyomány, ezért én is kerestem a megfelelő alkalmat és lehetőséget, hogy sportolóvá válhassak. A választást megkönnyítette, hogy három évvel idősebb nővérem már kézilabdázott. Tizenhárom éves koromban jelentkeztem szülővárosom, Blumenau csapatánál. Nővérem átlövő volt, s én is az akartam lenni. Erre a magasságom, a fizikai állapotom alapján alkalmasnak is találtak. Így kezdődött.

Szóval minden könnyen ment?

Nem egészen, mert kiütköztek a hiányosságaim, de nagyon akartam. Elszántságomnak köszönhetem, hogy fokozatosan fejlődtem. Megfelelő volt a lövőerőm és a magasságom, ezért hamar helyet kaptam a Blumenau felnőttcsapatában.

Mit várt Európától?

Az idő múlásával otthon egyre jobban éreztem, hogy kezdem kinőni a brazíliai kereteket. Tudtam, hogy fejlődésem érdekében tovább kell lépnem valamelyik erősebb bajnokságban szereplő csapathoz. Váltanom kellett, és váltottam is. Már egy éve a Szkopje színeiben játszottam, amikor 2007-ben a Hypo vezetői felkerestek, és arra biztattak, igazoljak Ausztriába. Tudtam, hogy a Hypo a világ egyik legjobb, legerősebb csapata, s engedtem a csábításnak. Bécsbe költöztem, ám a Kometalhoz érvényes szerződés kötött, és a szkopjeiek ragaszkodtak a kitöltéséhez. Pereskedtünk is, de az átigazolásom nem jöhetett létre. Vissza kellett térnem Szkopjéba.

Aztán a győriek tettek ajánlatot.

Méghozzá, szerencsémre, jókor. A Kometal ebben az évadban anyagi gondokkal küzd, s emiatt szinte kilátástalan helyzetbe sodródott. Piacképes játékosait kénytelen volt kiárusítani. Én is jobb, erősebb csapatba vágyódtam, s amikor kiderült, hogy a Kometal csőd előtt áll, örültem a győriek megkeresésének.

Mi a véleménye a magyar kézilabdáról?

Sokkal magasabb színvonalú, mint a brazil, erős a bajnokság, remek játékosok szerepelnek a klubokban. Így a magamfajta játékosoknak is nagyobb a fejlődési lehetősége.

Látta új csapata utóbbi BL-mérkőzéseit?

Igen, a televízióban.

Mi a véleménye az együttesről, a játékosokról?

Még korai volna véleményt formálnom, ehhez több személyes élmény, tapasztalat és kapcsolat kell. Azt viszont látom, és korábban is tudtam, hogy sok kitűnő játékos szerepel a Győrben. Már nagyon vártam, hogy köztük lehessek, velük együtt dolgozhassak.

Milyenek az első győri benyomásai?

Örömmel fogadtak, mindenki kedves hozzám. Első találkozásunk rövidre sikerült, indult a csapat Podgoricába, majd a válogatottak az edzőtáborba, illetve a szövetség felkészülési tornájára. Én igyekeztem kipihenni a költözés fáradalmait.

Ki segít a beilleszkedésben?

A válogatott edzőtáborozása alól felmentést kapó Pálinger Katalin. Szerencsém, hogy Győrött abban a házban kaptam lakást, ahol Kati is lakik, így gyakran találkozunk, vagyis nem vagyok egyedül. Segít a város megismerésében is. Nagyon tetszik Győr, mert szép város, és kedvesek az emberek.

Mi a legszokatlanabb?

A havazás, meg utána az olvadás. Ilyen sosincs Brazíliában. Remélem, rövidesen jön a napsütéses idő, attól még jobbá válik a közérzetem.

Mit szeretne elérni új klubjában?

Győrben Bajnokok Ligája-győztes, magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes akarok lenni. A BL-győzelem lenne a csúcs, de tudom, a csapatnak meg kell védenie mindkét hazai elsőségét is. A BL-ben csak a következő idényben szerepelhetek a Győrben, de a többi cél elérésében sokat szeretnék segíteni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik