Megasztár a vízben

Ch. Gáll AndrásCh. Gáll András
Vágólapra másolva!
2008.07.31. 23:11
Címkék
Egyfelől a legátlagosabb amerikai fiatalember, elvált szülők gyermeke, friss diplomával a Michigan Egyetemről – sportmarketing szakon –, aki kevés szabadidejében alszik, videojátékokat nyüstöl vagy tévézik, esetleg Herman nevű angol buldogjával játszik. Másfelől csupán néhány nap választja el attól, hogy minden idők legnagyobb sportolója legyen. De nincs kizárva, hogy már most az…

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy hatszoros olimpiai és tizenhétszeres világbajnok, huszonötszörös világrekorder laboratóriumi körülmények között éli az életét. Másodpercre megtervezett órarend szerint – ez azért többé-kevésbé igaz, mert különben nem lenne képes annyi mindent belezsúfolni egy napjába –, patikamérlegen kiszámolt diétával, állandó súlyzózás közepette.

A valóság ezzel szemben az, hogy – egy őszintének tűnő, a www.ign.com internetes honlapnak adott interjú tanúsága szerint – imádja a junk foodot, magyarul a gyorséttermi „szemétkaját”, életében nem emelt még súlyt, s gyakorlatilag kizárólag úszással készül az úszásra. Persze táplálék-kiegészítőket és multivitaminokat azért fogyaszt – mielőtt bármi rosszra gondolnánk, állítása szerint havonta legalább kétszer meglátogatják a doppingellenőrök… –, rengeteget eszik, hiszen annyi kalóriát eléget naponta, amennyi egyenlő egy kisebb hőerőmű energiatermelésével. „Az az igazság, hogy nincsenek súlyproblémáim, ellenkezőleg: folyton ennem kell, hogy ne fogyjak le” – vallja.

Szóval nem gépről beszélünk, hanem nagyon is hús-vér fiatalemberről, aki nem túl cizellált gondolkodású, amint az egy másik, a Time magazinnak adott interjújából is kiderül.

„– Mire gondol, amikor az olimpián vagy a világbajnokságon feláll a rajtkőre, és beugrik a vízbe? – Semmire. Vagy úszom, vagy gondolkodom. A kettő együtt nem megy.”

Korábban Cadillac Escaladedel közlekedett – egy ideig azzal sem, mert az emlékezetes, 2004. novemberi ittas vezetése után egy időre bevonták a jogosítványát –, manapság Range Rovert hajt, heti hat napot edz, de csak az utóbbi három évben, mert addig nem tartott pihenőnapot, vasárnapokon is úszott! (Legalábbis ezt mondja…) Az év legborzalmasabb időszaka a január, amikor a válogatott elmegy Colorado Springsbe, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának központi edzőtáborába, s ott napi 12-16 ezer métert kell teljesíteni a legkülönbözőbb lebontásban, orrvérzésig. „Ilyenkor semmi más nem létezik, csak a medence és az ágy, úszom, alszom, úszom, alszom, meg persze eszem, mert valahogyan pótolni kell a kalóriákat… Nem mondom, hogy imádom ezt az időszakot, de kibírom, mert azt mondják, páratlan a monotóniatűrő képességem.” – mondja egy másik interjúban.

Hogy ez a meglehetősen egyhangú életmód – monotóniatűrés ide vagy oda – meddig folytatható, azt nem tudni, mert egyik pillanatról a másikra bekattanhat az ember, de most azt állítja Phelps, hogy a 2012es londoni olimpiáig mindenképpen kihúzza.

Természetesen nagyon is foglalkoztatja a közvéleményt – leginkább a Phelps-korú fiatalokat, közülük is a magas, izmos, pénzes, abszolút „cool” úszósztárba látens módon szerelmes leánykákat –, hogy a világ legjobb úszója jár-e valakivel, s ha igen, kivel.

Hihetetlen, de igaz: az interneten külön topikot nyitottak a kérdéskör tárgyalására, a legfrissebb bejegyzések a közelmúltbeli omahai olimpiai válogatón kerültek fel a világhálóra.

„Omahában többször is láttam egy szőke csajjal, szerintem Michael most vele hajt.” Aztán a kiábrándító válasz: „Te szerencsétlen, az Whitney volt, az egyik nővére…” További találgatások: „Én úgy tudom, hogy egyáltalán nem csajozik, legalábbis az olimpiáig biztosan nem, mert az csak elvonná a figyelmét az úszásról.” S végül egy bombabiztosnak hitt információ: „Én úgy tudom, Michael a fiúkhoz vonzódik, azért is nem beszél sohasem a barátnőjéről – aki nem is létezik.”

Phelpstől természetesen azt is megkérdezték, hogy hisz-e Istenben.

„Sokszor elgondolkoztam azon, hogy miért vagyok az, aki, és hogy kitől, mitől kaptam a tehetségemet. Nincs más válaszom erre, mint hogy Istentől. Édesanyámtól egyébként vallásos nevelést kaptam, gyerekkoromban rendszeresen jártam templomba, de ma már erre nincs időm. Azért manapság is imádkozom…” – mondja.

Szóval hiába töltenek meg jókora könyvtárat Phelpsről írt cikkek, elemzések, internetes üzenetek, szakmai elemzések, a 23 éves, tökéletesen átlagos amerikai fickóról valójában alig tudunk valamit. Meglehet, nincs is mit tudni: talán csak egy tucatsrácról van szó.

Aki egy picit gyorsabban úszik a többieknél, s aki a legendás Mark Spitz rekordjának megdöntésére készül: ha Pekingben véghez viszi tervét, nyolc aranyérmet szerez, biztos, hogy róla beszél majd a világ.

Nem mintha eddig nem lett volna központi figura…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik