Csütörtökön menesztették McClarent, mert önként nem akart távozni

Vágólapra másolva!
2007.11.22. 10:06
A Sky Sports szerint az Angol Labdarúgó-szövetség szerződést bontott Steve McClaren szövetségi kapitánnyal, aki ugyan magára vállalta a felelősséget a válogatott csúfos kudarca miatt, de mégsem akart lemondani. A bukott tréner 2,5 millió fontos végkielégítésre számíthat, utódja pedig a szigetországi média szerint Jose Mourinho, Martin O’Neill vagy Luiz Felipe Scolari lesz.
Steve McClaren tehetetlenül nézte csapata vergődését
Reuters
Steve McClaren tehetetlenül nézte csapata vergődését
Steve McClaren tehetetlenül nézte csapata vergődését
Reuters
Steve McClaren tehetetlenül nézte csapata vergődését

McClaren a tavalyi világbajnokság után lépett Sven Göran Eriksson örökébe, de gyorsan kiderült, kinevezése hatalmas hibának bizonyult. A kezdeti jó eredmények után fokozatosan visszaesett a csapat teljesítménye, ennek a betetőzése lett a horvátoktól szerdán este a Wembleyben elszenvedett 3-2-es vereség, amely miatt az angolok nem jutottak tovább az Európa-bajnoki selejtezőből.

„Nem mondok le” – jelentette ki határozottan McClaren, majd így folytatta: - Enyém a felelősség, hiszen a továbbjutásért dolgoztam. De nem sikerült megvalósítanom a célkitűzést. A jövőmről nem akarok beszélni”.

A bukott szakvezető szerdán estére hibáktól hemzsegő taktikát dolgozott ki, elképzelései már a találkozó kezdetén csődöt mondtak. A korábban több hibát is elkövető Paul Robinson helyére az a Scott Carson került, aki még a Liverpool FC bő keretébe sem tudta beverekedni magát, évek óta kölcsönkapusként szerepel. A 8. percben ritkán látható hibája révén jutott Niko Kranjcar távoli lövése a kapuba, majd röviddel később Ivica Olic duplázta meg csapata előnyét.

A második félidőben Frank Lampard büntetője és Peter Crouch közeli bombája révén az angolok egyenlítettek, ezzel ismét továbbjutást érő pozícióba kerültek. De hamarosan jött a végső „tőrdöfés”, Mladen Petric távoli lövése ismét megoldhatatlan feladatot jelentett Carsonnak…

„Ugyanazt érezzük, mint a szurkolók. Higgyék el, tudjuk, mennyire szomorúak” – jegyezte meg McClaren, majd hozzátette: - Úgy éreztük, tökéletesen felkészültünk. Nem értem, hol rontottuk el. Rosszul kezdtünk, de visszakapszkodtunk. A horvátok azonban mindvégig gólveszélyesen támadtak.”

A vb után kinevezett csapatkapitány, de ezúttal korábbi sérülése miatt hiányzó John Terry szimpátiájáról biztosította a menesztés előtt álló szövetségi kapitányt.

„Nagyszerűen dolgoztunk együtt, kiállunk Steve mellett. Valamennyiünk felelőssége a kiesés. Nem csak Steve, a csapat is felelős a búcsú miatt. Mi mentünk ki a pályára, ahol nem értük el a megfelelő eredményt” – szögezte le a Chelsea védője.

Az angol válogatott legutóbb az 1984-es Európa-bajnokságra nem jutott ki.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik