Klasszikus Avangard-hoki

Tudósított: Amler Zoltán, Bálint Mátyás, Rodics DánielTudósított: Amler Zoltán, Bálint Mátyás, Rodics Dániel
Vágólapra másolva!
2007.01.06. 01:28
Címkék
1 harmad: Izgult az orosz edző

Káprázatos. Mármint a hangulat. Mert a kezdés… Az omszki szupercsapat a mérkőzés kezdetétől magához ragadja a kezdeményezést, a Volán még kilőni is képtelen a korongot a saját harmadából. Hiába no, az ellenfél más kategória. Az első gólt a második perc elején szerzi, Konsztantyin Gorovikov. Sóhajt egy nagyot a csarnok, a benne lévő három és fél ezer szurkoló, majd fülsiketítően kezd bele a „Hajrá, Volán!” rigmusba. Hátborzongató.

Mint ahogy az oroszok játékát nézni is. Elképesztően gyorsan játssza a hokit az orosz bajnokság második helyén álló együttes, az Interligában és a magyar bajnokságban ellenfelei fölé növő fehérváriak szemmel is alig tudják követni, hát még lábbal… A nagy fölény dacára Palkovics Krisztián egyszer hatalmas helyzetbe kerül, de hibázik – ej, lesz-e még ekkora Volán-ziccer?

Az Omszk nem áll meg, a 11. percben Alekszej Kaljuzsnij, a 14.-ben pedig Makszim Jakucenja jár túl Budai Krisztián és az egész védelem eszén, 0–3, ez eldőlni látszik. Nem mintha az ellenkezőjére számítottunk volna, mégis… A Volán annyiszor, de annyiszor vitt véghez csodát (talán ezért izgult úgy a kezdés előtt az oroszok edzője, aki lefényképezni sem hagyta magát akkor), hogy egy fokkal jobban reménykedtünk. Elkényeztettek bennünket.

2 harmad: Ocskay-gól a kapuban

Nem kell sok nekik. Harmincöt másodperc. Dmitrij Rjabikin hamar megszerzi a vendégek negyedik gólját. Nem sokkal később Gyenyisz Gyenyiszov pedig már az ötödiket. Szegény Budai Krisztián. Nincs, nem lehet esélye. A lövések elképesztően erősek, helyezettek, ráadásul félpercenként záporoznak feléje. Nem ehhez szokott. De ehhez akar hozzászokni, és akaratosságát, tehetségét ismerve hozzá is fog.

De vissza a meccshez! Már csak azért is, mert a menet második felében feltámadnak a hazaiak! Talán már nem izgulnak, , de ami biztos, nagyon de nagyon akarnak. Egyre gyakrabban veszélyeztetik a kaput, Anton Poznik lövését bravúrral védi az omszki kapus, Csibi József szólója után pedig a kapuvason csattan a korong.

Az elsô felvonásban gyakran csak lesték a játékot a hazaiak
Az elsô felvonásban gyakran csak lesték a játékot a hazaiak
Az elsô felvonásban gyakran csak lesték a játékot a hazaiak
Mondani sem kell. Gröschl Tamás, majd Palkovics Krisztián jár közel ahhoz, amit Ocskay Gábor aztán a 17. percben el is ér: gólt lő! A hazaiak legjobbja Kaljuzsnijtól ellopja a korongot az oroszok harmadában, belép ellenfele elé, majd Alekszej Fomicsev mellett remek csuklómozdulattal lő a kapuba. Elképesztő! Talpon a nézők, őrjöng mindenki, mintha kiegyenlítettek volna a kedvencek. Szakértő közönség, nem vitás.

Csak kár a végéért, Gorovikov második találatáért…

3 harmad: Zúgott az aréna

„Gyengén” kezdi az Avangard Omszk az utolsó felvonást. Nem lő gólt sem az első, sem a második percben… Sőt a harmadikban, majd a negyedikben sem. Mi történhetett? Egymás után két emberelőnyt is kihasználatlanul hagynak a vendégek (dicséret a hazai védelemnek!), szokatlan tőlük. Így is van, majd lődözzék a gólokat szép sorban a Tamperének és a Minszknek, mára elég ennyi!

Gól. Gól? Onnan? A bedobókör aljáról? Mekkora potya és mekkora öröm! Artyom Vaszjunyin (akinek édesapja együtt játszott az oroszok másodedzőjével) nyakában a társak, 2–6, egészen elviselhető az eredmény.

Sőt lehetne még szorosabb is, elvégre az iramot jelentősen csökkentő (persze, még ez is háromszorosa a magyarnak, a remeklő Budainak van dolga bőven) szibériaiak ellen igencsak felbátorodnak az „ördögök”, veszélyesebbnél veszélyesebb akciókat vezetnek. Tetszik, rendkívül tetszik ez a szurkolóknak, tetszik mindenkinek, mert csodás a meccs. Az egy esztendőben 35 millió dollárból gazdálkodó, Roman Abramovics által pénzelt Omszk méltó ellenfele a 790 ezer dolláros költségvetésű Alba Volán-FeVita!

Csoda-e, hogy három és fél ezer torokból szól, hogy: „Szép volt, fiúk!”

Mestermérleg
Karel Dvorák az Alba Volán edzője
Az Avangard Omszk Európa egyik legjobb csapata. Az oroszok sokkal gyorsabban játszottak, pontosabban paszszoltak, mint mi. A legnehezebb riválison túl vagyunk, persze a folytatásban sem lesz könnyű dolgunk.

Valerij Belouszov az Omszk edzője
Nem láttuk a Volánt, előzetesen nem tudtuk, mire képesek, ezért óvatosan kezdtünk, hogy meglássuk, mi lehet a nyerő taktika ellenük. Vezetésünk után agresszívabb játékra álltunk át, ami be is vált. Tetszett a Volán játéka is, tiszteletre méltóan küzdöttek. ---- A ---- C
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik