Dzsudzsák Balázs: bombázó (2)

A mérkőzésről tudósított: KECSKÉS ISTVÁNA mérkőzésről tudósított: KECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2007.08.12. 08:03
Címkék
A sikertelen Bajnokok Ligájaszereplés, a svéd Elfsborg elleni kiesés után már kevesebben lelkesednek a DVSC-TEVA csapatáért, ám a Loki a megfogyatkozott közönség biztatása mellett is legyőzte a Zalaegerszeget – úgy, hogy a szünetre még a ZTE vonult előnnyel. A debreceni Dzsudzsák Balázs két bombagólt szerzett.

Már a kezdés előtt kiderült, hogy a debreceni szurkolókat alaposan megviselte csapatuk kiesése a Bajnokok Ligájából. Nyilván az Elfsborg ellen elszenvedett kudarc miatt maradt üresen a székek mintegy fele a stadionban, és nemcsak a szurkolók számára fenntartott helyeken, hanem a VIP-páholyban is sok volt a szabad hely. Pedig igencsak fontos mérkőzés előtt állt a Loki, egy újabb kellemetlen kudarc – a hírek szerint – Miroslav Beránek állásába kerülhetett volna. Sőt Debrecenben egyre hallhatóbbak azok a hangok, amelyek azt sugallják, hogy a cseh vezetőedzőt a korábbi sikeres mester, Szentes Lázár válthatná.

Ehhez mérten lendületesen kezdett a DVSC – nagy akarattal futballozott a hazai együttes –, a mérkőzés eleje igen paprikás hangulatban telt. A játékosok nem kímélték magukat, és az ellenfelet sem. Három sárga lap, alig több mint húsz perc alatt. A felesleges keménységet a lassúság, a pontatlanság, a sok-sok rossz ütemű becsúszás számlájára írhattuk.

Világosan látszott, hogy az a csapat lesz sikeresebb, amelyik többször képes váratlan megoldásra, hiszen a két gárda láthatóan felkészült egymás játékából. A hazai támadók a gól előtt is többször veszélyes helyzetet tudtak teremteni Djordje Babalj kapuja előtt (a lendületes hazai akciók titka az üres területekre belőtt labdák sokasága volt), a DVSC sokkal többször tudott létszámfölényes helyzeteket teremteni támadásai végén, mint a ZTE.

Dzsudzsák Balázs bombagólja visszacsempészett valamit a régi idők focijából (tetszenek tudni, a nyolcvanas években a képzett középpályások még bátran vállalkoztak távoli lövésekre, a jelenkor magyar futballjában szinte csak a debreceni ifjúban van annyi spiritusz, hogy képes legyen elrúgni a labdát – nemcsak a mészvonalig, hanem a kapu valamelyik felső sarka felé), aztán az is bebizonyosodott, hogy a debreceni védekezéssel már nagyobb bajok vannak. A zalaegerszegiek két gyors találata ugyanis azt is bizonyította, hogy Leandro nem igazán alkalmas bal oldali védőnek, mert számára jelentős problémát jelent a jó ütemű becsúszások kivitelezése. Sőt az igazság úgy teljes, ha elmondjuk, a Debrecen egész bal oldali védekező játéka akadozott. A második zalai gól előtt is Leandro veszített labdát, igaz, még orvosolható lett volna a hiba, ha a lövései kapcsán agyondicsért Dzsudzsák Balázs középpályásként visszazár védekezni...

Miroslav Beránek is észlelte, hogy nagy bajok vannak a bal oldalon, ezért a szünetben módosította csapata szerkezetét. Háromvédős rendszerre állt át a Loki, és a pauza alatt becserélt Sándor Tamással együtt már öt középpályás szerepelt a gárdában. A Zalaegerszeg pedig veszélyes játékba bocsátkozott, hiszen visszaállt saját térfelére (talán kontrára várt), aminek meg is lett az „eredménye”: két perc alatt fordított a DVSC. Érdekessé tette az amúgy is szép gólokat, hogy a jobb lábas Demjén Gábor ballal, a balos Dzsudzsák Balázs pedig jobbal talált be – látszott, egyikük sem jön zavarba, ha nem a jobbik lábára jön a labda.

Több mint félórával a vége előtt fordult meg az állás, egyúttal adódott a kérdés: vajon a ZTE képes lesz-e feltámadni. A kék-fehérek játéka – legalábbis amelyet a második félidő első negyedórájában mutattak a vendégek – azt sejtette, hogy nem képesek az újításra. Az egerszegiek kulcsembere, Milan Davidov teljesen eltűnt a mezőnyben, így a második félidőt egyértelműen uralta a Debrecen, még ha újabb gólt nem is szerzett a piros-fehér együttes. A hajrában is tudott meglepőt húzni Miroslav Beránek, hiszen miután Szűcs Istvánt lehívta a pályáról, Ibrahima Sidibét küldte hátra, a védelem bal oldalára, és a kameruni légiós ezen a poszton sem jött zavarba.

Összességében igen jó meccset láthatott a debreceni publikum, sok ilyen lendületes, kemény mérkőzésre lenne szükség Magyarországon. A Debrecen mindenképpen dicsérhető azért, mert hátrányban sem adta fel a mérkőzést, és kihasználta a vendégcsapat minden súlyos hibáját. A ZTE játékosai pedig csak magukat okolhatják a kudarc miatt, hiszen rossz felfogásban futballoztak a második félidőben, nem nagyon akartak előre merészkedni, aminek meg is itták a levét.

A siker egyszersmind azt is jelenti, hogy felesleges Debrecenben edzőváltásról beszélni, hiszen továbbra is stabil Miroslav Beránek helye. Ugyanakkor lehet, hogy érdemes volt a szakvezetőváltással megijeszteni a Loki játékosait…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik