Bizony, más ez a hoki…

CH. GÁLL ANDRÁS és CZAGÁNY BALÁZS (fotó) jelenti InnsbruckbólCH. GÁLL ANDRÁS és CZAGÁNY BALÁZS (fotó) jelenti Innsbruckból
Vágólapra másolva!
2007.09.21. 23:55
Címkék
Az Alba Volánnak még barátkoznia kell a magyarnál nagyságrenddel színvonalasabb osztrák bajnokság légkörével. Jan Jasko edző csapata pénteken 7–2-es vereséget szenvedett a kanadai, amerikai, finn és szlovén sztárokkal teletűzdelt HC Innsbruck otthonában.

Ahogy betorkollik az autópálya Tirol fővárosába, az utasra rászakad a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság. A hipermodern Tivoli Neu stadiont potom másfél év alatt húzták fel, az FC Wacker Tirol harmincezer nézőt befogadó létesítménye nem is a huszonegyedik, hanem a huszonkettedik századot idézi – miközben tökéletesen emberi léptékű, mentes a megalomániától. Egy kicsit olyan, mint maga Ausztria.

Innsbruck fekvéséről már éppen elég méltató írás jelent meg, maradjunk annyiban, hogy a világon kevés olyan tartományi székhely van, amelynek lakói gyakorlatilag a havasokban élnek. Szeptember végén hétágra süt a nap, az emberek kávét vagy sört kortyolgatnak a kocsmák teraszain. A pesti mókuskerék neurózisából ide érkező riporter úgy érzi, a tiroliak mindenre ráérnek, s ami legalább ennyire fontos, a „ráéréshez” rendelkeznek megfelelő fizetőképes kereslettel is…

Az esti meccsre megtelt a liga legkisebb nézőtere: 3200an vásárolták meg a darabonként tíz eurós belépőjegyeket. A külsőségek már-már az NHL-t idézték: a hazaiak, a „cápák” egy gigantikus tengeri ragadozó pofájából siklottak ki a jégre, aztán elkezdődött a Volán első meccse az osztrák ligában. Egy darabig álltuk a sarat, bár Pierre Dagenais kiugrásánál Budai Krisztián bravúrjára volt szükség. Aztán 6 perc 57 másodperc elteltével eldőlt a mérkőzés: Michael Dostal durván buktatta Tomaz Razingart, a hazaiak szlovén centerét, amiért öt percet plusz végleges fegyelmit kapott a szlovák bekk. Mivel Horváth András ekkor már a „fogdában” ült, egy darabig kettős emberhátrányban játszott a Volán, amit Dagenais rögtön ki is használt, s 21 másodperccel később Harald Ofner – immár szimpla fórból – növelte az előnyt. Igaz ugyan, hogy Martin Galik testtel besodort egy korongot (még mindig emberhátrányban), de aztán Dagenais – korábban New Jersey Devils, Florida Panthers, Montreal Canadiens –, a mezőny legjobbja kitakarította a jobb pipát, s így 3–1-gyel mentek pihenni a csapatok.

A második negyedben ott folytatták a csupán három sort foglalkoztató „cápák”, ahol az első végén abbahagyták: előbb Dagenais teljesítette a mesterhármast – ezúttal a bal pipát pécézte ki –, majd Ofner emberhátrányban ugrott ki, és duplázott. Hohenbergeré volt a hatodik, sakk-mattra kijátszott előny végén.

A harmadik etap elején a szlovén mágus, Razingar is feliratkozott, mint ahogy Palkovics Krisztián is – ám a Volán szélsője nem tudott igazán örülni góljának. A végén bejött a „standing ovation”, a diadalittas hazai szurkolók felállva tapsolták meg kedvenceiket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik