Kondér

VINCZE ANDRÁSVINCZE ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.12.15. 01:07
Mire van nagyobb szüksége a magyar futballnak: hetven pro licences edzőre vagy tizenhat, speciálisan (ki)képzett sportmenedzserre?

Ha Bozsik Péter minapi kifakadását veszem alapul, azt gondolom, hetven menedzser kellene inkább és tizenhat magasan képzett edző, merthogy mára bebizonyosodott, amit a magyar futballban kinevetett, a sportágból elüldözött, a pályatársai többsége által utált szakember, a Mini Menottinak becézett Kiss László évtizedek óta szajkóz: vezetői válság van futballunkban.

S merthogy olvasom, hallom az ezzel kapcsolatos véleményeket, érdemes nyomatékosítani: nem tulajdonosi, hanem vezetői válságról beszélünk, azaz futballunkban nem azzal van baj, aki a pénzt adja, hanem azzal, aki elkölti.

A tulajdonos lehet hobbista, ha van felesleges százmilliója, s neki megéri, hogy azzal dicsekedjen, ő az irodájában kólázgathat a gólkirályjelölttel; persze cseppet sem elhanyagolható kérdés, mifelénk annak is divatja van, hogy a bennfentességtől megszédült gazdag ember idővel azt is megmondja, milyen különgyakorlást kellene tartani a jobbszélsőnek.

Persze még mielőtt felmentenénk az edzőket: ők azok, akik kapják és viszik a pénzt, úgyhogy nekik kellene azért a leginkább megdolgozniuk. S ha már megadatik nekik a lehetőség arra, hogy modern, igényes képzésben részesüljenek, legalább annyi ambícióval vessék bele magukat a munkájukba, hogy morzsányi sikert adhassanak focinknak.

Ne is legyünk mohók ez ügyben, megelégedhetünk annyival, hogy csapataink a nemzetközi kupákban legalább egy kört menjenek, azaz szeptemberben még virítson magyar klub neve a listán.

A helyzet tehát az, hogy a sportág mostanra nagyon is megérett a renoválásra. Az bizonyos, hogy az edzők szakmailag képtelenek megoldani a gondokat, marad tehát a másik út: hozzáértő embereket kell ültetni az irodaszékekbe, vagyis oda, ahol felelősségteljes döntéseket kell hozni szerződtetésekről, edzőtáborhelyszínekről, reklám- és marketingbüdzséről, csecsebecsekereskedelemről, médiakiszolgálásról.

Bozsik Péternek abban tökéletesen igaza van, hogy az irodák homályában bizony többségében olyanok ülnek, akik már attól megijednek, ha azt hallják a szerződtetni kívánt edzőtől: az edzések után ebédeljen együtt a csapat. Persze rémisztő is ez, ha arra gondolunk, hogy a szegényes magyar fociban már nem olyan nagy az a bizonyos kondér...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik