A leghosszabb, legjobban felszerelt magyarországi sípályák

Vágólapra másolva!
2007.02.25. 03:13
Az idei télen az időjárás alaposan kibabrált a sízőkkel. Hazánkban gyakorlatilag nem lehetett egy jót síelni a krónikus hóhiány miatt. Pedig nagyszerű síterepek vannak a magyarországi hegyekben. Ezeket mutatjuk be.
Bánkút: Magyarország legnagyobb sícentruma

Bánkút ma a magyar téli tömegsport fellegvára és egyben az egyik legcsodálatosabb turistahely, fantasztikus kilátással a Magas Tátrára.
Bánkút ma a magyar téli tömegsport fellegvára és egyben az egyik legcsodálatosabb turistahely, fantasztikus kilátással a Magas Tátrára.


Nyolc lesiklópályán, nyolc sífelvonó, hóágyúk és hótaposó gépek biztosítják a kiváló síelési lehetőségeket. Sielők és snowbordosok egyaránt találnak tudásszintjüknek megfelelő pályákat. A legkisebbek elkülönített „bébipályán” gyakorolhatnak balesetveszély nélkül. A szánkózók is találnak nekik való lejtőt, csakúgy, mint a sífutók, akiknek három kijelölt sífutópálya áll rendelkezésére a Bükk-fennsík legszebb részén. A pályák jól karbantartottak és jelzéssel vannak ellátva.

Nyolc lesiklópályához nyolc felvonó dukál Bánkúton
Nyolc lesiklópályához nyolc felvonó dukál Bánkúton
A pályát üzemeltető klub az alábbi szolgáltatásokkal várja a síelni vágyókat
  • turistaszállás
  • étterem, büfé
  • lezárt parkoló a szállóvendégeknek
  • gyermektáboroztatás
  • mentő szolgálat
  • kölcsönző és szerviz
  • csomagmegőrző
A felvonók 9.00 – 16.00 óráig üzemelnek, néhány pálya esti világítással is rendelkezik, ezeket 20.00 óráig világítják. Napijegyet 3500 forintért válthatunk, egy-egy menet ára 75 és 125 Ft között változik. A gyerekeknek való „bébilift” ingyenes.

Komplett felszerelést 1500 és 2500 forint között bérelhetünk egy napra a síházban.

Több, mint 15 kilométer sífutópálya - gyönyörű tájakon
Több, mint 15 kilométer sífutópálya - gyönyörű tájakon
MegközelítésBudapest vagy Debrecen irányából: 3-as főút (M30-as autópálya) – Miskolc – Lillafüred – Ómassa – Pisztrángos telep – Bánkút
Eger irányából: Eger – Felsőtárkány – Lillafüred – Pisztrángos telep – Bánkút vagy Eger – Szilvásvárad – Mályinka – Bánkút
A felvonók üzemelése esetén Miskolcról buszjáratok is indulnak.

További információk: www.bankut.hu ---- Magyarország legmagasabb pontja a Kékestető, amely 1014 méterrel fekszik a tengerszint felett. Az itt található lesiklópálya a leghosszabb az országban, 1800 méter hosszú és 178 m a szintkülönbség. Sajnos a pálya teljes hosszán nem működik felvonó, csak egy 700 méteres szakaszon. Akik a pálya teljes hosszán végigsíelnek a Veronika-réttől buszokkal juthatnak vissza a csúcsra. A pálya végig egyenletes, enyhe lejtésű, így kezdők is gyakorolhatnak rajta. A pályák teljes hosszán hangosítás és világítás működik. A megfelelő havat pedig hóágyúk, és munkagépek biztosítják. Az infrastruktúra is első osztályú a Kékesen, napozóteraszos büfék, oktatás, síkölcsönzés, motorosszán-túrák szolgálják az ide látogatók teljes körű kényelmét.
A napi bérlet ára felnőtteknek 3500 forint, gyermek illetve nyugdíjas kedvezmény van, az árak természetesen tartalmazzák az egész napos buszozást.



Megközelítés
Budapest – Gyöngyös – Mátraháza – Kékestető (buszokkal)

További információ: http://www.matracentrum.hu/ ---- Dobogókő: egy lépésre a fővárostól

A Pilis-Visegrádi-hegységben, Dobogókőn, a fővárostól 30 km-re két pálya várja a síelőket. A pályák tetejére, ahol a parkolók, továbbá büfé is található tányéros felvonó visz fel. A pályák egyenként nagyjából 1 km hosszúak, 180 m szintkülönbséget tesznek meg rajta a síelők. A pályákat ratrakkal tartják karban és tervbe van véve, hóágyú, éjszakai világítás és műanyag pálya telepítése is. A kezdők tanulóliftet is találnak, amely 45 m szintkülönbséget hidal át.
A sílift felső állomásánál található parkoló használata ingyenes.

A felvonókat egész napra 3000 forintért használhatjuk, egy menet 200 forintba kerül.

Megközelítés
Budapest Árpád-híd–Szentendre – Pomáz – Pilisszentkereszten – Dobogókő vagy Budapest – Pilisvörösvár – Pilisszántó – Pilisszentkereszt – Dobogókő – ez az útvonal nagy havazás esetén nehezen járható



További információ: www.dobogokosi.hu
---- A galyatatői sípályát a Grand Hotel Galya üzemeléteti. A 950 m magasságból induó sípálya szintkülönbsége 200 méter, hossza 950 m. Széles, sízőknek és snowboardosoknak egyaránt kényelmes pálya, amelyre tányéros felvonó szállítja a síelőket.

Árak
  • Napijegy felnőtteknek: 3.000 Ft
  • Napijegy 4-12 éves gyermekeknek: 2.000 Ft
  • Felvonó: 350 Ft / alkalom
  • Parkolás: 800 Ft / autó / nap vagy 150 Ft / autó / óra
Megközelítés
M3 autópálya – Gyöngyös – Mátrafüred – Mátraháza – Galyatető

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik