Megfojtott bronzérem

RÁC BENEDEK BALÁZS jelenti BelgrádbólRÁC BENEDEK BALÁZS jelenti Belgrádból
Vágólapra másolva!
2007.04.06. 23:32
Címkék
Az olimpiai kvalifikáció szempontjából értékes magyar helyezésekkel kezdődött a belgrádi Európa-bajnokság. A legjobban Ungvári Miklós szerepelt, a 2002-es Európa-bajnok az ötödik helyen végzett.

Belgrád péntekre szinte kiürült. Csütörtök délután nem kis aggodalmat okozott a csarnoktól a szállodáig tartó közel egyórás araszolás a dugóban, elképzelvén, hogyan érkeznek meg időben a versenyzők a vadonatúj belgrádi sportcsarnokba. A hatalmas létesítmény valamivel nagyobb is, mint a Papp László Budapest Sportaréna.

Péntek reggel aztán autót is alig láttunk a Száva másik partján fekvő, Új-Belgrádnak nevezett városrészbe vezető úton. Így szinte suhant a busz, amelyen alig majszolta el csokiját Braun Ákos, már meg is érkeztünk. Igen változatos a világbajnok étrendje a szombat reggeli fogyasztásig: meggyes csoki, mogyorós csoki, almás csoki. A megfelelő súlyért bizony meg kell szenvedni.

A nyitó napon öt magyar szállt versenybe a tatamin. A délelőtti rajt előtt aggódva és bosszankodva böngésztük a sorsolást, főleg Ungvári Miklósét (66 kg) és Baczkó Bernadettét (57 kg). „Ungi” ágán volt ugyanis a 60 kilós Európa-bajnok grúz Arman Nazarjan (2005), illetve honfitársa, a 66 kilogrammos címvédő, Zaza Kedelasvili! Ennél nehezebb ellenfeleket válogatni is nehéz lett volna – gondoltuk, ám Dex Elmont keresztülhúzta a számításokat.

A holland fiúról annyit mindenképpen tudni kell, hogy a 2005-ös kairói világbajnokságon Ungvári Miklós úgy leszorította, hogy elájult. Nos, Elmont most nagyon is magánál volt, és eldobta a magyart – jukó járt érte –, majd hiába hajszolta Ungvári, s intették meg kétszer is, kihúzta az öt percet.

„Sajnos a kis belső horoggal eldobott – mondta a mérkőzés után a magyar dzsúdós. – Lehet, túl sokat edzettünk együtt Nymburgban, és kiismert. Fizikailag nem voltak gondjaim, de dobható voltam, és nem tudtam folyamatosan koncentrálni.”

Mivel Elmont következő ellenfele Nazarjan volt, már temettük is Ungvárit, a holland azonban a 60 kilóból felerősödő grúzt is búcsúztatta, így jöhetett a vigaszág. Ugyanitt jutott hely Buján Lászlónak (60 kg), Perge Ilonának és Baczkó Bernadettnek (57 kg) is, egyedül Csernoviczki Évának nem volt lehetősége a javításra. A vigaszágon mindenki nyert legalább egy meccset, ez a két lánynak a kilencedik, Burján Lászlónak a hetedik helyre volt elég. Utóbbi lehetett volna jobb is, a bírók azonban úgy ítélték, az izraeli Gal Yekutiel indította a vitás akciót, így övé lett a vazari és a meccs. Bár az újpesti dzsúdós nem volt boldog, a kvalifikációban még jól jöhet ez a helyezés is.

Legtovább Ungvári Miklós jutott, aki három mérkőzést nyert a vigaszágon, a bronzéremért vívott csatában azonban nem bírt a francia Benjamin Drabelettel. A földön Ungvári riválisa akcióját próbálta kivédeni, aki erre rögtön fojtással válaszolt, és a magyar versenyző lekopogta a mérkőzést, így maradt az ötödik hely.

Szombaton négyen lépnek tatamira: Szabó Brigitta (63 kg), Mészáros Anett (70 kg), Braun Ákos (73 kg) és ifjabb Nagysolymosi Sándor (81 kg).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik