Hóba fulladó futball

Kecskés István, Zombori AndrásKecskés István, Zombori András
Vágólapra másolva!
2009.02.19. 22:55
Címkék
Ahogy azt sejteni lehetett, a hét végén csonka lesz a Soproni Liga első tavaszi fordulója. Először úgy tűnt, hogy csak a mérkőzések felét rendezik meg, később azonban változott a helyzet: a péntekre kisorsolt Zalaegerszegi TE–DVSC-TEVA és a szombatra tervezett Győri ETO FC–Haladás találkozó elmarad, a többi mecscset viszont megrendezik.

A hét elején igencsak téliesre fordult az időjárás, még csütörtök reggel sem lehetett biztosat tudni arról, a tavaszi idény nyitó fordulójában mely stadionokban lesz játékra alkalmas a gyepszőnyeg. Az MLSZ versenybizottsága (amely az esetleges halasztásról dönt) egyértelművé tette: a forduló semmiképpen sem marad el, az viszont elképzelhető, hogy egy-egy párharcra későbbi időpontban kerül sor. Az egyesületeknek csütörtök délelőttig kellett jelezniük, élnek-e a halasztás lehetőségével, vagy pedig futballra alkalmassá tudják tenni a pályájukat. Miután ez megtörtént, a versenybizottság határozott: az MTK–Kaposvár, a Fehérvár–Siófok, a DVTK–REAC és a Nyíregyháza–Újpest összecsapáson az eredeti időpontban indul útjára a labda, ugyanakkor a ZTE–DVSC, a Győr–Haladás, a Paks–Kecskemét és a Vasas–Honvéd meccset későbbi időpontban játsszák.

Ha ekkor egy paksi vagy mondjuk angyalföldi szimpatizáns úgy dönt, a szombatot a családjával egy wellness szállodában tölti (és közben nem olvas újságot, nem hallgat rádiót, nem néz televíziót, és senkivel sem beszélget a honi labdarúgásról…), akkor bizony lemaradt volna kedvencei mérkőzéséről. Az egyaránt pályaválasztó Paks és Vasas elöljárói ugyanis felülvizsgálták és megváltoztatták a halasztás ügyében írásban benyújtott kérésüket, és úgy döntöttek, mégis szombaton lépnek pályára. Azaz kora délután a versenybizottság már arról tájékoztatta az érintetteket, hogy csak a ZTE–DVSC (az új időpont: február 25., szerda,17 óra) és az ETO–Haladás (kedden játsszák 17 órakor) párharc marad el. A testület nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a mostani egyedi eset, a határozat a rendkívüli időjárási viszonyokra való tekintettel született. Az elkövetkező időszakban ismét a régi gyakorlatot kell követni, vagyis ilyen vagy hasonló helyzetben a játékvezetők döntenek a találkozók előtt, hogy játékra alkalmas vagy alkalmatlan-e a pálya…

Annyit még feltétlenül meg kell jegyezni, hogy bár az említett hat párharc megrendezésére minden esély megvan, a meteorológusok által a hét végére jósolt havazás éppúgy átírhatja a programot, ahogy a játékvezetők is dönthetnek úgy a kezdés előtt, futballra alkalmatlan a játéktér.

Első körben a Paks is kérte, hogy halasszák el a szombatra kisorsolt, Kecskemét elleni mérkőzést, utóbb viszont a zöld-fehérek is vállalták a találkozó megrendezését.

„Csütörtök délelőtt le kellett adni egy jelentést a játéktér állapotáról, s mi közöltük az illetékesekkel, hogy nálunk jeges a pálya, és péntekre, valamint szombatra is havazást jósolnak a szakemberek – mondta Haraszti Zsolt, a Paks ügyvezetője. – Azt gondoltuk, hogy vagy elmarad az összes meccs, vagy mindenkinek kötelező lesz játszania. Amikor megtudtuk, hogy szerdán kellene pótolni a találkozót, kértük, legyen mégis szombaton, mert a jövő hét közepéig nem változnak meg jelentősen a körülmények. Bevétel szempontjából pedig sokkal kedvezőbb a hétvégi időpont, hiszen vélhetően többen jönnek ki szombaton, mint szerdán. Ugyanakkor szombaton a játékvezető még dönthet úgy, hogy mérkőzésre alkalmatlan a pályánk. Akkor azoknak a nézőknek, akik kijönnek a stadionba, és nem felel meg nekik a pótlás időpontja, visszaadjuk a jegy árát.”

Meglehet, sokan furcsállják, hogy éppen Győrött marad el szombaton mérkőzés, holott az ETO stadionjában fűthető a pálya. Ez igaz, csakhogy a fűtésnek nem hóolvasztó szerepe van, hanem a fagyos talajt, a jegesedést szünteti meg.

Ide kívánkozik egy régi történet: a DVTK aranycsapata még 1977-ben a Hajduk Split otthonában játszott KEK-meccset. A diósgyőrieket hatalmas esőzés fogadta Splitben, és a DVTK trénere, Szabó Géza szentül hitte, másnap elmarad a párharc. A stadionba kiérő magyar küldöttség aztán meglepve tapasztalta, hogy a Hajduk pályáját fóliával takarták le, azzal védték az eső ellen, így másnap kifogástalan talajon futballozhattak. Annak idején aztán ez adta az ötletet: tavasszal az időjárás-jelentések ismereté-ben Diósgyőrben is hasonló módon védekeztek a havazás ellen, megoldották a szellőztetést is, így szóba sem került, hogy halasztani kellene emiatt. Nem biztos, hogy 2009-ben is ez az ősi módszer a célravezető, ám meglehet, manapság is lehetne alkalmazni.

A Hungária körúton szóba sem került a halasztás, csakúgy, mint korábban, ezúttal is a labdarúgók tették játékra alkalmassá a pályát.

A klub irányítói ugyan szerettek volna hómunkásokat felfogadni, azonban hiszik, nem hiszik, manapság ez sem egyszerű feladat. Nem volt mit tenni, a pályamunkások láttak neki a lapátolásnak, majd az NB II-es csapat, később pedig az első keret is csatlakozott. A fizikai munkára kedden és szerdán is szükség volt, napi négyórás lapátolással azonban meg lehetett tisztítani a játékteret. Ehhez csak húsz hólapátra volt szükség, no meg a labdarúgókra. Ami érdekes: Garami József szerint az első nap még jókedvűen, tréfálkozva folyt a munka, a második napra azonban már eltűnt a mosoly az arcokról. A szakember szerint aki a pályán fegyelmezett, az a hólapátolás közben is az volt, a lényeg azonban, hogy szombaton az együttes futballozhat.

„Nem mániám, hogy a futballistákkal havat lapátoltatok, de a helyzet ezt kívánta meg – mondta Garami József. – A fiataljaink rendszeresen szerepelnek a különböző utánpótlás-válogatottakban, állunk még a Magyar Kupában, vagyis halasztás esetén nagyon nehéz lett volna új időpontot találni. Az lenne a jó, ha minden klubnál hótakarításra alkalmas gépek és személyzet állna rendelkezésre ilyen helyzetben, és akkor fel sem vetődne, lesz-e meccs a hét végén vagy sem.”

Igaza is van a mesteredzőnek, a hosszú, három hónapos téli szünet után senkinek sem hiányzik, hogy hóba fulladjon a futball Magyarországon, mert mint mindig, úgy most is nagyon hiányzik már az agyonszapult foci...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik