Végre egy arany

AMLER ZOLTÁN, CH. GÁLL ANDRÁSAMLER ZOLTÁN, CH. GÁLL ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.06.03. 07:26
Címkék
Azok tippeltek jól, akik azt jósolták: a budapesti világbajnokság ötödik versenynapján játsszák el először a Himnuszt. Női váltónk elsősorban az úszásban és a lovaglásban nyújtott kimagasló produkciójával, valamint önfeláldozó futóteljesítményével győzött.

A nem egészen tizenkilenc éves átlagéletkorú trióra várt a megtisztelő, egyszersmind nyomasztó feladat, hogy a budapesti MVM öttusa-világbajnokság ötödik versenynapján megszerezze a házigazda első aranyérmét. Hogy mást ne mondjunk: a vb honlapján szavazó szurkolók mindössze kilenc százaléka tippelt arra, hogy hétfőig kell várni első győzelmünkre…

De hol volt az a győzelem?!

Nos, négy szám után a kezünk ügyében… De haladjunk sorjában!

A lövészet hajnalok hajnalán nem sikerült valami fényesen, a 13 csapat közül a hetedik helyet szerezte meg Kovács Sarolta (17), Gyenesei Leila (22) és Tóth Adrienn (17), a lehetséges 300 körből 263-at teljesítve. A nagy esélyes angolok hét körrel lőttek többet, meg is nyerték a számot, ellenben a vívásban mi vertünk rájuk 22 pontot – apró probléma, hogy a lengyelek meg ránk 192-t. Vezettek is két tusa után, ám a medencében lányaink csodát tettek: a sportág történetében – amióta női öttusaváltó létezik – először úszták három percen belül a háromszor száz métert! A 2:59.51 perc parádés idő.

Persze hogy megnyerték ezt a számot, és összetettben is átvették a vezetést, de Kulcsár Antal szövetségi kapitány óvatosságra intett: „Mind a lengyelek, mind a britek jobb futók nálunk, csak akkor lehet esélyünk, ha lovaglásban növeljük előnyünket.”

Kulcsár kapitány óhaja parancs volt: a lányok a harmadik tusa után a negyediket is hozták, hárman együtt egyetlen verőhibát ejtettek, az 1184 pont eredményeképpen a Németh István edző által dirigált angolok előtt 84 pontos előnnyel – időre lefordítva 18 másodperc – várták a váltófutást.

Természetesen időközben a szinte hibátlan lovaglás miértjeit próbáltuk meg kideríteni. „Ajti bácsié (Ákos Ajtony lovasedző – a szerk.) az érdem, hihetetlen jó szakember, amióta ő az edzőnk, rá sem lehet ismerni a lovaglásunkra” – magyarázta az egy csapásra a közönség kedvencévé előlépő Gyenesei Leila, a fehérváriak immár vb-hatodik helyezettje, aki – bármennyire is hihetetlen – 2006. április 6-án tartotta élete első lovasedzését. „Azt hittem, üres szólam, hogy hazai közönség előtt versenyezni egészen más, mint külföldön, de tényleg így van. Szombaton sokkal jobb időt futottam, mint amilyenre amúgy képes lettem volna, s most is ebben bízom.”

Még mielőtt nekivágtak volna a lányok a mindent eldöntő háromszor 1500 méteres váltónak, megtudtuk, mennyire súlyos a vasárnap részleges izomszakadást szenvedő Horváth Viktor sérülése. Nos, súlyos, de nem tragikus: két-három hét kényszerpihenő vár a fehérvári világés Európa-bajnokra.

Kulcsár mester zseniális taktikát dolgozott ki a futásra: a magyar trió „agarát”, az extriatlonista Gyeneseit indította elsőnek, s ő még növelte is az előnyt. Olyannyira, hogy azon már csak faragni tudott valamennyit a britek második és harmadik embere, s a 17 éves Kovács Sarolta a közönség őrjöngése közepette futott be a célba, ezzel a magyar öttusasport harmadik aranyérmét szerezve női váltóban.

Kedden a férfiak lemásolhatják teljesítményüket…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik