Elmaradt a bravúr

FAZEKAS ZOLTÁN jelenti Porto San GiorgóbólFAZEKAS ZOLTÁN jelenti Porto San Giorgóból
Vágólapra másolva!
2008.09.11. 01:07
Címkék

„Szenzációs győzelmet aratott a magyar válogatott Olaszország ellen, miután 68–64-re legyőzte a 2004-es athéni olimpián ezüstérmet szerző ellenfelét” – írtuk augusztus 24-én, egy nappal a Mészáros Lajos szakmai igazgató által irányított együttes bravúros szolnoki meccse után. Azóta változott egy s más, hiszen többek közt az olaszok nyertek a finnek ellen, mi pedig kikaptunk az északiaktól. Kevesen gondolták, de szerdán úgy nézett ki a helyzet a csoportban, hogy a Porto San Giorgióban összecsapó két csapat közt dőlhet el, melyik lesz kénytelen az A-divízióban maradásért küzdeni.

A meccs heves triplacsatával indult, a hazaiaktól a viharsebesen „felgyógyuló” Massimo Bulleri és Matteo Soragna, a mieink közül Németh István és Sitku Ernő célzott pontosan a hárompontos vonalon túlról. A 6. percben Mészáros Lajosnak ki kellett kérnie első idejét, érthetően, 8–8 után az olaszok megléptek hat ponttal. A csereként beálló Giuseppe Poeta költői eleganciával dobott kettő plusz egyes variációja után kezdtek elhúzni a védekezésükön szigorító hazaiak, a magyarok pedig elkezdtek kapkodni, ami eladott labdákban mutatkozott meg, ebből sajnos már az első negyedben hetet jegyzett csapatunk.

A második negyedben zónavédekezésre váltottunk, ami azonnal eredményes lett, a hazaiak sorra rontottak, és négy percen át egyetlen pontot sem értek el, miközben Némethék – ugyan csak minden harmadik próbálkozásból, de – betaláltak, így másfél perccel a nagyszünet előtt hatra feljöttek, ám egy késői hajrával hirtelen négy pontot kaptunk húsz másodperc alatt, így ismét tíz lett a különbség.

A kitűnően játszó Németh gyors egymásutánban szerzett öt pontjával máris lőtávolon belülre került a magyar együttes a 26. percben, a zóna nagyszerűen működött, jöttek a labdaszerzések és az ebből dobott gyors találatok, de az egyenlítés csak nem akart összejönni, s a csereként beálló Daniele Cinciarini vezetésével újra nyolc pont lett a különbség (51–43). Ám Kámán Tamás és Simon László tripláival megint ötre jöttünk fel az utolsó játékrész kezdetére. Báder Márton büntetőivel tovább araszolt a magyar együttes, sőt Kámán egyéni akciójával a 34. percben egyenlített (57–57)

Hatalmas izgalmak közepette fogytak a percek, ám a hajrához közeledve az olaszok egyre határozottabbak lettek, s Marco Mordente triplájával és a szenzációs napot kifogó Daniele Cinciarini pontjaival megnyerték a végjátékot. A magyar csapat büszke lehet teljesítményére, közel állt a bravúrhoz, de ez kevés az örömhöz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik