Fergeteges a Fehérvár

A mérkőzésről tudósított: LIPCSEI ÁRPÁD, SZÉKELYHIDI JÁNOSA mérkőzésről tudósított: LIPCSEI ÁRPÁD, SZÉKELYHIDI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2007.09.16. 00:12
Címkék
A második félidei játéka alapján, de az első félidőben szerzett gólokkal megérdemelten győzte le a Fehérvár a Sopront. Marijan Vlak együttese zsinórban ötödik győzelmét szerezte meg a Soproni Ligában.

Salvatore Trunfio, az új soproni tulajdonosi kör szószólója, egyben leendő szakmai és utánpótlás-igazgatója péntek esti kijelentése alapján a glóbuszon egyetlen fix pont van: a soproni kispad. „Teljes a bizalmunk a jelenlegi edző, Détári Lajos iránt” – jelentette ki az olasz.

Hogy csupán a kötelező udvariasság sajtolta-e ki a fenti mondatot a szombaton az új elöljárókkal (Antonio Righi elnökkel, Giuseppe Romano alelnökkel) a székesfehérvári stadionban tiszteletét tevő menedzserből, netán a menedzsment valóban a korábbi ötszörös világválogatott irányításával képzeli-e el a soproni szép új világot, az a jövő héten eldől. Az edző és a tulajdonosok közti érdemi egyeztetések csak ekkor kezdődnek meg, s ahogyan Détári Lajos a meccs előtt öszszegzett: „Jó, hogy újra van tulajdonosunk, de a java még csak most jön...”

A fehérvári arénát múlt szombaton megtöltő közönség java mindamellett most otthon maradt, így a találkozó atmoszférájában semmiképpen, iramát tekintve még kevésbé állta ki az összevetést a bosnyákok elleni múlt heti válogatott fellépéssel (1–0).

Ha Danilo Belics, az aktívabban kezdő Sopron támadója tényleg csapatjátékként fogná fel a futballt, a vendégek az öszszecsapás elején megfoghatták volna a tompa, rengeteg átadási hibával játszó Fehérvárt. Csakhogy a légiós, amikor passzolnia kellett volna, éles szögből föld körüli pályára küldte a labdát, majd kevéssel később, amikor viszont életerős löketre lett volna szükség, „hazapasszolta” az amúgy kiszolgáltatott helyzetben lévő Sebők Zsoltnak.

Ami a Sopronnak két ziccerből sem, az utóbbi négy bajnokiját megnyerő (ezeken 15–2-es gólkülönbséget felmutató) Fehérvárnak a semmiből – pontosabban egy szögletrúgás után – összejött. A házigazda egyúttal áldozatot is hozott, hiszen gólja után sérülés miatt azonnal le kellett cserélni Csobánki Ádámot. A vezető találat nem jelentette azt, hogy a házigazda magához ragadta volna az irányítást, rémisztő nyomás alatt tartva Varga Zoltán kapuját. Az viszont tagadhatatlan, hogy ötlet terén Marijan Vlak alakulata lényegesen jobban állt, főként a csereként beálló Mario Bozsicsnak köszönhetően.

Détári Lajos rövid ideig szemlélte (cseppet sem szenvtelenül) övéi második félidei iparkodását – ekkor már kétgólos hátrányban –, majd kettős cserével reagált a „semmire”. Ha kapura nem is lett veszélyesebb a Sopron, az addigiaknál könnyebben jutott el a fehárvári tizenhatosig, ám ott többnyire elfogyott a menet közben (elvileg) már három támadóval operáló vendégek tudománya.

Ha a színvonal nem is verdeste az eget, a meccs egyes periódusaiban nem unatkozott a publikum, fájdalom, helyzetgazdag időszakot mindössze kettőt jegyezhettünk fel. Ezek alapján a Fehérvár, ha nem is állítja be a Tatabánya elleni idei gólcsúcsát (7–0), de megközelíthette volna a rekordot, főként, ha Jusuf Dajic nem szórakozza el a ziccereit. Változnak az idők: múlt szombaton az egész aréna ujjongott, ha egy bosnyák játékos gólhelyzetben rontott, most morózusan dohogott, uram bocsá', szitkozódott a nagyérdemű. Egyébként amilyen békésen indult a találkozó, annyira paprikásan fejeződött be. A néhány másodperccel korábban még Sira Istvánnal vitatkozó Mario Bozsics egyszer csak elterült a gyepen, majd heveny lökdösődés alakult ki a játéktér közepén, a pankrációt megfékezendő Gál László fehérvári ügyvezető és Détári Lajos is a pályára rohant, de a kedélyeket végül csak Szabó Sándor hármas sípszava csillapította le.

AZ NS JÁTÉKOSÉRTÉKELÉSE

FEHÉRVÁR

Sebők Zsolt 6

Mindig jó helyen állt, amikor a labda a kapuja elé érkezett.

Kocsis Gábor 5

A Sopron cserejátékosával, Freud Gáborral nem nagyon bírt.

Koller Ákos 6

Hiba nélkül, egyszerűen és tisztán futballozott.

Horváth Gábor 6

Koller Ákos „ikertestvére” lehetne, nem vállalt felesleges kockázatot.

Mohl Dávid 5

Látszott, hogy ez nem az ő meccse lesz, sokat bizonytalankodott.

Simek Péter 6

Néhány klasszikus szélső elfutást láthattunk tőle, de több támogatást is kaphatott volna a társaitól.

Csobánki Ádám 0

A középpályás gólt szerzett, majd rögtön utána lecserélték – addigi teljesítményét nem érhette kritika.

Farkas Balázs 5

Rengetegszer szerzett labdát, többnyire jól is játszotta meg azt, ezúttal azonban kevesebbet vállalkozott előretörésre.

Nagy Dániel 7

Gyorsaságát remekül kamatoztatta a bal szélen. Ő volt a fény a fehérvári éjszakában.

Sitku Illés 5

Brusztolt, ahogy tőle ezt már megszoktuk, a tizenegyest magabiztosan értékesítette.

Jusuf Dajic 4

Mesterhármast jegyezhetett volna, de valamennyi ziccerét eltékozolta.

A CSERÉK közül Mario Bozsics (5) az első félidőben mutatott többet, a fordulás után már inkább reklamálásával tűnt ki. Dvéri Zsolt (–) tőle szokatlan módon ezúttal kissé öncélúan játszott, Lattenstein Norbert (–) elmondhatja magáról, hogy eggyel több NB I-es fellépése van.

SOPRON

Varga Zoltán 6

A vereség legkevésbé rajta múlt, amit lehetett, hárított.

Reinhardt László 5

Nem sikerült feltartóztatnia Nagy Dánielt, pedig jól kezdte a mérkőzést.

Sifter Tamás 5

Az ő hibája tulajdonképpen eldöntötte a fehérvári összecsapást, igaz, két alkalommal góltól mentette meg csapatát.

Fehér Zoltán 6

Ő volt a legstabilabb pont hátul, többször kényes helyzetben sikerült szerelnie, a hajrában gólt szerzett – lesről.

Farkas Attila 5

Neki Simek Péterrel gyűlt meg a baja, a fehérvári szélső többször megforgatta.

Ködöböcz Csaba 5

Határozottan kezdett, aztán idővel belefáradt a párharcokba, amelyek többségét utóbb elvesztette.

Pintér Zoltán 6

Ő tűnt a legagilisabbnak a soproniak közül, akaratosságáért dicséret illeti.

Csontos Zoltán 5

Nem sok veszélyt jelentett a Fehérvár kapujára. Détári Lajos vélhetően többet kért, mint amit bemutatott.

Dancs Roland 5

A találkozó elején gólt szerezhetett volna, ám elrontotta a ziccerét, és ez mintha kedvét szegte volna az irányítónak.

Gyömbér Gábor 6

Igyekezett bejátszani a pálya bal oldalát, néhány ígéretes elfutása akadt, de ezekből nem profitált a Sopron.

Danilo Belics 5

Sokáig egyedül harcolt négy fehérvári védővel, két zicceréből legalább az egyiket illett volna értékesítenie.

A CSERÉK közül Orlando Aquino (4) nem váltotta meg a világot, Freud Gábor (6) legalább távoli lövésekkel tesztelte Sebők Zsoltot. A hajrában beálló Sira István (–) már nem tudott segíteni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik