MTK-gól a szakadó hóban

Botár László, Voleszák GáborBotár László, Voleszák Gábor
Vágólapra másolva!
2007.11.26. 23:58
Címkék
Előbb csak szállingózott a hó Sopronban, de később már olyan hevesen esett, hogy Mészáros István játékvezető 1–0-s vendégvezetésnél félbeszakította, majd lefújta az MTK elleni mérkőzést.

Aki délután érkezett Sopronba, az előre megmondta, nem lesz itt mérkőzés. Véleményét azonban nem arra alapozta, hogy a soproni játékosok netán megtagadnák a játékot a már biztos őszi első MTK ellen. Elegendő volt feltekinteni az égboltra, amelyen sötét fellegek gyülekeztek. A kellemesen melengető napsütést felváltotta a félhomály, és csontig hatoló széllökések kíséretében elkezdett havazni.

Ám amilyen gyorsan jött az áldás, olyan hirtelen elvonult kelet felé, így azt mondhattuk: semmi sem veszélyezteti az esti összecsapás megrendezését. És lám, a mérkőzés kezdésekor már csak a fehéren virító háztetők, a szürkés gyep, na meg persze a piros labda emlékeztetett arra, hogy Sopronban délután még hó esett.

A csapatok becsületére legyen mondva: nem sokáig ismerkedtek egymással, illetve a talajjal, rögtön egymásnak estek. S miközben a hazaiak két százszázalékos ziccert is kihagytak, a vendéggárda Cristian Galliano ostoba hazafejelésének, illetve Kulcsár Tamás szemfülességének köszönhetően megszerezte a vezetést. Ekkor már úgy hordta a havat a szél, hogy a soproniak olasz védője arra is foghatta volna a hibáját, hogy nem látott az orra hegyéig sem.

Mészáros István, a mérkőzés játékvezetője is érezte már ekkor, hogy az időjárási viszonyok egyre inkább hátráltatják a játékot. Ezért meg sem várta a középkezdést, hanem az öltözőbe parancsolta a labdarúgókat.

Helyükre pályamunkások érkeztek, akik a vonalakat hólapáttal próbálták láthatóvá tenni. Ám még mindig annyira esett, hogy mire végeztek az egyik oldallal, a másikon újrakezdhették a munkát. Mégsem bosszankodtak, mert akadt kollégájuk, akin jókorát nevethettek: a lelkes lapátoló majdnem a félpályáig húzta az egyik tizenhatos oldalsó vonalát. A játékvezető közben két alkalommal is kijött, hogy megnézze, folytatható-e a mérkőzés. Mindannyiszor türelemre intett, amelybőlmindkét csapat háza táján egyre kevesebb volt. A felek ugyanis játszani akartak, minél előbb letudni a meccset. Ám Mészáros István, miután konzultált Hanacsek Attila játékvezető-ellenőrrel, úgy határozott: nem lesz folytatás!

„Jó döntés született – mondta Hanacsek Attila. – Megítélésem szerint a folytatás irreális játékot hozott volna.”

Félórát várt játékvezető, és végül úgy ítélte meg, az erősődő, a vonalakat eltüntető havazásban nem lehet futballozni.

Garami József, az MTK szakmai igazgatója nem látta enynyire egyértelműnek a helyzetet: „Kétségtelen, hogy volt az első

félidőnek ötperces periódusa, amikor elviselhetetlen hófúvás volt. Mégis azt ajánlottam, hogy folytassuk, ha a körülmények valamennyire engedik. Aztán később, ha nagyon muszáj, még mindig le lehetett volna fújni a meccset. Tessék, itt vagyunk hét perccel fél nyolc előtt, már mindenki összepakolt, közben meg elállt a hóesés.”

Hó volt, hó nem volt – a mérkőzést 0–0-ról újrajátsszák.

A pótmeccs időpontjáról talán már ma döntenek. Talán…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik