Hickersberger: „A bíró döntött, és ez olyan, mintha Isten döntene”

Vágólapra másolva!
2008.06.13. 00:17
Az Ausztria–Lengyelország találkozón született 1–1-es döntetlen után az osztrákok arról beszélnek, hogy megérdemelten szereztek legalább egy pontot, és bár tudják, hogy a németek ellen rettentően nehéz dolguk lesz, bíznak a továbbjutásban. A lengyel kapitány, Leo Beenhakker szerint viszont ezzel az eredménnyel elszálltak az esélyeik.
Nagyot küzdött mindkét csapat, de igazán egyik fél sem lehet elégedett az eredménnyel
Foto: Reuters
Nagyot küzdött mindkét csapat, de igazán egyik fél sem lehet elégedett az eredménnyel
Nagyot küzdött mindkét csapat, de igazán egyik fél sem lehet elégedett az eredménnyel
Foto: Reuters
Nagyot küzdött mindkét csapat, de igazán egyik fél sem lehet elégedett az eredménnyel

Talán nem sokan várták, de az Ausztria–Lengyelország mérkőzés hozta eddig az egyik legélvezhetőbb összecsapást az Eb-n. Bár akadt technikai hiba és érthetetlen megoldás szép számmal, az iramra és a játék lüktetésére nem lehetett panasz, sőt, a végén a dráma sem maradt el.

Ausztria a 92. percben kapott egy tizenegyest, amit a veterán Ivica Vastic imponáló magabiztossággal értékesített is, kialakítva ezzel az 1–1-es végeredményt. A horvátból osztrákká lett támadó így nyilatkozott a történtekről:

„A hangulat egészen elképesztő volt. A tizenegyesnél meg kellett őriznem a hidegvérem, kizárólag a lövésre koncentráltam. Jól találtam el, így a kapusnak nem lehetett esélye. Az első félidőben túl sok helyzetet hagytunk ki, ezzel a magunk dolgát nehezítettük meg.”

„Hiszem, hogy legyőzhetjük a németeket, a horvátok megmutatták, hogy nem verhetetlenek. Meglátjuk, ki bírja jobban idegekkel” – tekintett előre Vastic.

Ausztria egyenlítésében nagy szerepet játszott Sebastian Prödl, hisz ő „harcolta” ki a büntetőt.

„Megadható volt a tizenegyes, hisz visszarántott, de ilyen esetek nagyon gyakran előfordulnak egy mérkőzésen” – utalt a védő a Mariusz Lewandowski által ellene elkövetett szabálytalanságra.

Az osztrákok szövetségi kapitánya, Josef Hickersberger elmondta, hogy az első 20-30 percet követően már legalább 2–0-ra kellett volna vezetniük, ehelyett a lengyelek első helyzetüket belőve kerültek előnybe. Az utolsó pillanatokról, valamint a németek elleni mérkőzésről a következőt nyilatkozta a mester:

„Nem hiszek a futball igazságosságában. A bíró döntött, és ez olyan, mintha Isten döntene. Biztos voltam benne, hogy Vastic berúgja a büntetőt. Az esély még él, de hihetetlenül nehéz lesz legyőzni a németeket. Arra a meccsre kipihenjük magunkat, és meglátjuk, mi lesz” – mondta Hickersberger.

„Ezt lehetetlen elfogadni, de azon vagyok, hogy feldolgozzam.”

Ezek a szavak már Leo Beenhakker szájából hangoztak el. A lengyelek holland szakvezetője szerint az első húsz percben pocsékul játszottak, de aztán lőttek egy remek gólt, és a második félidőben már nagyon jól teljesítettek.

„Úgy gondolom, hogy ezzel számunkra véget ért az Eb. Többé nem a saját kezünkben van a sorsunk, én innen már nagyon nehéz lenne továbbjutnunk. Ezzel együtt a játékosoknak nem tehetek szemrehányást, remekül küzdöttek” – zárta mondandóját igencsak pesszimistán Beenhakker.

Mindenesetre ezzel a döntetlennel egyik csapat sem lett igazán kisegítve, annál inkább a horvátok, akik az utolsó csoportmérkőzésüktől függetlenül már továbbjutottak a kvartettből.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik