Meglepő gesztus: piros lett a REAC

A mérkőzésről tudósított: BENKŐ GÁBOR, BOTÁR LÁSZLÓA mérkőzésről tudósított: BENKŐ GÁBOR, BOTÁR LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2008.03.09. 02:04
Címkék
Piros mezben lépett pályára a REAC, amely először játszotta hazai bajnokiját Sopronban. Gyenge első félidő után Aczél Zoltán együttese két gyors góllal jelentős előnyre tett szert, ám a vendégek egyenlíteni tudtak. A soproni szurkolók lelkesen biztatták a fővárosi csapatot, a palotai drukkerek néma csendben ültek a lelátón.

Abszurd a magyar futball. Ez per sze régóta nyilvánvaló, ám a sportág banalitástól sem mentes hazai változata újabb bizonyítékot adott arra, hogy ami a világ más táján elképzelhetetlen lenne, itt nagyon is lehetséges.

Hetek óta ismert: a REAC villanyvilágítás híján a tavasszal Sopronban játssza le hazai mérkőzéseit, ám az nagyon is kétséges volt, hogy az FC Sopron megszűnése, felszámolása miatt egyszerre dühös és gyászos hangulatú szurkolók hogyan fogadják a rákospalotai csapatot. A szunynyadó indulatoknak úgy próbálta elejét venni a REAC klubvezetősége, hogy a mérkőzés előtti estén baráti beszélgetésre invitálta a soproni ultrákat, s a város egyik éttermében tartott eszmecsere végére néhány üveg sör, néhány doboz kóla és kéttucatnyi szalámis szendvics elfogyasztása után csillapodtak az indulatok. Kutasi Róbert klubigazgató és Aczél Zoltán vezetőedző a mintegy ötven soproni szurkoló összes kérdését megválaszolta, és egyúttal a szimpátiájukat is elnyerte. A drukkerek garantálták, hogy az identitásából egyre többet veszítő REAC sikeréért szurkolnak majd a Nyíregyháza ellen, cserébe pedig meglepetést, kedves gesztust ígért a másnapi mérkőzésre Kutasi Róbert. Hát, megkapták.

A megalakulása, vagyis 1991 óta sárga-kék színekben szereplő palotai együttes ugyanis piros dresszben lépett pályára szombaton (a Nyíregyháza pedig sárga mezbe és kék nadrágba öltözött), ezzel is jelezve, hogy ez a REAC már nem az a REAC…

,,Ne fájdítsa a szívemet – mondta keserűen Forgács József, a REAC elnöke. – Persze hogy szomorú vagyok, amiért piros mezben játszik a csapatom, de ez fontos gesztus a soproni szurkolóknak, akik, úgy tűnik, megtisztelnek minket a bizalmukkal.”

Bár a nyilatkozók többsége továbbra is azt sejteti, hogy a soproni önkormányzat egy leendő befektetővel megvásárolná a REAC Sport Kft.-t, és a következő idénytől ez a csapat már Sopronként indul az első osztályban, Forgács József szombaton ismét úgy fogalmazott, hogy nem lesz itt semmiféle üzlet, mert a nyárra elkészül a villanyvilágítás a Budai II László Stadionban, a REAC pedig szépen visszamegy oda, ahová tartozik.

Valamit megérezhettek abból a rákospalotai szurkolók, hogy ebben a történetben már korántsem ők a főszereplők, mert a beharangozott különbuszt végül elégséges érdeklődés híján nem indították el a fővárosból. Nagyjából tíz – figyelem, különleges szókapcsolat következik – REACfanatikus gondolta úgy, hogy itt a helye szombaton. Lelkesedésükről tényleg csak az elismerés hangján lehet szólni. Szegények akkor kerülhettek tudathasadásos állapotba, amikor a soproni szurkolótábor „Hajrá, Sopron!” kiáltással biztatta a kedvenceket(?)… A jelek szerint a drukkerek hamar kisajátították az együttest, s látszólag az sem zavarta őket, hogy néhány szektorral odébb az eredeti REACszurkolók (ezen a ponton már muszáj pontosan azonosítani a nézők klubhovatartozását…) néma csöndben ülték végig a kilencven percet. A jó ég tudja, milyen gondolatok kavarogtak a fejükben.

A REAC végül nem szerezte meg a győzelmet Sopronban a Nyíregyháza ellen, így elmaradt a tapsvihar. Apropó: tudják, az FC Sopron szurkolói mikor s ki ellen ünnepelhettek legutóbb bajnoki sikert? Ki nem találnák: tavaly augusztusban a REAC ellen.

Ugye hogy abszurd a magyar futball.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik