Sáfár Szabolcs csapata elbúcsúzott Európától

Kemény Kristóf jelenti BécsbőlKemény Kristóf jelenti Bécsből
Vágólapra másolva!
2006.12.01. 01:24
Címkék
Bécsbe kocsikázott a Mikulás, ám nem segíthetett az Austria Wien együttesén: Sáfár Szabolcsék nem tudták legyőzni a Sparta Prahát, s ezzel elbúcsúztak az UEFA-kupától.
Austria Wien (osztrák) - Sparta Praha (cseh) 0–1 (0–1)
Bécs, 10 000 néző
V: Lajuks (lett)
AUSTRIA: Sáfár – Metz, Hill, Ertl, Lasnik – Schragner, Kiesenebner, Netzer (Blanchard, 65.), Dos Santos (Wallner, 78.) – Mair (Mila, 69.), Pichlmann
SPARTA: Grigar – Zabavník, Drobny, Repka, Kadlec – Pospech, Kisel (Lustrinelli, 86.), Sivok, Matusovic (Kolár, a szünetben) – Simák (Sylvestre, 73.), Dosek
G: Repka (11.)

Hirtelen megállt az élet a Mariahilferstrassén. Mintha egyenesen az égből, a messzi Északi-sarkról érkezett volna a bécsi sétálóutcába a Mikulás. A piros ruhás, hosszú szakállú jövevény ugyan nem hét rénszarvassal röppent el a gépkocsik és a járókelők előtt, de azokkal a lovakkal is, amelyeket a „szánja” elé fogott, rögvest karácsonyi hangulatot idézett elő. A jelenség azután tovatűnt: a bécsi Télapó – aki, mint később megtudtuk, egy áruházba igyekezett, hogy ott derítse jókedvre a gyerekeket – elviharzott, a Mariahilfer pedig újra megtelt élettel.

Néhány kilométerre a városközponttól fordított volt a helyzet: az általában magányosan pihenő Práter-stadion és környéke egyik percről a másikra központi látványossággá vált. Na nem azért kezdett pezsegni az élet az impozáns aréna körül, mert a bécsi városvezetőség úgy döntött, ezentúl az Ernst Happel Stadion nevét is felfirkantja a városszerte található turistatáblákra, s teljes szívvel ajánlja a Bécsbe látogatóknak. Azért telt meg az építmény parkolója, és azért nyüzsögtek lila-fehér sálba, mezbe burkolózott emberek, mert a helyi csapat, az Austria Wien játszott UEFA-kupa-mérkőzést. A bécsi klub ugyan csak a nemzetközi mérkőzésekre használja az osztrák válogatott otthonául is szolgáló arénát, ám annak ellenére, hogy a csapat mind hazája bajnokságában, mind pedig az UEFA-sorozatban pocsékul szerepel, este fél hét tájban hatalmas tömeg várta a stadion kapui előtt, hogy az Austria játékosait szállító busz begördüljön a létesítménybe. Ám nem csak német szavakat lehetett hallani: a következő mondatokra is a Práter-stadion előtt figyelhettünk fel: „Megvan a jegy, a D-szektorba szól, onnan állítólag jól lehet látni a kaput, s az egyik félidőben Sáfár Szabolcs biztosan ott áll majd” – jegyezte meg feleségének egy magyar úriember.

Érdeklődésünkre később elmondta, osztrák barátaiknál töltenek néhány napot Bécsben, és mivel hatalmas futballőrültek, gondolták, megnézik az Austria Wien– Sparta Praha összecsapást. Már csak azért is, mert tudták, a hazai kaput honfitársuk védi.

De egy-két bécsi lakos is óriási elismeréssel beszélt Sáfár Szabolcsról: „A tavalyi bajnokcsapatból egyedül Sáfár az, aki megfelelő teljesítményt nyújt az idén. Csak ő képes olyan produkcióra, mint amilyeneket azok a kulcsjátékosok nyújtottak az elmúlt szezonban, akik átigazoltak. Biztos vagyok benne, ha nem a magyar kapus védene, kiesnénk az osztrák bajnokságból” – dicsérte a légióst például egy Austria-drukker, aki rögvest be is bizonyította, mennyire szereti a magyar labdarúgót. „Tessék nézni” – húzta fel hátán a kabátot a középkorú férfi, megmutatva, hogy Sáfár feliratú kapusmezt visel a dzsekije alatt. De nem csak ő volt ezzel így. Kiderült, rengetegen szeretik a magyar kapust Bécsben: amikor a mérkőzés előtt a hangosbemondó végigolvasta a hazaiak névsorát, a Sáfár név elhangzása után a B-közép hangosan ordította a kapus keresztnevét, jelezve, az Austria egyese nagy kedvenc a rajongók körében.

Ám az összecsapás 11. percében elhalkult a hazai tábor, ugyanis a Sparta vezetést szerzett. Látszott, a csehek azért magasabb szinten képesek futballozni, mint a nem túlságosan acélosnak tűnő Austria, amely inkább – mint az a meccs előtti interjúban Sáfár Szabolcs is megerősítette – a bajnokságra koncentrál. Nem meglepő tehát, hogy inkább a prágai együttes támadott, és bizony a magyar kapusnak nemegyszer kellett játékba avatkoznia. Mindezt díjazta a szurkolósereg is, többször is megtapsolta Sáfárt – igaz, a bécsi szurkolókra amúgy sem lehet panasz, az egész meccset végigénekelték, nem igazán zavarta őket, hogy csapatuk vesztésre állt.

És nemcsak vesztésre állt, hanem ki is kapott. Márpedig ez az eredmény azt jelenti, hogy az Austria nem juthat tovább csoportjából. Sáfár Szabolcs tehát elbúcsúzott Európától, márpedig így már csak egyetlen magyar, az Auxerre-ben nem játszó Vadócz Krisztián maradt a nemzetközi porondon.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik