Elszánt fickók és a tenger

FAZEKAS ZOLTÁN jelenti Porto San GiorgóbólFAZEKAS ZOLTÁN jelenti Porto San Giorgóból
Vágólapra másolva!
2008.09.10. 07:42
Címkék
Hosszas és fáradalmas utazást követően megérkezett a középolaszországi Porto San Giorgióba a magyar férfiválogatott, amely szerda este kiemelt fontosságú összecsapást játszik az eddig mindössze egyszer nyerő házigazdákkal az Európa-bajnoki selejtezőben. Egy bravúr óriási lépés lenne az A-divízióban maradás felé.

Az Adria egyik legszebb, hamisí tatlan üdülővárosa forró nyári meleggel és remek pármai sonkával fogadta a kissé elcsigázott magyar delegációt. Porto San Giorgio az olaszok kedvelt tengerparti üdülőtelepe, bár az érkezéskor nehéz volt hinni az útikönyvnek, amely szerint 16 ezren élnek a festői szépségű városban. Az utcák kihaltak voltak, csak a tengerparti sétány közelében korzóztak néhányan a kellemesnél valamivel melegebb, mintegy 30 fokos időben. A gyors snackre – olasz sajt, házi kenyér, pármai sonka – már ki volt éhezve az együttes, amelynek kalandos útja volt. A kora reggeli szombathelyi indulás után Bécsben repülőre szállt a 18 tagú delegáció, majd a római landolás után 50 perccel már egy másik gépen, egy kisebb, propelleresen üldögélt útban Anconába. Détári Lajos labdarúgó-világválogatott klasszisunk biztosan sokat tudna mesélni a városról, ám a kosarasok csak percekig tartózkodtak itt, hiszen a gyomorforgató landolás után – többen nagyon roszszul voltak a földet érést megelőző, óriási süllyedésekkel és emelkedésekkel tarkított pillanatoktól – néhány perccel később már megint buszozás következett, igaz, ez már rövidebb és izgalommentesebb volt a repülésnél…

„Tíz elszánt fickó van a csapatban, akik a bolgárok ellen megmutatták, nekik sokat jelent a válogatottban való szereplés – pillantott vissza Mészáros Lajos szakmai igazgató a salgótarjáni heroikus győzelemre, amelyet Fodor Márton remek triplájával 87–86-ra a mieink nyertek. – Három meccsünk maradt, mindegyiknek úgy megyünk neki, hogy nyerni akarunk. Az olaszok csalódást keltően szerepelnek eddig, s élet-halál kérdés számukra visszavágni a szolnoki kudarcért. Mentálisan sokat fejlődött a csapat az elmúlt hetekben, de most sem mi vagyunk az esélyesek.”

Az egyik magyar internetes honlap kiteregette, hogy augusztus 30-án éjjel a magyar válogatott tagjai Salgótarjánban meghívás nélkül állítottak be egy lakodalomba, ahol összetűzésbe keveredtek a násznéppel, és állítólag verekedés is volt. A tíz nappal ezelőtti – a finnek elleni meccs előtt négy nappal – éjszakára vonatkozó kérdésünkre sem Mészáros, sem Németh István csapatkapitány nem kívánt reagálni.

Eközben a házigazdák nagyon nekikeseredtek, a tekintélyes La Gazzetta dello Sport gyakorlatilag már most kiesőként kezeli Carlo Recalcati szövetségi kapitány együttesét. „Ilyen mélyen még talán sosem voltunk, sötétség és kilátástalanság jellemzi a csapatot, amely 2004-ben még az athéni olimpia döntőse volt” – írja a sportnapilap. Hát igen, az alulteljesítés nem is fejezi ki híven az olaszok produkcióját, előzetesen a csoport szerbek melletti favoritja gyakorlatilag a magyarok ellen az utolsó szalmaszálba próbál kapaszkodni. A meccs tétje óriási, a szerdait követő két utolsó meccsükön Finnországba utazó és a bolgárokat fogadó vendéglátók vereségük esetén csaknem biztosan kiesnek, de a magyaroknak sem könnyű, hiszen ha a mostani csatában alulmaradnak, vagy a szerbek ellen Szombathelyen, vagy a finnek ellen idegenben egyszer muszáj nyerniük, hogy ne a bennmaradásért kelljen a jövő nyáron küzdeniük…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik