Ezúttal is az aranyéremre tör

B. A., S. J.B. A., S. J.
Vágólapra másolva!
2006.12.01. 01:00
Címkék
Svédország több városában december 7-én rajtol a 7. női Európa-bajnokság. A vb- és Eb-bronzérmes magyar válogatott Németh András szövetségi kapitány irányításával készül fel a tornára, és szeretne a hagyományainak megfelelően, vagyis sikeresen szerepelni a 16 csapatos viadalon. Sorozatunkban szerep-körönként mutatjuk be a magyar együttes kulcsjátékosait.
Vérten Orsolya (labdával) álma, hogy valamennyi világversenyen nyerjen aranyérmet
Vérten Orsolya (labdával) álma, hogy valamennyi világversenyen nyerjen aranyérmet
Vérten Orsolya (labdával) álma, hogy valamennyi világversenyen nyerjen aranyérmet
Vérten Orsolya (labdával) álma, hogy valamennyi világversenyen nyerjen aranyérmet
Vérten Orsolya (labdával) álma, hogy valamennyi világversenyen nyerjen aranyérmet
Vérten Orsolya (labdával) álma, hogy valamennyi világversenyen nyerjen aranyérmet
Maximalista. Túlzás nélkül használhatjuk a jelzőt, ha Vérten Orsolyáról, a Győri Audi ETO KC balszélsőjéről beszélünk, hiszen minden körülmények között mindig nyerni akaró kézilabdázóról van szó. Még ott volt a nyakában az első magyar bajnoki aranyérem, amikor kijelentette: olimpiát, világ- és Európa-bajnokságot akar nyerni pályafutása során, számára ugyanis nem jelent célt a helyezésekért küzdeni. Álmai elérésére bőven van még ideje a szimpatikus sportembernek, a fiatal magyar válogatottban játszva a következő években valóra válthatja terveit.

„Nyugodtan kijelenthetem, remek közösség a jelenlegi magyar válogatott – mondta az ETO balszélsője. – Tavaly tavasszal gyakorlatilag ugyanezzel a kerettel kezdtük el a munkát Németh András szövetségi kapitánnyal, s utána sikeres volt az első közös világversenyünk, a szentpétervári világbajnokság. Az idei nyár óta már új cél lebeg a szemünk előtt, a svédországi Európa-bajnokság. Ahogy közeleg a december hetedikei rajt, a lányokkal természetesen egyre többet beszélgetünk a ránk váró feladatról. Jól sikerült a főpróbánk, hiszen Nyíregyházán megnyertük a Pannon-kupát, a spanyolok elleni mérkőzésen jól is játszottunk. Ezzel együtt maradt bennünk némi hiányérzet, hiszen a horvátokkal szemben nem úgy ment, ahogy elvártuk magunktól. Persze aggodalomra azért semmi ok, hiszen Svédországban kell majd csúcsformában kézilabdáznunk.”

Vérten Orsolya

Született: 1982. július 22., Budapest
Magassága/testsúlya: 170 cm/69 kg
Posztja: balszélső
Klubjai: Vasas, Győri Audi ETO KC
Nevelőedzője: Gyömörey István
Edzői: Czirjék János, Palásti László, Papp György, Zsiga Gyula, Róth Kálmán
Első válogatottsága: 2002. november 15., Győr (Horvátország, 28–30)
Válogatottságai/góljai: 37/96
Legjobb eredményei: vb-3. (2005), Eb-5. (2002), 3x EHF-kupa-2. (2002, 2004, 2005), KEK-2. (2006), junior vb-2. (2001), 2x magyar bajnok, 2x MK-győztes
A Győrrel két-két bajnoki és Magyar Kupa-aranyat nyert Vérten Orsolya, aki akkor sem esett kétségbe, amikor nem vették számításba a válogatottnál. A szurkolók már régen a keretbe követelték, őt azonban nem bosszantotta, hogy mások kaptak bizalmat a bal szélen. Újra és újra bizonyított, és Németh András kinevezése óta stabil a helye. A 2002-es Európa-bajnokságon szerepelt először világversenyen, de akkor, alig 20 évesen csak epizódszerepet kapott az ötödik helyen záró magyar csapatban, így ő a 2005-ös világbajnokságot tartja az igazi premiernek. Már rutinos játékosként várhatja az előtte álló feladatot.

„Veszélyes csoportba kerültünk – értékelte a sorsolást Vérten Orsolya. – A szerb, a macedón és az osztrák válogatott egyaránt legyőzhető, de nagyon kell figyelnünk, mert mindegyik riválisunk képes kimagasló produkcióra, s ha nem figyelünk eléggé, meglephetnek bennünket. Jó lenne három győzelemmel továbblépni a középdöntőbe, hiszen én most is az aranyéremre török, mint ahogy – remélem – a Győrrel is megvédjük hazai címeinket, és a Bajnokok Ligájában is a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból.”

Ezek tehát Vérten Orsolya céljai. Akit ez meglepne, kéretik az írás elejére gondolni. Mi megmondtuk: maximalista.

Szavazás

Hogyan végez az Eb-n a Németh-csapat?

---- Németh András: „A keret egyik leglelkiismeretesebb tagja Vérten Orsolya, akinek védekezésben nem csupán fontos, hanem meghatározó a játéka. Ugyanis a balszélső nem csupán a saját helyén, hanem az úgynevezett kettes pozícióban, vagyis eggyel beljebb húzódva is nagyszerűen hasznosítja erejét, szívósságát. Ilyen esetben a klubjában is Görbicz Anita húzódik ki a bal szélre, ez a variáció a válogatottban is bevált. Támadásban kamatoztatja gyorsaságát, a felállt védőfallal szemben is eredményes. Kitűnően megérti magát a balátlövőkkel és az irányítókkal.” ---- KIRSNER ERIKA (Budapest Bank-FTC, 1975, 112-szeres válogatott). A Fradi balszélsője nyert már Európa-bajnoki aranyat 2000-ben, s bár tavaly lemaradt a világbajnokságról, teljesítményével bebizonyította, helye van a keretben. Igazi vezéregyénisége volt az EHF-kupát nyerő fiatal ferencvárosi együttesnek. Vérten Orsolyához hasonlóan védekezésben is sokoldalú, a kettes poszton is megoldja a rá háruló feladatot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik