Vigaszt lelt a párosban

BÁLINT MÁTYÁS, RÁC BENEDEK BALÁZSBÁLINT MÁTYÁS, RÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2008.06.02. 12:50
Címkék
Egyesben kiesett, de párosban tovább menetel Szávay Ágnes: vasárnapi győzelmével már a legjobb 16 között jár az orosz Dinara Szafina oldalán.

Szávay Ágnes nem kesereghe tett sokáig a Roland Garros harmadik fordulójában a cseh Petra Kvitová ellen elszenvedett egyesbeli vereség miatt. Erre különösebb oka sem volt, elvégre az utóbbi hónapok legösszeszedettebb játékát nyújtotta Párizsban, s csak néhány megingásnak és taktikai hibának köszönhette, hogy kikapott. Az első szett rövidítésében 5:1-re vezetett, ám akkor – és ezt ő maga, de egyik edzője, Bocskay József is megerősítette – nem teniszezett elég bátran, nem igyekezett megnyerni a következő néhány labdamenetet, az igen agresszíven játszó Kvitová pedig ki tudta használni az így kínálkozó lehetőségeket.

A harmadik szett elején, 1:0-s vezetésnél, mikor Ági három bréklabdához is jutott, épp fordított volt a helyzet: ellenfele kis túlzással épp azt sem tudta, hol van, jóformán a pályát sem találta – ha a magyar lány kicsivel türelmesebb, hibára készteti ellenfelét, bevihette volna a megrendítő csapást. Ám ő épp ekkor siettette a befejezéseket, elcsapkodott néhány labdát, ami elég volt Kvitovának, hogy visszanyerje az önbizalmát, s a végén behúzza a meccset.

A vereségnek tehát megvannak a maga tanulságai, de érdemes kiemelni néhány pozitívumot is: Ági utóbbi hónapokban inkább csak döcögő adogatásai végre ismét félelmetes fegyverré váltak. Emellett két szetten át érett, taktikus és változatos teniszt mutatott be, ha a szükség úgy kívánta, legtöbbször képes volt védekező és támadó taktikát is alkalmazni a meccs során legalább harminc, a vonalat telibe találó labdát megküldő Kvitová ellen – pont csak amikor a legjobban kellett volna, akkor maradt adós a kiemelkedő teljesítménnyel. Kár érte: Szávaynak az észt Kaia Kanepi ellen is lett volna esélye a nyolcaddöntőben, s akkor jöhetett volna a legjobb nyolc között az orosz Szvetlana Kuznyecova… Az elszalasztott lehetőségen azonban már kár lett volna keseregni, ehelyett Ági minden erejével a párosküzdelmekre koncentrálhatott. Ott az orosz Dinara Szafina oldalán a kilencedik helyen emelték ki, de a kettős úgy érzi, sokra viheti még Párizsban.

Ehhez vasárnap az orosz Marija Kirilenkót és az olasz Flavia Pennettát kellett legyőzniük a legjobb 32 között. Pennetta nem készülődött valami jókedvűen a délután két órakor kezdődő meccsre, reggel ugyanis egyesben a legjobb 16 között csúnyán, 6:3, 6:2-re kikapott a selejtezős spanyol Carla Suárez Navarrótól. Párosban sem sikerült vigasztalódnia: az első szettben épp az ő adogatójátékát vették el 3:2 után Ágiék, pedig addig úgy tetszett, nagy csatára lehet kilátás – vagy öt percig tartott egy-egy gém. Ám a remekül összedolgozó magyar és orosz lány a hálónál és az alapvonalnál is bátrabban, erőteljesebben kezdett játszani, ellenfeleik (főleg Kirilenko) sokat hibáztak, s bár 5:2 után még hárítottak három bréklabdát, Szávay és Szafina 6:3-ra megnyerte az első játszmát – mondhatni az egyetlen kellemetlenséget az „Alléz, Marat!”tal gúnyolódva szurkoló olasz ellendrukker okozta.

A második felvonás szorosabban alakult: egy rövid hullámvölgy miatt Ágiék brékhátrányba kerültek, de mindketten tudtak újítani, így különösebb veszély nélkül jutottak el a rövidítésig. Ott 4–4 után előbb Szafina, majd Ági brillírozott, utóbbi remek reflexmozdulattal kapott bele a testére küldött labdába – ezzel a poénnal le is zárta a meccset.

Szávay és Szafina a legjobb 16 között még nehezebb ellenféllel találkozik a hetedik helyen kiemelt, friss Australian Open-győztes ukrán Aljona és Katerina Bondarenko személyében.

Eredmények a 24. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik