Jó kajak, jó kaják Pekingben

RODICS DÁNIEL helyszíni jelentéseRODICS DÁNIEL helyszíni jelentése
Vágólapra másolva!
2007.08.24. 09:40
Címkék
Minden magyar egység továbbjutott az erős mezőnyt felvonultató előfutamokból a Pekingben zajló kajak-kenu előolimpián. A csapat tagjai elégedettek a körülményekkel.

A magyar kajak-kenu válogatott múlt szerdán utazott el Kínába. Egy hétig Nankingban edzőtáborozott a csapat, de a versenyzők nem voltak maradéktalanul elégedettek a körülményekkel.

„Nagyon meleg van és a levegő szinte elviselhetetlenül párás – elevenítette fel nankingi emlékeit Vajda Attila, a jelenlegi legjobb magyar egyes kenus. – A szálloda jó volt, leszámítva néhány apróságot, például azt, hogy nem folyt le a víz a zuhanyzóban, ugyanakkor majdnem mindenki külön szobában lakott. A kaja volt a legborzasztóbb. Rendszeresen a Pizza Hutba és a McDonald’sba jártunk, hogy ne maradjunk éhesek. Az edzőpályán a víz mindig hullámzik, technikai gyakorlásra alkalmatlan, ráadásul én egy rossz hajót kaptam.”

A helyzet Pekingben sokkal jobb. Ahogy a csapat minden tagja, Vajda is el van ragadtatva az ötcsillagos Reward International Hotel fényűző luxusától.

„Annyira jók itt az ételek, hogy figyelni kell, nehogy felszaladjon néhány fölösleges kiló – folytatta a szegedi kenus. – A víz minőségével sincs gond. Kicsit hínáros, de azt egy év alatt biztosan kiirtják. Furcsa viszont, hogy a felevező sáv és a versenypálya között nincs átvágás az ötszáz méteres rajt fölött, így aki ötszázon indul, annak is sokat kell előtte eveznie.”

Minden magyar kajakozó és kenus osztja Vajda véleményét, azaz hogy a nankingi körülmények nem a legjobbak, Pekingben viszont minden csodálatos.

„Hallottam, hogy néhányan zúgolódnak, de nekem még senki sem szólt – reagált Angyal Zoltán szövetségi kapitány. – Az olimpia előtti akklimatizációs edzőtábor nagyon fontos. Ide, Pekingbe jövőre sajnos nem jöhetünk, mert a kajak-kenu viadalokat megelőzően az evezősök veszik birtokba a szállodát és a pályát is. Nankingban nem oldották meg rendesen az étkezést, de tudomásul kell venni, hogy ez Kína, itt nincs rántott csirke meg gulyásleves. Illetve gulyás éppenséggel volt, és a versenyzőknek nagyon ízlett! Itt, Pekingben már valóban minden rendben van, csak olyan apróságok hiányoznak, mint az elegendő szék, illetve a kivetítő a csónakházakban. Persze most még a szervezők is tesztelik a létesítményeket.”

A pálya és környezete egyébként valóban csodálatos – mármár a szegedivel vetekszik. A városközponttól ötven kilométerre fekszik, de autópályán gyorsan megközelíthető. Az előolimpia első versenynapján minden magyar egység továbbjutott az előfutamokból 500 és 1000 méteren is. Vajda Attilának (C–1) és Benkő Zoltánnak (K–1) a középfutamok során is lesz dolga, a többiek viszont készülődhetnek a péntek délelőtti kirándulásra: a Tiltott Városba látogat a küldöttség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik