Kolozsvártól Kolozsvárig

CSILLAG PÉTER jelenti KolozsvárrólCSILLAG PÉTER jelenti Kolozsvárról
Vágólapra másolva!
2008.11.28. 02:22
Címkék
Amikor Luciano Spalletti, a Roma vezetőedzője a CFR Cluj ellen 3–1-re megnyert Bajnokok Ligája-mérkőzés lefújása után a nézőtér felé fordulva boldogan a levegőbe paskolt, érezni lehetett, a mozdulat többet árul el egyszerű sikerélménynél. A 49 éves szakember a vegyes zónában kisimult vonásokkal, megkönnyebbülten válaszolt – mások mellett – a Nemzeti Sport kérdéseire is.

A Roma öt mérkőzés óta veretlen, ráadásul az ötből négyszer nyert, a CFR Cluj legyőzésével pedig BL-csoportja élére ugrott. Mikor mondhatjuk ki, hogy lezárult a csapat sötét korszaka?A Roma öt mérkőzés óta veretlen, ráadásul az ötből négyszer nyert, a CFR Cluj legyőzésével pedig BL-csoportja élére ugrott. Mikor mondhatjuk ki, hogy lezárult a csapat sötét korszaka?

Most. Ebben a pillanatban már büszkén és határozottan ki merem jelenteni, véget ért a hullámvölgy, végképp kilábaltunk a válságból. Visszatértünk a helyes útra, az együttes láthatólag megtalálta önmagát, ami engem is megnyugvással tölt el. A gondot most éppen az jelentheti, hogy a sikerek ne kápráztassanak el senkit.

Pedig korábban mennyit álmodoztak arról, hogy egyszer efféle problémáik lesznek…

Olyan közegben dolgozunk, amelyben a túlzott lelkesedés, a hirtelen felbuzdulás könnyen visszaüthet, úgyhogy most különösen figyelni kell arra, hogy két lábbal a földön maradjunk.

Ezek szerint a Roma őszének kulcspillanatai a CFR Cluj elleni találkozók voltak, hiszen az első jelentős pofont éppen a szeptemberi, Stadio Olimpicóban elszenvedett vereség jelentette.

Így is mondhatjuk. A két mérkőzés között hosszú és döcögős utat jártunk be, ám a fejlődést immár a vak is látja. A dicséret elsősorban a játékosaimat illeti, akik kibeszélték magukból a bajokat, és fokról fokra visszanyerték önbizalmukat.

Na meg az eredményességüket.

Nem mellékesen… Az együttes erejét pontosan mutatta a kolozsvári találkozó: noha nehezen lendültünk játékba, és a meccs elején kicsit ránk is ijesztett az ellenfél, az első gól után lassan átvettük az irányítást, és innentől kezdve többnyire kézben tartottuk az eseményeket. Ami nekem kifejezetten tetszett, az a csapat tartása, markáns arca volt.

Azért eleinte igen ziláltnak, sebezhetőnek tűnt együttese, kiváltképp a védelem. Mivel magyarázható a kezdeti zavar?

Hibák mindig előfordulnak, a lényeg, hogy sikerüljön idejében helyrehozni őket. És azért meg kell állapítani, hogy a CFR Cluj jó erőkből, ügyes futballistákból álló csapat, amely ellen cseppet sem könnyű játszani. Ennek ellenére állítom, a győzelmet teljesen megérdemeltük, sőt akár nagyobb különbségű is lehetett volna.

Előzetesen kevesen gondolták, hogy két góljával éppen Matteo Brighi, a csapat kulcsemberei közé éppenséggel nehezen sorolható játékos lesz a mérkőzés főszereplője. Ön közéjük tartozott?

Tisztában vagyok Brighi képességeivel, és bátran mondhatom, nagyszerű labdarúgó. Ezúttal ráadásul nemcsak a támadásokból vette ki a részét, de a védekezésben is vagy tucatnyi alkalommal avatkozott közbe kiélezett helyzetekben. Matteónak éreznie kell, hogy számítanak rá, bíznak benne, és tudnia, hogy az együttes fontos tagja.

Mivel a Chelsea egy egyes döntetlent ért el Bordeaux-ban, a csoportban a továbbjutás kérdése csak az utolsó körben dől el. Mennyire szerencsés, hogy a franciák ellen játszszák a tavaszról határozó összecsapást?

Bizonyos szempontból fekszik nekünk a Bordeaux játékstílusa, hiszen a mienkhez hasonlóan támadó felfogású együttes. Rendkívül örülök annak, hogy az utolsó fordulóban hazai pályán játszunk, hiszen a Stadio Olimpicóban a szurkolók óriási támogatást nyújtanak a csapatnak.

Mennyire tartja fontosnak, hogy a Roma csoportelsőként jusson tovább?

Igazság szerint a legutóbbi BL-idény tapasztalatai azt mutatják, korántsem biztos, hogy az első helyen végzők útja a könnyebb. Ez persze nem jelenti azt, hogy visszautasítanánk a pozíciót, ha a sors felkínálná nekünk.

Visszatérve a Kolozsvárra: a CFR Cluj Pászkány Árpád tulajdonos vezetésével évek óta folyamatosan fejlődik, s sokak szerint nem a mostani BL-ősz jelentette a csúcsot a klub számára. Elképzelhetőnek tartja, hogy a CFR idővel a BL rendszeres résztvevőjévé nője ki magát?

Nagyon is. Kiváló együttes a kolozsvári, és a jövőben alighanem egyre ütőképesebbé válik. Már most számos kiemelkedő futballista játszik itt, elég Dubarbier, Youssouf Koné, Culio vagy Pereira nevét említeni. A CFR Cluj van olyan erős együttes, hogy a nemzetközi labdarúgás fontos eseményein szerepeljen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik