Jereván – Végh-állomás

SOMOGYI ZSOLT jelenti JerevánbólSOMOGYI ZSOLT jelenti Jerevánból
Vágólapra másolva!
2007.08.03. 00:12
Címkék
Szörnyű szembesülni a ténnyel: az egyik legjobbnak mondott magyar csapat már az UEFAkupa első körében elbukott szerényebb képességű, de lelkesebb ellenfelével szemben. Az MTK-tól szabályos gólt „vett el” a játékvezető.

Az előjelek alapján nem tűnt az MTK számára szomorú hírnek, hogy kimaradt a FC MIKA legnépszerűbb és az első meccsen is veszedelmesen futballozó játékosa, Armen Sahgeldjan. A gólerős csatár távollétében is az örmény csapat kezdte aktívabban a mérkőzést, bár ez érthető, hiszen az MTK előnnyel érkezett Jerevánba (Budapesten 2–1 volt az eredmény). Az első húsz percben úgy tűnt, hogy az agresszíven, időnként lendületesen futballozó hazai együttes nem jelentett sok veszélyt, az MTK kapujától húsz méterre rendre elfogyott a tudománya vagy a fegyelmezetten játszó kék-fehér védők állították meg a támadását. Ugyanakkor aggasztónak tűnt, hogy az MTK csak pillanatokra tűnt fel a MIKA térfelén. A két szélső középpályás, Pál András és Ladóczki István nem tudott kellő segítséget nyújtani az elől lévő Urbán Gábornak, aki rettenetesen egyedül érezhette magát, míg Kanta Józsefre nagyon figyeltek a jerevániak.

Az FC MIKA birtokolta többet a labdát, mégsem lehet azt mondani, hogy irányítani tudta volna a játékot, ám egy fatális hiba után mégis vezetést szerzett. A kék-fehérek közül csak Végh Zoltánnak és Mladen Lambulicsnak van számottevő nemzetközi tapasztalata, mégis a válogatott kapus bakija teremtett kihagyhatatlan helyzetet az örmény csapat előtt.

A gól mintegy varázsütésre feldobta a hazaiakat, az ezt követő tíz percben lendületesen, bátran időnként egy-két trükköt is bevetve támadtak, szerencsére ezt az időszakot gól nélkül átvészelte a magyar együttes, és a félidő hajrájában első veszélyes támadásából csaknem egyenlített, ám a látványos akció végén Kanta József a kapufát találta el a labdával.

A szünet után a kék-fehérek átvették a játék irányítását, és tíz perc alatt több időt töltöttek el az örmény térfélen, mint az egész első félidőben. Pál András szabályos gólt szerzett, ám a román játékvezető a partjelző téves intésére hagyatkozva érvénytelenítette a gólt. Ez a jelenet és Urbán Gábor helyzete mutatta, hogy az MTK mindenáron gólt akart szerezni, de sokat elmond, hogy játékosai még így is alulmaradtak a lelkes örmény ellenféllel szemben...

Ennek roppant egyszerű a magyarázata: a magyar játékosok képességei elmaradnak a nemzetközi szinten elvárttól. Az FC MIKA labdarúgói nem tettek mást, mint lefékezték a magyarokat, lezárva az oldalvonal melletti területeket, ezért a kék-fehérek alig-alig kerültek a hazai kapu közelébe.

Két gól előnyt adott ellenfelének az MTK: egyszer akkor, amikor a Megyeri úti első felvonás utolsó pillanataiban Mladen Lambulics tizenegyest hibázott (az egyik csibészes mentalitású örmény játékos a nekifutás előtt megráncigálta a légiós mezét), másodszor pedig a visszavágó első félidejében, amikor Végh Zoltán kapitális hibáját gólra váltották az örmények...

A 2–2-es összesítéssel, az idegenben lőtt góllal az FC MIKA jutott tovább az UEFA-kupa második selejtezőkörébe. Az egyik legjobbnak mondott magyar csapatnak pedig máris véget ért a nemzetközi kupaidény.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik