Az ártatlanság vélelme

Ch. Gáll AndrásCh. Gáll András
Vágólapra másolva!
2008.06.30. 23:08
Tudom én, hogy ép ésszel nehéz felfogni azt, ami február 16. óta az uszodákban történik. Negyvennégy világrekord dőlt meg az elmúlt négy és fél nónapban. Azért február 16. a cezúra dátuma, mert akkor javította meg a zimbabwei Kirsty Coventry a mi Egerszegi Krisztinánk 2:06.62 perces, örök életűnek hitt csúcsát a 200 méteres hátúszásban – az immár legendás Speedo LZR Racer csodadresszben.

Azóta nincs megállás – a legfrissebb rekordok Michael Phelps és Katie Hoff nevéhez fűződnek a 400 méteres vegyes úszásban az Egyesült Államok olimpiai válogatóján, de Phelps mögött Ryan Lochte is a régi csúcson belül úszott, feladva a leckét a június 14-én szédületes Európa-csúcsot javító Cseh Lászlónak és edzőjének, Turi Györgynek.

Nyilván fontos a lézerdressz, de hogy mennyire, azt nehéz számszerűsíteni. Mivel már a többi sportszergyártó – így a magyarokat szponzoráló Arena – is kirukkolt a maga sokadik generációs „űrfürdőruhájával”, bízhatunk benne, nem lesznek technológiai hátrányban a mieink. Apró probléma, hogy hiába érkezett meg a napokban tizenhat dressz, ha azokat egyelőre nem tudják hordani klasszisaink.

Ennél aggasztóbb, hogy szaporodnak a csúcsok hitelességét firtató nyilatkozatok. S éppen az Egyesült Államokból! Gary Hall Jr., a rongyrázó kétszeres olimpiai bajnok, aki magánrepülőgépen érkezett meg a selejtező helyszínére, Omahába, azonnal elkezdett sejtetni. „Nincs bizonyítékom, nem is akarok vádaskodni, de úgy tűnik, a lézerdressz csak egy elfedő hadművelet része, dopping állhat a hihetetlen javulás hátterében.”

Ez mondandója lényege, csak éppen elfelejti azt, ami Amerikában, a demokrácia hazájában alapvetés: mindenki ártatlan, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik. Le a kalappal Turi György, Cseh Laci edzője előtt: ő – lapunkban közölt nyilatkozata tanúsága szerint – még véletlenül sem sétált be ebbe a (zsák)utcába. Jól tudja: az igazi sportember nem foglalkozik a körülményekkel, csak edz rendületlenül, s az elvégzett munka előbbutóbb kamatozik. Töretlenül reméljük: olimpiai aranyérmet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik