Papírmunka

Vágólapra másolva!
2007.12.03. 21:52
Nagypályás bajnokság - kiskapukkal. Évek, sőt évtizedek óta így megy ez a magyar fociban: a nagy tudásúak összedugják a fejüket, négy sajtos és két töpörtyűs pogácsa elmajszolása közben alkotnak néhány - szerintük remek - szabályt, amit aztán oly könnyedén hágnak át a kubok, hogy a kívülálló nem tudja eldönteni, nevessen vagy sírjon kínjában.

A mai napra a pro licenc körüli bonyodalmak jutottak. A Ludas Matyiba illő a téma, nem a Nemzeti Sportba, de egyrészt Ludas Matyi már nincs, másrészt mégiscsak van némi köze a futballhoz. Az előírás világos: 2007. július 1-től az NB I-ben kizárólag olyan sportszakember végezhet edzői, illetve szakmai igazgatói feladatokat, aki minimálisan rendelkezik az UEFA "A" diplomával, és felvételt nyert a legközelebbi MLSZ-UEFA "Pro" tanfolyamra. Ehhez képest Nyíregyházán és Debrecenben olyan szakember kezébe került az irányítás, aki nem felel meg a követelményeknek, míg a múlt hétig Sopronban dolgozó Vincenzo Coscóról még az sem derült ki, hogy legalább az általános iskolát elvégezte-e.

A rendszer úgy komolytalan, ahogy van. Aki nem ülte végig az összesen 675 órát, és nem fizette be a milliós tandíjat, vígan edzősködhet, aki megszerezte a szükséges papírokat, de nem kap munkát sehol, átlagon felüli fizetségért a nevét adja a bohózathoz. A Magyar Labdarúgó-szövetség már többszörösen leszerepelt vezérkara pedig úgy statisztál ehhez, mint az összes többi ügyhöz.

Azért nagyon nem kell nekikeseredni, ezen a téren Németországban vagy Angliában sem jobb a helyzet: emitt Lothar Matthäusnak ígérték meg, hogy ha csak az hiányzik a Bayern München kispadjának elfoglalásához, három héten belül elintézik neki a papírokat, amott - többek között - Sir Alex Ferguson kapta ajándékba a diplomát. Igaz, a skót szakember letett annyit az asztalra, hogy díszcsomagolásban nyújtsák át neki az oklevelet; hej, ha egy magyar kollégája csak a negyedét elérné annak - papírral, vagy anélkül, édes mindegy -, mint ő... A kurzusokra jelentkezésnek különben az az egyik feltétele, hogy az illetőnek erkölcsi bizonyítványa legyen.

Tisztelettel javasolnám: idehaza ezt nem csupán a hallgatóktól kellene kérni. Bár ez is csak olyan papír, mint a pro licenc: jó pénzért megszerezhető. A hitelesség nem.

PIETSCH TIBOR
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik