Donadoni számított rá, hogy nosztalgiával kerül elő Marcello Lippi

Vágólapra másolva!
2008.06.11. 16:55
Hogy nagy a nekikeseredés az olaszok háza táján ezekben a napokban az nem csoda, hisz több gólt kaptak a hollandok elleni 3-0-ás vereség alkalmával az első csoportmeccsen, mint az egész 2006-os világbajnokságon. A helyzet ennek megfelelően komoly, a squadra keddi edzése például 15 perces csúszással kezdődött, mert az öltözőben Roberto Donadoni kapitány hosszasan beszélt „szemtől szembe” a csapattal. „Antikrízis csúcs” találta meg azonnal a beszélgetésre a kifejezést az olasz sajtó.
Magyarázza a bizonyítványt a kapitány
Fotó: Action Images
Magyarázza a bizonyítványt a kapitány
Magyarázza a bizonyítványt a kapitány
Fotó: Action Images
Magyarázza a bizonyítványt a kapitány

A zsurnaliszták Lippire vonatkozó kérdéseire a kapitány szemmel láthatólag fel volt készülve, azt mondta számított rá, hogy jön a nosztalgia, ha vereséget szenvednek. Ugyanakkor a hollandok dominanciáját firtató felvetéseket élből visszautasította:

„Hogy abszolút felülmúltak minket? Ez csak a maguk értékelése. Nincs értelme arról beszélni, hogy a felállás helyes vagy helytelen volt. Nem bizonyítható ugyanis, hogy más jobban működött volna. Ha azt mondjuk téves volt a taktika, mert veszítettünk, akkor rendben van, de ez nagyon leegyszerűsített szemlélet.”

A majd egy órás „kérdezz-felelek” végére abban egyetértett Donadoni, hogy az elmúlt 20 év legszörnyűbb veresége volt a hétfői, ám igyekezett bizakodónak mutatkozni: „Ez a vereség nem ejt csorbát a csapatba vetett hitemen. Nyilván vannak konzekvenciák, melyeket le kell vonni, de muszáj felállni ebből az ütésből.”

Egyébként, hogy milyen sok embernek okoztak fájó estét az azúrkékek, azt jól szemlélteti a Rai Uno televíziós társaság adatsora, mely szerint 18 millió 320 ezren tekintették meg a mérkőzést élőben, ez 62 százalékos nézettséget jelent, és még a csoport első, francia–román meccsét is megnézte 5 millió 66 ezer ember.

Ha azt gondoljuk, hogy a vereség miatt bosszús olasz szurkolók haragja a vitatott első gól miatt elsősorban a játékvezető felé irányul, tévedünk. Egy internetes szavazás alapján ugyanis a döntő többség Donadonit jelölte meg a vereség fő felelőseként, másodikként a csapatot és csak harmadikként a bírót.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik