Vác: keserves folytatás

Jutasi Róbert, kemény KristófJutasi Róbert, kemény Kristóf
Vágólapra másolva!
2007.02.25. 03:12
Címkék
Az NB I két utolsó helyezettje találkozott, ám a pályán nagyobb különbség volt a két csapat között, mint a tabellán: a Kaposvár gond nélkül verte meg riválisát, és – szurkolói reményei szerint – megindult felfelé. A Vác helyzete egyre nehezebb.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

A Kaposvár futballistái egy-egy szál fehér rózsával üdvözölték a kezdés előtt Gaál Gyöngyit, aki az első női játékvezető a magyar élvonal történetében.

A tabella utolsó előtti helyén álló Rákóczi az őszi szezont sorozatban hat vereséggel zárta, míg a Vác sereghajtóként és az első számú kiesőjelöltként kezdte a tavaszt. A Dunakanyar-Vác hatalmas változásokon esett át: a klub olasz kézre került, Alessandro de Blasi 51 százalékos többségi tulajdonrészt vásárolt, és az átigazolási időszak utolsó napján nyolc külföldi futballistát (hat brazil, két szerb) irányított az együtteshez. Az újoncok a kaposvári túrán azonban még csak szemlélőként voltak jelen. Egyrészt a szerepeltetésükhöz szükséges papírok nem érkeztek meg idejében, másrészt Gergely Károly vezetőedző sem akarta „vakon” játszatni és ismeretlenül pályára küldeni az idegenlégiósokat.

Prukner László, a hazaiak vezetőedzője ugyan a kezdő tizenegybe jelölte az egyik új igazolást, a Siófokról érkező Ribi Istvánt, de a meccs előtt arról beszélt, nem tőle, hanem a kulcsjátékosoktól, Oláh Lóránttól és ékpárjától, Andre Alvestől várja a csodát a tavasszal. Mert a Kaposvárnak immár nemcsak magában, hanem a jóistenben is bíznia kell, ha ki akarja harcolni a bentmaradást. Nos, Prukner mester vagy remek jós, vagy tényleg jól ismeri csapatát: a mérkőzés első félidejében a kaposvári csatárpáros tarthatatlan volt – előbb Oláh szerzett gólt szabadrúgásból, majd Alves növelte az előnyt egy hazai akció végén. Ám mégsem a két találat, hanem a 38. percben vezetett Rákóczi-támadás volt az első negyvenöt perc legszebb jelenete: Andre Alves brazilosan, sarokkal továbbított Szakály Péter passzát követően Oláhhoz, aki egy csellel becsapta védőjét, és gyönyörűen gurított el a kapus mellett – pechére a labda a bal kapufa tövén csattant.

Bár a második félidőben főleg a mezőnyben birkóztak a felek, a Rákóczinak megvolt az esélye , hogy kiüsse riválisát: a Kaposvár játékosai többször is ziccerbe kerültek, de egyedül Oláh Lóránt volt eredményes (lásd Prukner László jóslatát…), és szerezte meg második, csapata harmadik gólját. A mérkőzés előtt a szurkolók arról csevegtek, hogy ezen az összecsapáson sok minden eldőlhet. A drukkerek arra céloztak, hogy az a csapat, amely kikap, kiesik az élvonalból. Ezek szerint a Vácnak már annyi…



MESTERMÉRLEG

Prukner László, a Kaposvár vezetőedzője
A Vác jól kezdett, taktikusan, szervezetten futballozott a találkozó elején, mi pedig nem találtuk a ritmust. Oláh Lóránt gólja után megváltozott a játék képe, átvettük az irányítást, és összességében megérdemelten nyertünk.

Gergely Károly, a Vác vezetőedzője
Nem az elképzeléseink szerint alakult az összecsapás, a Kaposvár első gólja után összezavarodtunk, és amikor a Rákóczi a második találatát is megszerezte, már nem volt lehetőségünk, hogy egyenlítsünk. ---- 5. perc: Pintér bal oldali beívelése után a befutó Alves került jó helyzetbe, de nagy lendülettel érkezve bal combbal nyolc méterről a jobb felső sarok fölé küldte a labdát.
22. perc: A váci kapu előterében, a tizenhatos bal oldali sarka közelében Gáspár ellökte Oláh Lórántot, a 17 méterről megítélt szabadrúgást a „sértett” Oláh a sorfal mellett jobbal, élesen csavarta a jobb alsó sarokra. A vetődő Köteles kézzel csak beljebb tudta „segíteni” a labdát.
1–0
31. perc:
A váci kaputól mintegy 25 méterre Alves elcsente Gáspártól a labdát, megiramodott, és jobbról 17 méterről laposan, jobb lábbal kilőtte a jobb alsó sarkot.
2–0
38. perc:
Szakály Péter Alveshez továbbított, aki sarokkal adta a labdát Oláhnak. A csatár a bal oldalon megiramodott, az ötös sarkáig vezette a labdát, aztán a rövid sarkot záró Köteles mellett jobb belsővel megcélozta a hosszú sarkot, de a labda a kapuvasról a kővé dermedt Köteles kezébe pattant vissza.
54. perc: Alves elviharzott a bal oldalon, majd éles szögből laposan ballal kapura lőtt, de Kötelesnek sikerült elcsípnie a labdát.
69. perc: Palásthy húsz méterről, jobbal bombázott kapura, Milinte látványos vetődéssel a jobb felső sarok elől ütötte ki a labdát.
73. perc: Pazar Rákóczi-akció végén Alves és Oláh bolondította meg a váci védelmet, utóbbi éles szögből jobb külsővel lőtt kapura, de a labda elsuhant a bal kapufa mellett.
76. perc: Maróti a bal oldalról, a váci térfél közepéről magasan és pontosan ívelt középre, a labda átszállt Kovács fölött, Oláh „ajtó-ablak nyitva” helyzetbe került, és a csatár tizenkét méterről – egy lövőcselt követően – jobb lábbal laposan a jobb sarokba gurított.
3–0 ---- A kaposvári csapatban mindenki megfelelő teljesítményt nyújtott, de hárman kimagaslottak a Rákóczi csapatából: a középpályán Dusan Vasziljevics rengeteget futott, szerelt, megmutatta, hogy technikai tudása átlagon felüli. Többször csinált bolondot védőjéből. A hazaiak csatársora is nagyszerűen teljesített: a brazil légiós, Andre Alves gólt szerzett, és végig hasznosan játszott. Próbálta egy érintésből visszatenni az érkező labdát. Ékpárja, Oláh Lóránt legjobb formáját hozta. Remekül tartotta meg a labdát, ha kellett, a kapu felé fordult, és csinált magának helyzetet, de ha úgy adódott, megelégedett a visszapasszal is. Jó szereplését bizonyítja, hogy két gólt is szerzett, és ezzel ő érdemelte ki a mérkőzés legjobbja címet. A Vác nem tudott felnőni a Rákóczi szintjére, senki sem magaslott ki a társaságból, az egész csapat gyengén futballozott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik